2014. szeptember 7., vasárnap

Kérdezz-felelek, olvasási szokások

Kedves PuPilla meghívásának eleget téve - ezúton is köszi! -, megosztom én is veletek néhány olvasáshoz köthető szokásomat. Én most nem jelölnék senkit, mert van egy olyan sanda gyanúm, hogy a nagy többségen már végigsöpört a hullám, de aki szeretné, az töltse ki és jelezze, ha én ihlettem, de nem muszáj azt sem, ahogy jólesik. Mert olvasni is csak úgy jó, ahogy jólesik, de milyen is az... :)



Szoktál nassolni olvasás közben?

Nassolni szinte bármilyen tevékenység közben lehet, és tudok is (sajnos), de érdekes módon olvasás közben nem nagyon szeretek. Ha igazán jó a könyv, akkor szokásom mozdulatlanná dermedni közben, és zavar, ha a másik kezem le van kötve, illetve például a ropogós dolgoktól berezeg a fejem és azt utálom. :D És még a fejemben olvasó narrátor hangját is elnyomja... :D Na és ha az olvasást (is) összekötném az állandó nassolással, akkor félő, hogy csak pavlovi reflexből olvasnék... :)

Mit szeretsz iszogatni olvasás közben?

Bármit, amit megkívánok, de csakis nagyon óvatosan, körültekintően, a lapoktól vagy a Nukimtól távol... Alkoholt mondjuk nem túl szerencsés, eddig, ha jól emlékszem, csak egyszer próbáltam, és bár az adott pillanatban nagyon szórakoztató volt, de másnap nemigazán tudtam felidézni hogy mi is történt a kótyagos lapokon... Plusz ha iszom, akkor nem tudok egy helyben megülni. És egyedül nem is jó inni. :)





Szoktál írogatni a könyvekbe, vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?

Szégyellem, de régen bizony előfordult, hogy a margóra egy-két szót firkantottam, igaz, hogy főleg csak tankönyvekben, kötelező olvasmányokban. Bár tudom sokakat irritál, és annak ellenére, hogy én magam sem teszem (egy-két kivételtől eltekintve), azzal semmi bajom, ha valaki pár sort ír egy ajándékkönyv elejébe, így legalább később is tudom kitől, mikor, milyen alkalomból kaptam, nem beszélve a szerzői kedves szavakról és aláírásokról. De a regényeimbe nem irkálok. Az e-booknál ez meg van oldva, hiszen ott lehet kijelölni, vagy jegyzetet hozzáadni, ez sokszor hiányzik is a rendes könyvből. Ha van egy idézet, ami megtetszik, akkor vagy a régi módszerrel kiírom papírra, vagy a telefonomba beírom hányadik oldal és a kezdő szavakat. Egyetlen "hibám" a szamárfülezés, amihez nagyon ritkán folyamodom, leginkább akkor ha tömött metrón, villamoson látok meg egy idézetet, és nincs több kezem, hogy elővegyem a telóm, a fejem meg nem káptalan, ezért egy szelíd hajtással vagyok kénytelen emlékeztetni magam. Ez olykor vicces szokott lenni, mert van, hogy másodszorra nem úgy hatnak rám az olvasottak, és vagy mást találok, vagy rá sem jövök mi ragadott meg korábban. :)

Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni a könyvet bárhol?

Ha nem is egy fejezet végéig, de szeretem ha egy szál, vagy gondolat végigfut. Illetve szerettem. Mert az utazás közbeni olvasás erről teljesen leszoktatott. Előfordul néha, hogy ha látom, hogy jön az átmeneti vég, akkor direkt gyorsabban/lassabban olvasok, vagy hogy a metróból kiszállva még befejezem, amit elkezdtem, de legtöbbször ott csukom be, ahol ér a pillanat, van, hogy egy mondat közepén, főleg, ha a mondat a következő oldalon folytatódik. Olyan is van, hogy direkt nem olvasom végig, mert akkor van mit várni. :) Tudom, kicsit szánalmas, de a munkás napokon jólesnek az ilyen apró örömök. :)




Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?

Régen, talán. Ma már lustább vagyok. Akkor keresek csak rá, ha sehogy nem tudom kikövetkeztetni a jelentését a kontextusból, vagy ha már hatodszor jön velem szembe nagyjából értem, de idegesít, hogy nem jut eszembe rá a pontos kifejezés.

Milyen könyvet vettél legutóbb? 

