2016. június 19., vasárnap

Színeske: 10 +1 dolog, amivel még közelebb kerülhetsz az olvasáshoz

Képek forrása: Pinterest
Arra gondoltam, időről időre jelentkezem némi színes-szagos poszttal, kicsit online magazin jelleggel. Nem akarok elbulvárosodni, semmi ilyesmi, csak néha van úgy, hogy írhatnékom van, de épp még csak a könyvem közepén tartok. :) Szerintem feldobhatja a napot, hangulatot. Legalábbis megpróbálom. Aztán ti majd jól megmondhatjátok. :)

10 +1 dolog, amivel még közelebb kerülhetsz az olvasáshoz.

Bár azt hiszem, akik figyelnek, nem szorulnak motivációra, csak még több szabadidőre, mégis van, amikor az embernek nincs kedve olvasni vagy van egy makacs barátja, barátnője, aki nem tudja mit hagy ki... Íme néhány ötlet, amivel motiválhatjuk magunkat vagy másokat:




1. Csak úgy látogass el egy könyvtárba!

Ha valahol, hát ott megjöhet az ember étvágya, már csak a látványtól is! ;) Bevallom, én még nem sokban jártam, mióta a fővárosba költöztem, de tervben van a legszebbeket végig látogatni. Ajánlhattok is, ha van kedvencetek. Ha turistáskodni megyünk másik országokba, ott is lehet egy jó program a helyi könyvtár látogatása. :) Ti jártatok már valami igazán híresben?






2. Elő egy régi kedvenccel! 

Olvasási válságok megmentője lehet olykor egy jól ismert, biztos menedék, egy ismerős arc, karakter, miliő, történet... Engem is segített már ki irodalmi gödörből. Nektek van olyan szerző vagy könyv, amihez bármikor nyúltok, tudjátok, hogy nem csalódhattok?





3. Ejts el néhány könyves megjegyzést!

Egy akár új társaságban is elég csak egy könyves utalás, máris kiderülhet ki barát, és ki... kevésbé az. Az előző munkahelyemen például, egy nagyobb feladat végégre érve, örömittasan felkiáltottam, Csíny letudva, és a reakciókból rögtön sejtettem, kivel találhatjuk meg még jobban a közös hangot! ;)






4. Szerezz be egy új könyvespolcot!

Micsoda öröm a könyvmolynak egy új könyvespolc, amit meg lehet tölteni!!!! Ha ügyes vagy, barkácsolásra is adhatod a fejedet kezedet, de egész olcsón lehet már, akár igazán egyedi darabokhoz is jutni. Ha megpakoltad az új szerzeményt, máris mehet a csemegézgetés, és úgyse fogsz tudni tovább ellenállni! ;)






5. Ajándékozz!

Akár szavakat, ha például felolvasol egy-egy érdekes, neked kedves részt egy könyvből valakinek, akit ismersz, vagy ajándékozz könyvet. Amíg kutatod a megfelelőt, könnyed flörtök vehetik kezdetét a polcok között, aztán ki tudja, merre csavarodik a fej és szem... ;)







6. Vadászd le kedvenceidet!

Ha épp tort ül rajtad a válság, de közben hiányzik is az olvasás, kutatgass a neten. Akár könyvek, akár szerzők után. Elég egy-két érdekességbe, közelgő új megjelenésbe, kedvcsinálóba belefutni, máris azon leszel, hogy megszerezd új, kiszemelt prédádat!





7. Könyvklub! Nem csak a filmekben létezik!

Bizony. Könyvklubok nem csak a mesékben és filmekben léteznek. Ha felütöd az internetet, máris belefuthatsz a hozzád legközelebb esőbe. De akár megrendezheted a saját klubodat is. Akár néhány közeli ismerőssel vagy csak eggyel. Na jó, képzeletbeli barátok is érhetnek...:D





8. Könyves party!

Ha már könyvklub, egy lépéssel tovább menve, akár könyves témájú bulit is rendezhetünk. Az a jó, hogy a könyveket bármelyik nap, bármilyen alkalomból lehet ünnepelni! Ti rendeztetek vagy voltatok már hasonló összejövetelen?





9. Keresd a szerzőt!

A Facebook világában már kedvenc szerzőink, legyenek hazánk beliek vagy külföldiek is karnyújtásnyi távolságba közelségbe kerültek. Sokan közülük aktív közösségi oldal használók, és közvetlenek. Ne legyünk hát restek, és még ha elsőre zavarban is érezzük magunkat, merjük őket zaklatni, mert ha esetleg válaszolnak, az nagy öröm és újabb motiváció! :) Ti kinek írnátok vagy írtatok már?




10. Adományozz könyvet!

Akárkinek, akármennyit, akármikor, akármiért. Jó érzés lesz neki is, neked is! Lehet, hogy cserébe majd te is kapsz olyat, hogy míg élsz megemlegeted... ;)



+1 Vakrandizz egy könyvvel!

