2016. április 2., szombat

Drága Nagymamám

~°°~ E bejegyzést, az én Drága Nagymamámnak ajánlom! 
(Aki internettet nem olvasva, majd kinyomtatva fogja őrizgetni nyikorgó almáriumában.) ~°°~

Legnagyobb örömömre az Athenaeum kiadó igényes novellagyűjtemények gondozásába kezdett. Tavaly a szerelem megfoghatatlan, nagy íróinkon is kifogó tárgyköréből gyűjtött híres és kevésbé híres szösszeneteket. Most pedig a nagymamák kerültek górcső alá. Nagyik régen és ma – 12+2 történet magyar szerzők tollából. A magyar szerzők pedig ezúttal: Örkény István, Mikszáth Kálmán, Ambrus Zoltán, Csáth Géza, Krúdy Gyula, Kosztolányi Dezső, Benedek Elek, Karinthy Frigyes, Kaffka Margit, Móra Ferenc, Bródy Sándor és Pataki Éva. 


Ha valakinek, hát nekem egyértelműen kötelező volt e darab! Amellett, hogy magam is novellák fabrikálásával foglalatoskodom szabadidőmben, még egy legendás nagymamával is rendelkezem. Akinek ráadásul sokat köszönhetek! Sokkal többet, mint az átlag. Engem ugyanis ő nevelt fel. Van, hogy ettől pátoszos hangulatba kerülök, ami kettőnk kapcsolatát és múltját, jelenét, jövőjét illeti, de miután a köd felszáll, ott maradnak a hibáink is. Két generációs különbségünk kovácsolta feszültségeink, ajtócsapkodásaink, egymásba hasított bántó szavaink. Egy nagymamával talán még intenzívebb a felnövést megtapasztalni. Mindezt egyszer már végigcsinálta, apánk vagy anyánk már előttünk jár jó vagy éppen rossz példával. Mindkettő idegesítő lehet ránk, unokákra nézve, és csak megnehezíti a dolgunkat. Akkor is buktatókkal teli göröngyös út vár, ha megszokásaihoz ragaszkodik, vagy ha újító szándékkal vág bele a második a gyereknevelésbe. Mellette pedig ott az a rengeteg apró kincs, amit mástól nem kaphatunk, és amit el nem cserélnénk semmiért sem! 

Ezért is örültem, hogy jelen kis kötetecske sem merül el a pátosz végtelen tengerébe. A nagymamaság sokféle arcát tárja elénk. Természetesen megjelenik a védelmező, oltalmazó őrangyal szerep, de ugyanúgy feltűnik a babonás, esendő, hibákkal, konoksággal, tévelygésekkel tűzdelt igaz való is. Mindezt olyan híres, nagy írók tollából, akiket talán manapság kevesebbet olvasunk, mint kéne. Legalábbis én biztos. Jó alkalom ez, nem csak a nagymamákkal, de neves alkotóinkkal is ismerkedni. Ízlelgetni stílusukat, szavaikat, hogy aztán talán legközelebb bátrabban nyúljunk utánuk a polcokon.


Pam Brown: A nagymamák meghatározása
(a kép kattintásra megnő)


Engem, ami most levett a lábamról, a humor és a szívettépő, megható, nagymamai szeretet. Kedvenceim lettek: 

 Móra Ferenc: Böske a telet keresi (szeretet)
~ Karinthy Frigyes: Schnabel Nagymama, a technikus (humor)

„Mindent fel tud használni valamire, ez a titka. Nemcsak a tárgyakat, az eleveneket is. Nyáron csengőt alkotott a macska nyakába, hogy a gyümölcsfákon mászkálva elhessegesse a verebeket. A kutya farkára tollseprűt kötött, ha úgyis mindig csóválja, legalább takarítson vele. Egy nagyon öreg cselédet, aki már teljesen munkaképtelen, miután állandóan reszket a keze, behívatott a kuckóból, mikor a rétes elkészült: rájött, hogy az ilyen reszkető kezekkel remekül lehet becukrozni a különféle sütemények tetejét, ha cukorszórót kötünk rá: az egyenletes reszketés eszményi tökéllyel hinti szét a cukorport.”

Forrás
És mire a vége felé közeledvén, elkezdett volna motoszkálni bennem a mai(bb) darabok hiánya, jött Pataki Éva, két regény részlettel, a modern kori, sportbabakocsit toló, kissé esetlen, mindent egy kicsit másképp gondoló nagymamáról, aki még messze nem dőlhet hátra, mert mindig van új és újabb, ami az unokákat és életmódjukat illeti. 


„Ahogy pórbálok visszaemlékezni, a múltban nem találok ennyi biztonsági övet, csatot, hevedert, rejtett zárat, beépített féket. Mi csak bedobáltuk a gyerekeinket egyszerű szerkezetű babakocsikba, majd később a Trabantunkba, mindenféle biztonsági rögzítés nélkül, ami kétségtelenül veszélyes üzemmód volt, de gyors, kényelmes és egyszerű, mint a Trabant maga.”



~ Értékelés:

E gyűjtemény is, csak úgy, mint az előző, kívül-belül csudaszép. Szórakoztató, megható, elgondolkodtató. Ha nincs épp kedvünk, időnk regényekbe elmerülni, mégis olvasnánk, válasszuk a novellákat! És persze a nagymamákat! Az övéknél regényesebb élet nincs, és náluk több történetet senki sem tud! Ráadásul mindenféle műfajban otthon vannak. :-)



Kiadta: Athenaeum, 2016 
Terjedelem: 248 oldal 

A könyvet és élményt köszönöm az Athenaeum Kiadónak!
Nagymamázzatok be ti is, például innen.

~°°~____________~°°~


Kategóriák, amelyeket a könyv lefedhet a 
Miamona's Reading Challenge 2016 olvasási kihívásomon:

1. Frissensült
5. Made in Hungária

~°°~____________~°°~

A nagymamák, híres magyar szerzőink és  a novellák legyenek veletek,
Miamona

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése