2015. december 11., péntek

Miamona's Reading Challenge 2015

Nos, a 2015-ös év, vele együtt az egész éves kihívásom is lassan a végéhez közeledik. Remélem élveztétek, találtatok a "teljesítése" közben kincseket, újdonságokat, meglepetéseket, rácsodálkozást, szereztetek maradandó élményeket. Én igen! Ezzel kapcsolatban kitettem egy szavazást is jobb oldalt, ha van kedvetek szavazzatok! :) 
Szép számban csatlakoztatok hozzám, és sokan megosztottátok már velem a szuperebbnél szuperebb listátokat, amik bevallom tovább növelték saját, így is lassan a végtelenségbe kanyargó várólistámat, de jól van ez így, hisz ez is a célok között volt. :) Köszönöm mindenkinek, hogy részt vett, saját listával vagy követve az enyémet. Nyugalom, még van időtök egy-két maradék kategóriára is! :) Lássuk akkor az én kis stószom hogy alakult, mi kerekedett belőle...


 1. Mellőzött, elfeledett, porlepte könyvek 

Igazi porlepte gyöngyszem, meglepetés, ráadásul kedvenc lett Padisák Mihály: Gyalog Juli című kis szívfacsaró regénye. A móriczi fájó, magányosan rezdülő tanyavilág találkozása a szabómagdai korántsem (csak) ifjúságnak szóló fiatalkori hevületekkel, gondolatokkal, családi drámákkal. Aki e kettőből valamelyiket is szereti, bátran ajánlom Gyalog Julit is! 


 2. Történelmi szívű könyv 
Ilyenből idén többet is olvastam, és mind maradandó élményt nyújtott, megkaptam az áhított kicsillanó emberi sorsokat, nem is keveset, és nem is akármilyent... Gárdos Péter Hajlani láza szerelmet, humort és embertelen időkben is emberséget adott. Csak úgy, mint a Csodák ideje, ami egyszerre tépi és melengeti az ember szívét. Khaled Hosseini írása is végleg beköltözött a bőröm alá, letehetetlenül sodort magával a két (és rajtuk keresztül megannyi) megszólaltatott sors. Mindhárom könyvet nyugodt szívvel ajánlom mindannak, aki nyitott ezekre a témákra, és nem fél lelkét átadni a fájdalomnak, amiből töltekezik, merítkezik is.


3. Fiatal vagyok én még... (YA) 
Annak ellenére, hogy mindig elmondom (és úgy is gondolom), hogy nem igazán az én műfajom, mégis mindig beficcen egy-egy... :) Nem volt ez máshogy most sem, de hogy az évösszegzőben is legyen miről írni, hadd emeljek ki most csak egyet, ami nem elég, hogy YA, de még fantasy is, a mindenét!!! :D Bár a második részéig még nem jutottam, magamat is jócskán megleptem, hogy egy csonka, ijfú hősöcske kalandjai így fel tudnak villanyozni. Márpedig ez történt, és nem is tagadom. :)



 4. Engedj be! - Lények, akik előtt eddig bezártuk az ablakot 


Na igen, a különböző lények. Értük sem rajongom odaadóan, és eddig olyan számottevően nem is kopogtattak, aztán jött a Stallo... (Sőt, nem is csak egy...) Meg a bitang erős hangulat, ami beszippant, és nem ereszt. Nem mondom, hogy egy trollt szívesen beengednék, de Stefan Spjut könyve jó, hogy jött! :)



5. Valami állati

Végre, végre, végre, végre, végre közelebbről megismerhettem Gerald Durrell állatian jó stílusát. Nem tudom miért halogattam eddig. Még a gimnáziumban áradozott róla az egyik tanárnő, és én eddig vártam... Judit néni, innen üzenem, tényleg jó! :) :D Magamnak pedig azt üzenem, Miamona, ne vedd olyan komolyan sem magadat, sem az életet, kapcsolódj ki és hahotázz többet, mert megy az (is) neked! 


 6. Egyszer volt szerző... 

Akiktől eddig egyszer olvastam, tetszett, meg is fogadtam, hogy kéne még, de azóta sem jött velem szembe. Patrick Süskind tökéletes példa. De ha nincs ráírva a borítóra a szerző, sosem kötöm össze Sommer úr történetét A parfümmel. Bár a mélység itt is megvan. Csalafinta könyvecske, mi könnyednek ígéri magát, ám hamar ránk telepedhet....


 7. Beteged lettem... 

Testi, lelki betegségekről olvasni nem könnyű, nem is nagyon keresem ezeket a témákat, mert könnyen megviselhetik az embert. Azt azonban hajlamosak vagyunk elfelejteni (én legalábbis), hogy a rengeteg szívet-lelket-elmét tépő fájdalom és szenvedés mellett mennyi töltetet képesek adni. Martin Pistorius története is megdöbbentő, elszomorító, szánakozást kiváltó, szívet didergető, ugyanakkor felemelő is.


8. Futó kalandok - azaz kisregény/ novella 

Kedves kis guruló gyöngyszemeim, melyeket ugyanannyira szeretek ír(kál)ni, mint olvasni, melyek általában grabancon ragadnak egy pillanatot, benne egy egész élettel, jól a képünkbe tolják, majd ott hagynak kielégülve, kielégületlenül, de mindig valamit csempésznek a zsebünkbe. Híres magyar szerzők, talán kevésbé híres bonbonkáival incselkedtem, s máig kellemesen emlékszem vissza rá milyen jól esett...

 9. Szerelem első látásra 

Kritérium volt, hogy fülszöveg ismeret és egyéb háttérinfó nélkül hagyjam, hogy egy borító és cím páros kiválasszon magának. Jó, hát Párizzsal nem lehet nagyon mellélőni, és talán már a borítókép is ez esetben éppen elegendő háttérinfónak minősülhet, mégis elcsavarta a fejem ez a kis csacska bohóság... Mondtam már, ott érzelgek, ahol lehet. Ez van. :) 



 10. Valahol  már láttalak! 
Azaz olyan könyv, amiből először a filmet láttam. Disney-nek nem lehetünk elég hálásak a drága Mary Poppinsért, na de hogy A csudálatos Mary mennyire más, arra immár felnőtt fejjel kellett rácsodálkoznom. Bevallom, szerintem ennél szerencsésebben nem is alakulhatott volna. Imádom a kis dölyfös, beképzelt, morcos-durcás Mary-t, akinek sokkal több köze van a valósághoz, mint pirospozsgás kis dalóló tubica párjának valaha is. Ha esetleg ti is elmulasztották a one and only-t, pótoljátok azt javaslom! :)  

 +1 mesés jolly joker 

Természetesen, jó példával elöl járva a szorgalmi feladatot sem hagyhattam ki. Mesékre szükség van, volt, lesz, ezért biztos, hogy minden évben kerül belőlük a palettámra! Amit az ideiek közül kiemelnék, Szabó T. Anna költőien gyönyörű lélek kilélegzése. Máig bennem él az egyszerre forró, helyenként hűs fuvallat, amit ez az álmos való, valós álom szőtt belém.




Nagyon köszönöm mindenkinek, aki osztozott a kihívás örömében, gratulálok az eddigi teljesítésekhez! Remélem sok kincsre bukkantatok! Ha van kedvetek, osszátok meg velem / velünk a legnagyobb meglepetéseket (pozitív, negatív). És szavazzatok a jobb oldali oldalsávban, hogy szeretnétek-e hasonlót jövőre is. :)




Az írott szó legyen veletek,
Miamona  

7 megjegyzés:

  1. szeretem ezeket a kihívásokat, meg listákat, mindig feltűnik valami, amit jó lenne elolvasni. tőled most Padisákhoz meg a Stallóhoz kaptam kedvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na de jó, kíváncsi vagyok tetszenek-e majd, főleg, hogy számomra még mindig te vagy a legmegfejthetetlenebb, ami az ízlést illeti... :))

      Törlés
    2. Nima nekem is megfejthetetlen :D De a Stallo szerintem betalálhat! :)
      Jók voltak ezek a kategóriák, figyelem majd a 2016-os verziót is! :)
      Érdekes, hogy amennyire imádom a listákat meg tervezést, éves szinten nem nagyon csinálok ilyet, csak évszakokra bontva, de általában azt sem teljesítem. Majd azért biztosan kitűzök 1-2 célt magamnak a jövőre nézve, pl. nyitás még több irányba (New Adult és társai továbbra is kizárva :D).

      Törlés
    3. Nimának ennél nagyobb bók nem is kell... :D Igen, a Stallónak én is nagyobb esélyt adok nála, bár kíváncsi vagyok a tempóját mennyire fogja élvezni (tolerálni). :)

      Lehet nem kellene bevallanom, de én csak úgy olvastam bele a nagyvilágba, aztán eszembe jutott a kihívás, és reszketve néztem meg hány kategória hiányzik még, és milyen kínos lesz, ha pont én nem teljesítem, aztán meglepetésemre láttam, hogy már rég minden kategória pipa. :D Ami azt jelenti, hogy jól belőttem azért mégis csak miket szeretnék olvasni... :) Majd valami hasonlót szeretnék megint, de ezúttal azért tudatosabb leszek (remélem). :)

      Törlés
    4. Nima, Padisákot felejtsd el! Nagyon nem te vagy, és nem is tetszene (végig se olvasnád). :) Én is idén olvastam, Miamona hatására, de nem igazán jött be.
      A kihívás viszont igen! :) Én is már teljesítettem valamikor nyáron, nem emlékszem pontosan, a régi posztban vezettem, és természetesen mindenképpen részt veszek a következő évin is. ;)

      Katacita, olyan jó, hogy vannak még, akik ennyire ódzkodnak az NA-tól. :D

      Törlés
    5. Nima, ne hallgass PuPira, és ne felejtsd el! Könyvtől senkit nem tántorítunk el, kérem szépen! :) Olvasd csak, és ki tudja... Ha jól tudom, régen szépirodalomban is utaztál... :)

      Törlés
    6. Utazott (zik? ) :D , de a móriczi tanyavilág nem neki való. :P De persze igazad van, nem tántorítom el :D Csak javaslok.

      Törlés