2013. január 28., hétfő

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

(tumblr.com)
„A tetteink olyan bonyolult, olyan szerteágazó következményekkel járnak, hogy jóformán lehetetlen azokból a jövő eseményeire következtetni.”


És komolyodunk...


Legalábbis ezt éreztem a két előző könyv után. Mert, ha mélyebben belenézünk, mit látunk? Egy árva fiút, aki a kamaszokhoz hasonlóan nem tudja dühét kontrollálni. Csak míg más kamaszok azon dühöngenek, hogy nem mehettek el a buliba / nem kaphatták meg a márkás cuccot... - ugye Dudlicsek? - addig Harry afelett nem tud szemet hunyni, hogy megalázzák és halott szülei emlékére köpkőznek (/köpköveznek (?)) 
És mekkora szerencse, hogy a roxfortiaknak nem gina jár az italukba és nem szervkereskedelem vár rájuk, hanem egy Kóbor Grimbusz. És persze mindig ott egy őrzordó is, aki ijesztően, ám annál hatékonyabban vigyáz rájuk. 

Boldog vagyok, hogy Harry végre megkapta, ami hiányzott neki. Egy családtagot. Jó, persze, ott van neki Ron és Hermione és az Odú és Mrs. Weasley. De az mégsem ugyanaz, mint egy saját bejáratú keresztapa. Kövér Dáma (majdnem)lekaszabolása ide vagy oda, kellett már nekünk Sirius!

Ja igen, már korábban is akartam írni, hogy mivel szerintem elenyésző azon emberek száma mára már, akik még nem olvasták Harry kalandjait, úgy döntöttem nem fogom magam vissza spoiler tekintetében és lusta vagyok figyelmeztetgetni is. 

És mivel azóta már két könyvvel odébb tartok, azt hiszem ez a bejegyzés csak olyan brainstorming féleség lesz.

Lássuk csak, ott van Marge néni - Azt kapta, amit megérdemelt, felfuvalkodott hólyag, köpjön csigát!
Kóbor Grimbusz - Emmá döfi! Bár, én szerintem elhánynám magam rajta, azért szívesen leinteném.  
Dementorok - Zseniális és egyben vérfagyasztó. Be kell valljam, jobban irtózom és félek tőlük, mint magától Voldemort nagyúrtól.
R.J. Lupin alias Holdsáp - Bár pozitív karakter, számomra semleges. Nem szeretem, nem utálom. Szép volt tőle, hogy megtanította Harrynek a patrónus bűbájt és hogy segített Nevillenek vicces mumust faragni Pitonból. "Comikulissimus!"
Roxmorts - Jaj, hadd menjek oda én is! Vajsört és Bűvös Bizserét mindenkinek!
Sybill Trelawney - Elérte, hogy Hermione még szimpatikusabb legyen a szememben, szó szerinti kirohanásával.  
Csikócsőr - Aranyos hippogriffecske, okos hippogriffecske, finom uzsi lenne neki Malfoyocska.

Amik/akik még kedvencek lettek:

- A Tekergők Térképe - "Csíny letudva!"
- Puli és Csámpás (bár nem rajongok a macskákért) 
- Czikornyai és Patz
- a roxmortsi postahivatal, ahol "Vagy kétszáz bagoly ül a polcokon, és mindegyiken színkód jelzi, hogy milyen gyorsan szállítja a leveleket!" 
- és persze a Tűzvillám

(we♥it.com)
  

Az elején azt írtam, komolyodunk és tényleg így éreztem. Az ifjúsági meseszerűségből kezd kikacsingatni a felnőtt-meseszerűség felé, ami bevallom kedvemre van! Bár a befejezéssel egy kicsit megviccelt. Emlékszem csak olvastam, olvastam és már alig száz oldal volta vissza, de valahogy elmaradt a nagy eseménydússág. Aztán nesze nekem, megkaptam összesűrítve az adagomat. Kész tűzijáték volt a vége. Makesz alias Peter Pettigrew (már megint ezek a zseniálisan beszélő nevek) alias Féregfark a szánalmas áruló, Sirius, Lupin, a barátok, akik ha kell egymásbaharapnak, dementorok, időnyerő és Ágas. Szép, megható jelent volt az önmagában apjára és önbizalomra lelő Harry. 

 
„– Hát nem tudod, hogy akiket igazán szeretünk, azok haláluk után sem hagynak magunkra minket? Nem tapasztaltad még, hogy ők az elsők, akik segítségünkre sietnek életünk nehéz pillanataiban? Az édesapád ott él benned, Harry, és meg is mutatkozik, valahányszor szükséged van rá.”
(1x.com)
  
~Értékelés: 10/10 Rangsor ugyan már kezd kirajzolódni - egyértelműen a topra ugrott ez a kötet nálam - még mindig, illetve egyre maximálisabbnak érzem a megteremtett világot, hangulatot és részletességet.


10 megjegyzés:

  1. Huh, már alig bírtam kivárni, hogy írjál! (követelem a többi posztot is!) :)
    Az a baglyos rajz tündéri! Úgy örülök, hogy szereted Pulit meg Csámpást :))) Angolul puli Pigwidgeon, de Pignek híjják röviden XD :) Cukii :)
    Kicsit meglepett, hogy ennyire bejött a harmadik filmváltozat, de mondjuk a filmes ízlésünk mindig is nagyon bajuszösszeakasztós volt :D Én nem szerettem hogy Cuaron ennyire szabadon kezelte az érzelmeket, és ebben a filmben volt számomra a leghiteltelenebb a szereplők játéka is, pl Emma Watson olyan szinten idegesítő, de hülyét kapok Harry hóban lihegésénél is minden alkalommal. Ront persze változatlanul imádom, őt nem ronthatták el az agyament rendezői instrukciók :D
    Valóban félelmetes volt egyébként, de a negyedik vége is igen félelmetes :)

    Te muci, te olyanokat újítottál ebben a posztban, hogy csak nézek. :D gina meg szervkereskedelem nem tudom hogy jutottak eszedbe még ha csak összehasonlításképp is :D
    Nálad e-vel van írva Sirius neve? :O
    Ezt viszont egyáltalán nem értem: "halott szülei emlékére köpkőznek (/köpköveznek (?))" ez milyen szó? :D vagy te kreaáltad?

    Jaj és bűvös bizsere! ennek már totál elfelejtettem a magyar-angol minden nevét, de milyen jó :)
    Menjünk együtt Roxmortsba :) (Hogsmeade) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne haragudj, jobban igyekszem majd :D Többit? Egy van csak, ami még elmaradt, az 5-öst még csak most olvasom :)
      Engem eddig jobban idegesítettek, mind Ron, mind Hermione, főleg Ronnak az egyetlen, orrfelhúzásos gesztusa. Kb. ezzel fejez ki mindent :D Most olyat fogok írni, amiért sokan megköveznek, a posztokba nem is mertem, de nekem nem a legszimpatikusabbak a filmbeli szereplők. Se Harry, se Ron, se Hermione, szerintem nem is nagyon nyújtanak kiemelkedő színészi alakításokat, és szerintem ezért is volt, hogy anno könyv nélkül a film nem fogott meg. Most, hogy olvastam, olyan érzelmi töltet van a háttérben, hogy természetesen nem tudom nem szeretni őket, mármint a színészeket, annak ellenére, hogy lehetnének erősebbek. Érdekes módon szerintem ők hárman a leggyengébbek a színészgárdából.
      A film meg, nem tudom, szerintem jobban odafigyeltek az apróságokra, ahogy írtam is.

      Sirius nem e-vel van, csak túl komolyan vettem :D Köszi, javítottam. :)

      Köpkő kérlek szépen: "A köpkőjáték a golyózás mágikus változata volt: pontvesztés esetén a golyók kellemetlen szagú folyadékot fröcsköltek az ellenfél arcába." :D
      Azt akartam stílszerűen, potterizáltan kifejezni, hogy halott szülei emlékére köpnek, meggyalázzák azt.

      Menjünk! Benne vagyok. Hogsmeade? Azt hiszem kénytelen leszek majd elolvasni az összeset angolul is előbb-utóbb. :)

      Törlés
    2. Na, ez a köpkövezés elfelejtődött nálam :) köszi! :)
      Hogsmeade igeeen, és mindennek még jobb neve van néha, pedig én is rajongok a magyar fordításért egész odáig, hogy nem angolul olvastam először (5. kötet), mert onnantól voltak néha jobb ölteteim mint ami a fordításba került... (ahh, szép vagyok, okos és szerény :D)
      Jó tudom, hogy még csak most olvasod az ötödiket, de én már annak a posztját is várom! :D Tessék írni! :)

      Egyáltalán nem vagy egyedül, lehet hogy ama bizonyos érzelmi töltet nélkül én se szerettem volna a filmeket, vagy hogy csupán a filmek hatására nem olvastam volna el a könyveket. Daniel Radcliffet szinte végig utáltam, és drukkoltam hogy valami miatt majd cseréljék le olyanra, aki Harrysebb, de elég kritikus voltam a többiekkel is, hiszen Ronnak nyúlánknak kellene lennie hosszú orral, Hermionénak kapafogúnak, kócosnak és BARNÁNAK, mégis átmegy igen hamar jólfésült szőkésbe :/ csak a Chris Colombus filmekben olyan amilyennek lennie kéne (minus the teeth, dehát hunyjunk szemet efelett :D) na persze én se csak a kinézetre gondolok, de az is zavaró, gondoljunk csak Harryre, hogy milyen kis porbafingó, mindenki magasabb nála... (mármint Danielnél). A színészi játék jobb lesz, az utolsó 2 filmben már mások azért, az első kettőben elnézed, hogy még friss hajtások, a többi meg hát... nekem az azkabani volt a mélypont. :D Bár mondjuk a negyedik filmben az ugráló sportcipős Dumbi se semmi...
      Anno aktívan részt vettem különféle HP-s fórumokon, és együtt szidtuk Michael Gambont meg a nemlétező színészi játékát. Nem volt hajlandó elolvasni a könyveket sem, tulajdonképpen semmit nem tudott Dumbledore-ról, úgy játszotta el, és valamelyik interjúban még el is mondja nagy büszkén hogy ő mit adott a karakterhez, és hogy gondolt neki ilyen vagy olyan akcentust, ésatöbbi. Elveszett a filmben az igazi Dumbledora az első színész halálával :((( És sajnos Gambon is elég szabad kezet kapott, én Rowling helyében felemeltem volna a kezem, hogy állj, hol a félhold alakú szemüveg, mi ez a piszokszürke talár, mik ezek a flancos szakáll-gyöngyök, és a sportcipő?! :(
      Goaty gambynek csúfoltuk anno a fórumon és nem volt szabad, csak kisbetűvel kezdeni a nevét :D
      PEdig valami hírös színész a drága, de én haragszom rá DD miatt. :( Ennyi :)
      Elkalandoztam, bocs :D de remélem majd örülsz a kilóméteres kommentemnek :D

      Törlés
    3. Az első Dumbit én is jobban szerettem, neki tényleg csillogott a szeme a félhold alakú szemüvege fölött.

      Törlés
    4. Persze, ő volt és lesz is az igazi Dumbledore... :(

      Törlés
    5. Jók ezek a fórumos dolgok, amiket írtál Pupilla :D És megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül! Főleg, ha te mondod :)

      Törlés
  2. Én kifejezetten nem bírtam a hármast filmen, de hát nem vagyunk egyformák :) Örülök, hogy még mindig tart a láááz írjáál hamar sokat XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hm, érdekes. És neked mi volt, az ami nem tetszett benne, vagy amit hiányoltál?

      Törlés
  3. Oké vagy 8 évvel fiatalabb voltam akkor :D no de én szerettem az első két film hangulatát, mert addigi kicsinyke életemben (14 évesen akkor még ) sosem tapasztaltam ilyet, hogy valaki filmre viszi, ami a fejemben van :) Illetve, hogy ennyire könyvhűen és csodálatosan. Aztán jött a 3. amiben kezdték elnagyolni a dolgokat, megváltoztattak egész jeleneteket, és kicsit rossz szájízt hagyott ez bennem. Végül be kell lássam a 3. még Istenes ahhoz amiket David Yates művelt:D

    Egyébként én a szereplőket is azért szeretem, mert Harry is úgy nézett ki amikor először láttam, mint a fejemben és Ron is. Totál echte. Nem tudnék Rupert helyett más Ront elképzelni, láttam őt más filmben is, szerintem nagyon tehetséges, interjúkban is karizmatikus fura figura :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, na lehet majd én is meglesem őket másban. :)
      Persze, ez így egészen más. Ez (is) az, amiből én egyszer s mindenkorra kimaradtam, így már csak felnőtt fejjel tudom nézni a filmeket. Majd meglátjuk a folytatásban mi lesz. Eddig, akármennyire próbáltam kritikusan nézni, azt az egy-két jelenetet leszámítva, amiket a bejegyzésekben írtam, nem tudtam nagyon belekötni a változtatásokba, filmes szempontból egyetértettem velük.
      Itt, ebben a filmben egyébként neked melyik volt az, amit teljesen megváltoztattak? Nekem így most hirtelen nem rémlik, mert kicsit töményen tolom... :D

      Törlés