2016. május 1., vasárnap

Zsöllye-Hangjegy jelentések: Semmi konferencia


Kép forrása

Ha megkérdeznétek, mi történt velem április 26-án este, az Erkel Színházban, nyugodt szívvel azt mondhatnám, hogy semmi, és ebben minden benne lenne! Na, ne ijedjetek meg, nem szedtem tudatmódosítót, (ha csak a zenét nem nevezhetjük annak...), csupán csak annyi történt, hogy volt szerencsém szem-, fül- és szívtanúja lenni a Kiscsillag Semmi konferenciájának.

A húzóerő számomra, nem titok, Pásztor Anna volt (Anna and the Barbies), aki maga is részt vett (de még milyen részt!) a produkcióban, ám ennyire ne rohanjuk előre... Kezdjük ott, ahol a semmi kezdődött...








::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

A semmi ágán ül szívem,
kis teste hangtalan vacog,
köréje gyűlnek szelíden
s nézik, nézik a csillagok 
/József Attila: Reménytelenül; 
Anna and the Barbies: Lábat lóbálva/

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Lovasi András, Pásztor Anna, Likó Marcell
Hiros.hu képek forrása

Mi is ez a konferencia, és ez a teljes joggal zenés, színházi darabnak, színházi koncertnek nevezhető produkció, amit Földes Eszter megrendezett nekünk? Egy édes-bús, víg-keserű este a semmiről és a mindenről, azaz magáról Az Életről. Az életen belül pedig néhány kiemelt sorson keresztül összefonódó minden sorsról. Na de melyik is az a pár kiemelt sors... Az egyik, és egyben főszereplő, Petike (Lovasi András). Petike egy átlag kisfiú, aki talán egy kicsivel magányosabb a kelleténél. Egy anyával, (Péterfy Bori) aki pedig sokkal magányosabb a kelleténél. Petike anyukája éjjelente a konyhában ülve, mereven bámul maga elé, ilyenkor egyszerre látja a semmit és a mindent, ám ha Petike megkérdezi: Anya, mi a baj? akkor automatikusan azt feleli: Semmi. Petike nem szereti az anyukáját ilyennek látni, és mivel épp aktuálisan megismerkedett a konferencia fogalmával, kitalálja, hogy rendez ő is egyet, magáról A Semmiről, hogy kiderüljön, mégis mi bántja az anyukáját, és vajon hogyan lehet azt a fránya semmit orvosolni.


Péterfy Bori, Lovasi András


Petike legjobb barátja, Jónás (Leskovics Gábor), aki egy cet helyett ezúttal egy odvas fában lakik, és aki akkor is ott van/volt Petikének, amikor senki más, még olyankor is, ha éppen esik az eső... Ő segít a kisfiúnak kitalálni kiket, milyen szakértőket is hívjanak meg a jeles eseményre. Így esik, hogy ezen a roppant különös konferencián részt vesz egy:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
~ politikus (Varga Livius aki nyilván mindig a semmiről beszél, így csak tudja mi a dörgés...
~ kötéltáncos (Földes Eszter aki folyton a semmi fölött imbolyog...
~ zen buddhista (Likó Marcell aki a Nirvana, azaz a békés, megvilágosult semmi felé igyekszik...
~ alkesz fizikus (Busa Pista)– mert a fizika, na az aztán tele van sok semmivel, amiből aztán mégis összeáll sok valami...
~ asztronauta (Falusi Mariann aki a semmiben lebeg...
~ és Regina, a tartalék halál (Pásztor Anna maga, a fenséges megsemmisült megsemmisítő... :)
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


Varga Livius
Földes Eszter
Fotó: Mándi Emese
Forrás
Falusi Mariann
Fotó: Mándi Emese
Forrás
A meghívott vendégekkel veszi kezdetét a félórás csak és kizárólag zenei blokk, azaz az igazi rockszínház, amikor is mindenki a témában jól odaénekel az arcunkba. Ember legyen a fenekén, aki ezt bírja ülve!

Be kell vallanom, nekem ez teljesen újszerű élmény volt. Az elején kellett egy kis idő a ráhangolódásra, de aztán... Maga a történet három szálon fut, három szemszögből látjuk a semmit. És ez a részletesen kidolgozott történet bizony kerek és csattan. Nem is egyszer. Miután Petike mellett az anya és Jónás is elkezdték mesélni a történetüket, én végérvényesen beszippantattam. Kicsit olyan érzés volt, mintha egy jó regényt olvasnék, amihez közben passzentos zenét hallgatok. Abszolút megtetszett a műfajok, keresztbe kasul ilyetén elegye! Az meg különösen, ahogy a meseszerű indulásból mindenki hús-vér, nagyon is életszagú ember és sors lett, a néző meg szépen belenőtt a történetbe. Nem mondom, jobb lett volna például Jónást Petike elképzelt barátjának hinni továbbra is, egy odvas fában rejtőző raszta tündérnek, mert a valóság jobban fáj... De hát a valóság már csak ilyen. A végére összeáll a kép, minden szeletke a helyére kerül, és mikor megértjük, hirtelen mi is ott ülünk a konyhában, magunk elé bámulva... Az üzenet és végkicsengés mégis pozitív, a dalok remekül működnek.


Fotó: Mándi Emese
Forrás

Na de mi a helyzet a mi Annánkkal? Arról is beszéljek írjak már  gondolhatjátok joggal! Hiszen, végső soron én is eredetileg miatta jutottam az esemény közelébe!





Fotó: Mándi Emese
Forrás
























Nos, Annától már megszokhattuk, hogy részt vesz, és a legnagyobb örömmel, energiával ugrik fejest (szinte) mindenbe és bármibe, aminek üzenetértéke van, így nem is volt kérdés, hogy vállalja-e, az abszolút testhez és torokhoz álló szerepet! Kétszer is színpadra lép, először, mint élő Regina, aki egy mallorcai lokálban rázza a ráznivalóját (no lám csak, micsoda véletlen életrajzi elem), aztán pedig, mint maga A Halál, azaz a semmi és a minden valaha élt és halt (!) legnagyobb szakértője! A második entrée-jára, csak annyit mondok, megéri várni! ;)

Magam részéről csak azt tudom mondani, hogy ha éppen semmire sem vágytok, akkor se hagyjátok ki, mert még az is lehet, hogy kaptok tőle valamit! Például jó dalokat, amiknek a szövegét is lehet végig olvasni, szabad dudorászni! :) Vagy még az eddig felsoroltakon kívül például ott van Varga Livius monológja, amin csak azért nem sírtam hangosan röhögve, hogy le ne maradjak egyetlen apró szófecniről sem! Oltári! Livius for President!!! :)


Fotó: Mándi Emese
Forrás


Ha nem hiszitek, járjatok utána! A konferencia ugyanis várhatóan, több időpontban, több helyen is lecsap! Ahol legközelebb a semmibe futhattok:


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



További semmitmondó cikkek pedig olvashatóak például:

Itt
Itt
Itt

Az Anna and the Barbies-ról bővebben, az általam oly lelkesen vezetett
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


A semmi, a minden, az odvas fák lakói, az emberi sorsok, a színház és a zene legyen veletek,
Miamona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése