2016. január 14., csütörtök

Népszerűtlen körbeposzt

Népszerűtlen könyves vélemények/ élmények book tag avagy körbeposzt terjeng, amelyre PuPilla hívott meg. Köszi... Majd mindjárt meglátjuk jó-e ez nekem... :) Néha elgondolkodom rajta, hogy túl sok a jó értékelésem, ami nem azt jelenti, hogy ne futnék rossz választásba, egyszerűen csak (szerencsére) kevésszer. Egyébként pedig nem vagyok olvasói mazochista (ez is megérne egy külön témát), ami kapott egy esélyt, de még 30-40-50%-nál sem tetszik, azzal nem gyötröm tovább magam. Miért tenném, hiszen annyi a könyv, és oly kevés az idő (örök könyvmoly dilemma). Meg aztán, könyves bloggerként bujkál bennem egy ösztönös küldetéstudat, hogy ami könyv, az, mint a régi jó öregek szerint, ha az ördögtől egy fokkal jobb, már értékelendő. Nem kívánok negatív reklámot kelteni egy könyvnek sem. Akkor inkább tényleg nem olvasom el, és kész... Na hát kérem szépen, így indulunk neki ennek a posztnak, kíváncsi vagyok voltam egyáltalán tudok-e válaszolni a feltett kérdésekre, kategóriákra... 


1. Egy népszerű könyv vagy és sorozat, ami neked nem tetszett.

Képek forrása: google & Pinterest
Könyvből legutoljára sajnos Lev Grossman: A Varázslók ~ Valahogy saját piszkomba nyomta az orrom azzal, hogy hiába vágyunk varázslatos dolgokra, ha egyszer ne adj isten bekövetkeznek, a kezdeti mámoron túl lehet, hogy éppolyan szürkék és unalmasak lesznek, mint bármi más az életben. Annyi igazság van benne, hogy egy lapáttal hátba vert, és azóta is sípol a tüdőm... Egy más hangulatomban lehet, hogy sikert arat, még teljesen azért nem vetettem el...

Sorozat? Óóó, tudom, A kör. A körakörakörakör! Ismertebb nevén, Mats Strandberg – Sara B. Elfgren: A kör ~ Mai. Napig. Nem. Értem. Mit. Esztek. Rajta. :D Na jó, csak viccelek, természetesen, ízléseket és pofonokat nem kritizálunk, de nekem akkora csalódás volt, hogy még mindig viszolyogva gondolok rá vissza. Grrr a négyzeten! Az alakváltós mindenségit! 



2. Egy népszerű (?) könyv vagy sorozat, amit mások nem bírnak, neked viszont bejött. 

Pfú, nem tudom... Hmm... Azt hiszem, mégis megvan: Daniel Glattauer: Gyógyír északi szélre és Hetedik hullám ~ Néha már pironkodtam, amikor mások jól elszidták, pedig máig tisztán emlékszem a délutánra, amikor egy szeles nap után hazaérve, átfázva feltöltődést és melegséget hozott az életembe. Aztán a Hetedik hullám is elkövette ugyanezt. :) Bevallom, valahol látom, miért lehet másoknak idegesítő, szenvelgő, és az igazat megvallva nem is nagyon merem újraolvasni. Egyszer talán mégis megpróbálom, csak hogy kiderítsem vajon egydélutános futó kaland volt-e csupán Daniel... mármint a könyvek... :)

3. Egy szerelmi háromszög, ahol a főszereplő nem azzal a karakterrel jött össze, akinek te szurkoltál; vagy egy OTP (one true pairing), ami szerinted pocsék. 

Passz... Én Az Ersténél bankolok. :D Ilyen talán nem is volt. Nem nagyon olvasok szerelmi regényeket... Vagy ha igen, nincsenek benne meglepő fordulatok?! Engem még a HP-ban sem nagyon érdekelt ki kivel, hol és mikor... Na jó, Pitont kivéve (ALWAYS - reszketve sírós!!!!) (És ezt még tegnap írtam, amikor még nem tudtuk, hogy most már tényleg Always... RIP! :( ) De akkor mondjuk, ööö... Sült zöld paradicsom. Ruth, amikor még úgy van, hogy... De aztán végül persze... Spoiler nélkül erről ennyit tudok mondani. :))

4. Egy népszerű műfaj, amit te nagyon ritkán olvasol.

Nemár! Csak egy?! Pedig én egy csomót tudok... :D Vámpíros, kardozós-bahós, YA (ezt mindig ritkánnak mondom, aztán mégis mindig valahogy kiköt a kezembe, mindegy, akkor is!), krimi (klasszik, skandi, minden...), NA, az összes kétbetűs... :D Nyálasromantikus, Horror, thriller, fantasy, sci-fi, cli-fi, zombis, apokaliptikus, poszt-apokaliptikus... Na jó, abbahagyom mielőtt még elkezdtek leiratkozni a blogomról, mondván, akkor mégis mi a jó fenét olvas ez... :D Tényleg, mit??? Ez a kérdés most szíven ütött. :)


5. Egy népszerű vagy közkedvelt karakter, akitől te a falra mászol.

Her-mi-o-ne-hisztérikanyifinyafiszerelmetesmajdsértődősfruska-Granger. Meg úgy az összes fiatal HP szereplő en-bloc. :D Hopp, még pár leiratkozó... Félreértés ne essék, a HP-t imádtam (-dom), (mint a kávé, minél sötétebb, annál jobb), és Piton, Dumbledore, Hagrid és tsainak köszönhetem mindezt!


6. Egy népszerű író, akit te az istenért sem tudsz megszeretni.

Van ilyen. Pedig próbáltam. Nem egyszer. Nem kétszer. Igen, háromszor! Mert három a magyar igazság, de nem volt már ráadás. Hiába néztem tükörbe homályosan, hiába árult nekem történeteket egyre másra, végül hiába akart narancsokkal etetni. Pedig szeretem a narancsot. Jó lédús, édeskésen fanyar, mmm... De Jostein Gaarder-t, mint írót, nem szeretem. Mint embert meg nem ismerem. Szóljatok, ha meg akar látogatni, szívesen fogadom azért. Veszek itthonra pár narancsot! :)


7. Egy népszerű könyves toposz, ami már a könyöködön jön ki. (pl. elveszett hercegnő, korrupt szerető, szerelmi háromszögek, stb.)

Mit olvas a jó blogger... Egy népszerű könyves poszt... Már épp elkezdtem mérni a saját posztjaim és könyököm közötti távolságot, de huh, szerencsére nem kell saját rossz híremet keltenem. Azért becsülendő, hogy simán megtettem volna, nem? :)) Hát engem az összes beszt-zeller toposz a halálba idegesít... A vámpírok, amikről aztán annyi bőrt lehúztak, hogy vértől szomjas, csupasz birkaként dideregnek, és a szürrrrrrrkének a különbözőőőő... nem is folytatom. És akkor ez meg szegény elvész a mocsárban a szerencsétlen címválasztás miatt... Az se nagyon érdekel melyik (még sose hallott) ismert ember kivel hányszor, és hogy tért jó útra ésatöbbiésatöbbi. Könnyű engem idegesíteni, arra jöttem rá... :)


8. Egy népszerű sorozat, ami téged egyáltalán nem érdekel.

Most komolyan? Egy? Egyetlen egy? Hahahahaha... Engem nem érdekel egyik sem :DDD Megrögzött sorozatellenes vagyok, aminek pontos oka és körülményei máig tisztázatlanok... Jómagam is megdöbbenve állok a tény előtt. A sorozatok első részét amúgy szeretem elolvasni (főleg, ha fogalmam sincs, hogy sorozattal állok, ülök, fekszem szemben), de nagyon ritkán jutok el a második részig... Ez van. Sajnos. Vállalom. Jövőre beleteszem a kihívásomba, hogy jól kitoljak magammal... :)


9. A mondás úgy tartja, „a könyv mindig jobb, mint a film”, de melyik filmet vagy tévésorozatot kedveled jobban, mint a könyvváltozatát?

Na basszus, pedig volt ilyen... Jaj, mi volt az. Google- és blogom search, most légy kegyes hozzám! Ah, megvan! Benjamin Button különös élete. Hollywood tette a dolgát, na! :)

Ácsi... Hol a 10. pont? Komolyan 9-nél ér véget? Az nem lehet! Akkor reformálok! Aki tőlem viszi, az ne hagyja ki ezt sem! Főleg ezt ne! 


10. Mi volt a legbrutálisabban negatív, idegesítő, dühítő, könyvszaggatós olvasási élményed, amikor úgy érezted kiszaladsz a világból, de előbb még megpróbálod elintézni, hogy az összes példányt bevonják, elégessék, felnégyeljék, karóba húzzák és kerékbe törjék vagy legalábbis kifeszítsék két fa közé és megvárják, míg jön a vihar? :))

A könyvről, aminek Tizenegy percnél  jóval több esélyt adtam, nem született bejegyzés, csak egy értékelésilletve egy korábbi Témázunkban ezt írtam róla: Emlékszem, a festői Balaton partján olvastam, és csak az mentette meg a habokba merüléstől, hogy könyvtári példány volt! Nem szeretek könyvet rongálni, sőt... De ott, és akkor, ha a sajátom lett volna, akkor csúnya dolgokat kellett volna átélnie.” Ma is emlékszem a növekvő majd minden erejével kitörni akaró belső feszültségre... Coelhó, húzd le magad! Ha Gaardeerrel kopogtatsz, őt beengedem, téged meg neeem, bibibííí... :D


Well said!

Ennyi lettem volna, a népszerűtlen élményekkel és talán önnépszerűsítlenítő (van ilyen szó egyáltalán?) kendőzetlenséggel. Mindenkit emlékeztetnék azért mielőtt leiratkozna, kiszedne kedvencekből (már ha eddig egyáltalán ott voltam), hogy idén is várhatóak jó kis nyereményjátékok nálam... ;D Egyébként pedig mindenki olvasson vagy ne olvasson, szeressen vagy ne szeressen azt, amit jól vagy éppen nem jól esik! A körbeposztot pedig vigye, aki megkívánja... :)


A rossz élmény is legyen veletek, hogy értékelni tudjátok a jót, avagy éljen Koejjó! 
Miamona

17 megjegyzés:

  1. Annyira lökött vagy! :D És ezt teljesen pozitívan mondom! :D Remek posztot kanyarítottál az eleinte nem is olyan szimpatikus témából, és nahát, én is meglepődtem rendesen, hogy te mennyi minden ellen ágálsz, hogy mennyi minden tud idegesíteni, és milyen sok népszerűtlen cucc jött elő. :)

    Hermione, nahát, kicsit haragszom. De ha őt nem szereted, nem csoda, hogy régen engem se szerettél! :D Lehet, hogy újra kéne olvasnod amúgy, ez a jellemzés korántsem ő, egy csupaszív karakter. Amikor újraolvasom a regényeket, mindig rájövök, hogy a filmek miatt, meg az élmények megfakulása miatt elfelejtődik az árnyaltság. Jójó, tudom, sorozat, és fujj, és újraolvasás ááá, ugyanmár, és fogjam már be. :D

    Roses are well read, hát beszarás. :D De a macskás kép és a Dr. House-os gif is imádat. :)
    Tizenegy perc: nagyon egyetértek. Az enyém azért nem repült valahová messzire, mert szintúgy nem saját volt.
    Benjamin Button: pont fordítva, nem igazán szerettem a filmet, a könyv utána (évekkel később) sokkal jobban esett.
    Jostein Gaarder jön a könyvfesztre áprilisban! :D Jól sejtem akkor, hogy nem állsz velem sorba dedikáltatni? :D :D
    A négyes ponthoz visszatérve: mi a jó fityfenét olvasol te akkor, de tényleg? :D :D :D szerintem amúgy mindenből csipegetsz, de hogy ennyire kardigános lennél, hogy ezek mind nem, azt még sose éreztem. :D :D
    Jaj, még azt nem tudom kihagyni, hogy Glattauer: blöeh. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Rájöttem. Te témákat keresel. A címkéid is inkább erről tanúskodnak. Bizonyos témákban szeretsz jó könyveket olvasni. Nem a műfajra repülsz. Na? :D Do I get bonus points for solving this mystery? :D

      Törlés
    2. Mire célzol? Csak nem arra, hogy sok lenne a címkém... :D Ugyan, hiszen alig foglalja el a fél oldalsávot :D De amúgy tetszik ez a megközelítés. Jár a bónusz!;)

      Törlés
    3. Dehogy sok, csak arról tanúskodik, mit szeretsz olvasni, és nem műfajok szerint, mint másnál! Pl: magány, öregség, találkozás, vallás, vágy, háború, gyermekkor stb. :)
      Ja de ha jár a bónusz, akkor értetted :D

      Törlés
  2. de jó volt ezt így hétvége előtt olvasni. :D
    ha engem kérdezel, én azt mondom, hogy te női regényeket szoktál olvasni. ami nem bántja a lelket, vagy ha igen, azt is csak fennkölten, ami teli van apró kis tragédiákkal, emberi sorsokkal, merengésekkel az életről, a kávé felett illatozó kis párapamacsokkal, meg napsütéssel az esőcseppeken keresztül... te ilyeneket olvasol.
    nem is értem, a Kör hogy került a kezeid közé. :D

    én azt gondoltam, hogy aki a HP-t szereti, az úgy mindenestől szereti. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem mi ajánlottuk a Kört, Nima :D vagy nem emlékszem már, hmm... Mondjuk akkor mindenki - vagy elég sokan - kapott recit belőle, nagyon ment a reklám.
      Tök jó, amit leírtál, Miamona lelke ilyen szerintem <3 :) De kicsit vitatkozom, szerintem igenis szereti a tépázást, tépázódást, a nagyobb drámákat is.

      HP: hát, én is valahogy így vagyok/voltam ezzel a gondolattal. :D Szegény kis Hermione. :'( :) De előjöttek azért a Hr/G ship-ellenességek is ebben a tag-ben, még nálam is, bár hangsúlyozom, én már megbékéltem ezzel. Egyébként az egész HP-sorozatban amit a legjobban utáltam: Harry frusztáltsága az ötödik kötet elején. Ki volt fordulva önmagából. (de basszus még ez is érthető, sok volt rajta a teher, plusz kamaszodott is fuhh.)
      Csinálhatnánk valami ilyesmi témát/taget is, hogy mit nem szerettünk abban, amit amúgy imádunk szőröstül-bőröstül (mármint könyv).
      Ja és bocs, hogy itten kommentelek a kommentekre :D

      Törlés
    2. Persze, mindig ti vagytok a felbujtók. :P Amúgy most rájöttem, hogy kilógok a HP fanok sorából, mert engem bizony sok minden idegesített benne. Melyik részben volt annyi sok tini szenvelgés? Na attól behaltam... És ha csak a gyerekek lettek volna benne, azt hiszem nem biztos, hogy végigolvasom. :)
      Köszi PuPi a vitatkozást, én is megtettem volna :D Nálam jobban senki nem tud / szeret belehalni egy-egy regénybe... :) Egyébként tényleg szeretem a kávé felett illatozó kis párapamacsokat, és napsütést az esőcseppeken keresztül... Szentimentális katyvalgás forevör! :D

      Törlés
    3. Az ötödikben volt, az engem is idegesített. :D Ó, pedig szereted a gyerekeket, nem értelek. Mármint a gyerekszereplőket. :P

      Törlés
    4. A koravén, felnőttes gondokkal tipródó, ártatlan, naiv gyerekeket, igen, akik élet és halál között evickélnek úgy, hogy fogalmuk sincs róla. Na erre vajon Csernus mit mondana... :D Valószínűleg pont ez a lelkem, és evickél... :D Most egy Britney szám jutott erről eszembe, és ez is a te hibád. Minden a te hibád! Maradjunk ebben! ;D ♥ (fekete szívecske)

      Törlés
    5. Űha. Ezt már én nem merem analizálni neked. :D
      Vállalom! :D Büszkén! Mert akkor a blogod is az én hibám, dejóóó! :D :D
      (Melyik Britney-szám?)

      Törlés
  3. Coelhóval kapcsolatban erősen osztom a nézeteid!:)
    Még lehet hogy a témát is lopom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Vidd nyugodtan, azért (is) van. :)

      Törlés
    2. Na meg is írtam:)
      http://adrikonyvmoly.blogspot.hu/2016/01/nepszerutlen-korbeposzt.html

      Törlés
  4. Azt hiszem, ez a tag bepillantást enged olvasó lelkünk legmélyebb bugyraiba. :D
    A HP-s karaktereken én is meglepődtem, főleg, hogy felvállalod, de meg is könnyebbültem, mert pl. Harry borzasztóan irritál.
    Coelho, úristen, régen mennyire divatos volt! :D Én 4 (négy!!!44!!4) könyvet olvastam el tőle, ne is kérdezzétek, mindet utáltam.
    Az Engelsfors sorozatot imádom! :) Amúgy az első rész a leggyengébb, van némi karakterfejlődés, csak hogy mentegessem szegényt, épp egy ajnározó poszt létrehozásán gondolkodom. :)
    Töltöm én is, viszem az uccsó kérdésedet, vannak jelöltjeim... :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hp-Coming-outoltam egyet, simán felvállalom, hogy halálba idegesítenek a tinik benne :D A hangulat, a világ, és a sötétedő történet, ami megkapó volt számomra. Mondjuk tegyük hozzá, hogy eltérek mindenki mástól, mert nem ezen nőttem fel, hanem hosszú-hosszú évek ellenállása után beadtam a derekam, és felnőtt fejjel olvastam már...
      Colehótól én is olvastam többet, ott sem szégyellem bevallani, hogy Az alkimista még tetszett (az elrugaszkodott végét leszámítva), jókor talált meg, jó helyen, aztán olvastam még tőle, és egyre idegesebb lettem. Az alkimista sem eredeti sztori, azóta arra is megorroltam, a Tizenegy percnél pedig betelt a pohár, elszakadt a cérna és egyéb közhelyek :D
      Az Engelsforst nálam már nincs értelme mentegetni, nem haragszom rá, nem az én csésze teám, ezt elfogadtam, továbbléptem. Most, a Vándorsólyom kisasszonynál is kibukott, hogy a műfaj nem fekszik nekem. :)
      Örülök, ha írsz, és viszed az utolsót is. :) Éljenek a mély bugyrok (is)! :)

      Törlés
  5. Az első pontnál A körnél nagyon bólogattam, és a második pontnál is, mert a Gyógyír északi szélrét és folytatását is szerettem. Pacsit ide! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj de jó, nem vagyok kárörvendő, de végre valaki! :D Pacsi! :)

      Törlés