Utoljára Sabina Bermantól vettem meg az Én, én, én-t, mert nagyon tetszett a borítója és mert jól le volt értékelve. El is olvastam már, bejegyzés: itt :) 

A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?

Sajnos megrögzött sorozat kerülő vagyok. Ami vicces, mert filmekben meg imádom a sorozatokat, szeretem, hogy sokáig lekötnek. Könyveknél viszont ki nem állhatom. Nem szeretem "real-time"-ban olvasni őket, mert mire kijön a következő, teljesen elfelejtem mi volt az előzőben, ha meg elhatározom, hogy egyszerre olvasom őket elborzaszt a gondolat, hogy addig semmi másba nem foghatok. (Párkapcsolaton kívül) nem szeretem a kötöttségeket, ez van. :) Imádok viszont sokféle könyvet olvasni, szállni virágról-bokorra, műfajok között ugrabugrálni (ezt azért csak óvatosan - lásd határ feszegetések: itt).

Van olyan könyv, amit mindig előhozol és szeretettel ajánlasz mindenkinek? 

Bár vannak örök kedvenceim, mégis leginkább az épp aktuálisan olvasott és szeretett könyvet szoktam ajánlgatni. Ez is persze mindig helyzet és ember függő. És persze mindig óvatos duhaj vagyok, nehogy aztán csuklanom kelljen, mert emlegetnek a pocsékba ment percekért, órákért... :) Olyan könyv meg szerintem nincs, amit mindenkinek egyformán lehet ajánlani. Igen. Még a Harry Pottert sem. Sajnálom, ez van. :D

Hogy rendszerezed a könyveidet?

Az e-olvasómon sehogy, mert nem tud mappákba rendezni, ami nagy fájdalmam. Vagy csak én nem jöttem még rá hogyan kell... Ha valakinek esetleg Nook-ja van, és tudja, az most szóljon és ne hallgassa el örökké... :)


A rendes könyveknél nekem a látszat fontos, igyekszem úgy elrendezni őket a polcon, hogy jól mutassanak, általában, ha egész polcot betöltő, akkor kívülről befelé csökkenő nagyságrendben, ami aztán középen összeér és nagyjából szimmetrikus. Egyszer jólesik elbíbelődni vele, utána meg szerintem díszíti a szobát. :) Kiadók, meg ábécé meg kalóriák nem érdekelnek... :)



+1: Olvasási pózok - te hogy szereted?

Köszönöm a lehetőséget. Aki esetleg még kedvet kapott, az válaszoljon bátran. Sőt, adok még egy plusz kérdést, amivel kiegészítheti, vagy helyettesíthet egyet. :) Nálam legtutibb félig ülve, félig fekve a kanapén, párna az ölben. Nagyon szeretem az erkélyen is, napozóágyon, párnával a fejem alatt. :)  De szeretek kísérletezni is. ;)




6 megjegyzés:

  1. Köszi, hogy elfogadtad :) Milyen jó képeket válogattál!
    Ó, a szamárfülezéssel pont így vagyok, csak kihagytam a mondókámból: néha meg se találom, miért hajtottam a fület, vagy már nem tűnik olyan érdekesnek/fontosnak az a rész. :)
    Olvasási póz: én nagyon szeretek a földön hason fekve olvasni, érdekes, ez még a régi szobám miatt alakult ki így, mindig a földön tanultam, és onnan néztem a tv-t is. :) De amúgy az ilyen félig ülő - félig fekvő nekem is a kedvencem. :)

    VálaszTörlés
  2. Igen, azt hiszem talán azóta szamárfülezek kisebb lelkifurdalással, mióta nálad is láttam :D Mert ha te is csinálod, olyan nagy bűn nem lehet :)

    Emlékszem, nálad tényleg jó volt a földön, ott is filmeztünk mindig :)

    VálaszTörlés
  3. Jáj, nem mondod komolyan? :D Ez tök aranyos :D

    Igen, igen! Én is emlékszem. Ott néztünk valamit 3D-s szemüveggel is, úristen, de régnek tűnik! :)

    VálaszTörlés
  4. Lávalány és cápasrác!!!! :D Nekem mintha tegnap lett volna :")

    VálaszTörlés
  5. Lávalány és Cápasrác, jóóóó ég :D hát igen, fényévekre, és mégis mintha tegnap... mint a matekozás :D meg az KEVIN!!! :D :D <3

    VálaszTörlés