Hagyatkozz a megérzéseidre, és válassz egy könyvet csak a borítója, címe, illata, tapintása, bármi egyéb vonzó tulajdonsága alapján. Azt hiszem, nálunk is volt már olyan megmozdulás, amikor a könyvet becsomagolva, a borítón csak néhány kulcsszót feltüntetve lehetett válogatni. A módszer persze nem garantált. Lehet, hogy mellé nyúlsz, de legalább megpróbáltad.  Ha pénzt adtál ki érte, még mindig lehet belőle ajándék. Nekem egyébként többször bejött már ez az elcsábulós technika! És nektek?



Olvassatok sokat, sokszor, jót!
Miamona


_______________________________
Forrás cikk

8 megjegyzés:

  1. Jó ötlet színeske. :) Kicsit röhögtem, mert a Köztesvilágban, amit most olvastam, volt egy Színes nevű szereplő - igaz, csak egy buborék-lény volt. :D

    Az irodalmi gödrökből engem általában a rövidke, viccesebb, könnyedebb könyvek segítenek ki, meg az idő. Érdekes, hogy egyik válságomnál se nyúltam még kedvenchez, bár én is szoktam javasolni tanácsként. :)

    Csíny letudvaa! jaj, van egy ismerősöm, akit egy elejtett HP-reference miatt kedveltem meg jobban. :) Jó tudni, hogy van valami kis közös rajongásunk.

    Barkácsolásra is adhatod a férjedet? Végülis ő rakja össze... ja hogy a fejedet?! Ezt szépen félreolvastam.
    A Tyrionos kép ahh <3 :D
    A könyvklubról jut eszembe, nem akarsz megint velem könyvklubozni kicsit? Persze kicsiben? Mindig nehéz összehozni, de kiválaszthatnánk valamit. A Soseholt olvastuk anno egyszerre (vagy majdnem egyszerre), de annak mrá vagy 3 éve. Meg az Ovét akartuk, de ott én lemaradtam két évvel :D :D (az nem könyvklub :D ) Party Hard :D :D

    A keresd a szerzőtre: nekem vannak egész korai élményeim ezzel kapcsolatban. Joanne Harris a weboldalának az üzifalán írt vissza nagyon régen. :) ÉS Karen Essex is reagált egyszer, az meg még myspace-en volt. Hú tök jó volt. De egy ausztrál szerzőnek írtam papírlevelet, és válaszolt is. csak eltelt kb. két év, de sajnos azért volt, mert súlyosan megbetegedett. A levelem viszont várta a tanszékén, és megválaszolta megkésve is. :)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Buborék-lény, hmm, jól hangzik! :)

      Igaz, a rövid és/ vagy viccesek is jó gondűzők. Nekem utoljára Durrell volt ilyen, most hogy mondod... :)

      Végül is a te érdemed, hogy elolvastam a HáPét, addig szekáltál vele... :DDD :-* ♥

      Mész ám... :P Elkezdtem visszakeresni, hogy tényleg férjedet írtam-e, mielőtt továbbolvastam a mondatot. :) De amúgy igen! Fiúk, tessék a lányoknak egyedi és imádnivaló polcokat barkácsolni! Többet ér száz virágnál! (legalábbis nálam többet érne:)).

      Deeee, akarok! Majd megkongresszusoljuk, hogy mit :)

      Nekem eddig inkább csak magyar szerzőkkel vannak ilyen reakciók, de az meg még jobb, mert ők aztán tényleg közel vannak. :)

      Törlés
    2. Neked nem jönne be, de a buborék-lény tényleg jópofa benne. :)
      Durrellt olyan rég olvastam, hogy idejét se tudom már, pedig mennyire imádom... még mindig van az életműből amit nem olvastam... Vissza kéne térnem hozzá, de annyi a könyv. Akár Durrell-lel is könyvklubozhatnánk! :)

      A könyvespolcépítést támogatom :D Nálunk is Zember rakta össze a legutóbbit. ;) de azért jöhet a virág is. :P

      Magyar szerzőkkel kapcsolatban: nekem az volt a nagy wow először, amikor a blogra kommenteltek, húúú. :) De az is nagyon jó érzés, amikor retweeteli valaki az értékelésed, blogbejegyzésed, az a pláne, hogy néha a külföldi szerző is megteszi a magyar poszttal, mert látja, hogy róla írtad. :)

      Törlés
    3. Backmannak elküldtem, angolul írtam neki, hogy bár nem érti, higgye el, hogy csupa szépet, jót írtam róla, de nem reagált :D Azért ♥ továbbra is! :)

      Törlés
    4. Óó, milyen jó lett volna pedig. :)

      Törlés
  2. Agatha Christie a gyógyítóm minden fizikális és lelki kínra :) nem kell hozzá sok gyilkosság, engem elszórakoztat Poirot modorossága, vagy Miss Marple pletykái.
    (és ez egy nagyon nagyon jó kis poszt, gratula hozzá!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem azt hiszem Joanne Harris az ilyen lelki gyógyír, bár az igazat megvallva elég régen olvastam már tőle, újra kéne "tesztelni". :) Köszi, a végén feltüntetett forrást is dicséret illeti, én csak kicsit saját személyemre szabtam. :)

      Törlés