2015. szeptember 4., péntek

Várogatós válogatós

Forrás: we♥it

Helyzetjelentés Miamona háza tájáról: Sajnos az olvasás még mindig döcögősen megy, most egy, már korábban felfedezett kedvencet vettem elő, hogy repetázzak. Hogy melyiket, az legyen még titok! ;) Az érzés jó, csak lassan haladok. Az írás is döcögősen megy, de legalább egy kicsit is megy. Egy-két szösszenet itt-ott kibuggyan belőlem, és ez is jó. Úgyhogy lényegében, nincs okom panaszra. :) 
Ha új olvasással egyelőre nem is tudok szolgálni, felfigyeltem pár érdekes (külföldi) megjelenésre, gondoltam megosztom veletek is, hátha akad köztük számotokra is várós...





Brian Selznicktől pár éve olvastam a Leleményes Hugót, és emlékszem mennyire meglepődtem, amikor megláttam mivel is van dolgom: egy gyönyörű, irtó erős, kuckolódós hangulatot keltő, kevés szóval tűzdelt képregénnyel lényegében, ahol a képek nem csak illusztrációk, de tovább is gördítik a történetet. Elvarázsolt, elbűvölt és meghatott az árva kis Hugó sorsa, azóta is szeretettel nézegetem a polcomon, néha le is veszem és átlapozom. Most pedig, 2015 szeptember 15-én várhatóan megjelenik egy új könyv a szerzőtől, The Marvels címmel, ami első ránézésre ugyanolyan ígéretesnek tűnik. Az eredeti fülszöveg szerint, két látszatra nem kapcsolódó történetet foglal magában, azonban tudjuk, hogy minden történet valahol összeér, az egész világ történetek érintkezési pontjából áll és születik. Itt most az egyik szavakkal, a másik képekkel mesél. A képek 1766-ig nyúlnak vissza, amikor is egy hajótörött, Billy Marvel és generációkon átívelő színész famíliája történetével ismerkedhetünk meg. A szavak 1990-ből mesélik el Joseph sorsát, akit az iskolai gondok késztetnek menekülésre. Elhidegült nagybátyja rejtélyeket rejtő, különös londoni házában keres menedéket, ahol menedékét nem tudom, hogy megleli-e, de rejtélyeket talál, melyek csak rá várnak, hogy feltárja igaz valójukat. 
~ Részemről, remélem, hogy nálunk is lecsapnak a könyvre és kiadják, mert igazi őszi-téli, takaró alá kucorodós csemegének ígérkezik!


Katherine Applegate neve mindaddig ismeretlen volt számomra, amíg pár hónapja el nem olvastam tőle Iván, az egyetlen című állati regényét. Hasonlóan a Leleményes Hugóhoz, Iván, a gorilla története is kedves, megható, helyenként szívszorító, elgondolkodtató, tartalmas szórakozást nyújthat felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt. Az írónőnek, ez év szeptemberében, várhatóan 22-én jelenik meg a Crenshaw című újabb, szintén szerethetőnek tűnő története, melyben ismét egy állat lesz az egyik főszereplő. Crenshaw, az eredeti fülszöveg szerint, egy méreteit, szívét és személyiségét, no meg hangját is tekintve egy hatalmas macska, aki egy kisfiú, Jackson elméjéből bújik elő, amikor a családra nehéz idők járnak. Megint. A helyzet ugyanis, csak úgy, mint a nagyra nőtt cirmos, nem ismeretlen a fiú számára. Vajon Crenshaw képes lesz-e a feladathoz is felnőni, hogy képzeletbeliségében is segítse a családot a kilábalásában.
~ Erre mondanám, hogy értem kiált. Sanyarú helyzetű gyermek, aki az elméjébe menekül. Miamonának ez, mint a múltkori Témázásnál már megállapítottuk, lubickolós olvasmány. A listámra biztosan felkerült, hiszen olyan korábbi emlékeket juttat az eszembe, mint egy másik Katherine, szerintem felemelő írása: Híd Therabithia földjére, és bevallom, nekem még Ivánnál is ígéretesebbnek hangzik.


Neil Gaimannel kötött barátságom már egy ideje biztos alapokon nyugszik, az Óceán az út végén óta pedig felkerült a neve a toplistámra. Bár bőven akad még mit pótolni tőle, most egy olyan gyűjtemény keltette fel a figyelmemet, amiben társszerzőként szerepel, bizonyos Alisa Kwitney és Jamie Delano mellett, és ami előreláthatóan 2015 szeptember 29-én kerül ki a külföldi polcokra, Free Country: A Tale of The Children's Crusade címmel. Az eredeti fülszöveg alapján nekem rögtön Pán Péter ugrott be. A helyszín egy angliai kisváros, ahol rejtélyes körülmények között sorra tűnnek el a gyerekek. A felnőttek mellett, a gyerekek sem ülhetnek ölbe tett kézzel, ezért megalakítják a "Dead Boy Detectives" titkos alakulatát, hogy társaik nyomába eredjenek. Szimatuk és a történések pár különös csavarja egy roppant különös helyre vezéreli őket, "Free Country" azaz Szabad Országba, ahol szó szerint megállt az idő, a gyerekek nem öregszenek, és a felnőttek nem sanyargatják őket semmivel.
~ Hmm, nekem jócskán felkeltette a kíváncsiságomat, ti hogy vagytok vele? :)



Ha azt mondod,  Audrey Niffenegger, én azt mondom, és tudom, még sokan mások is, hogy Az időutazó felesége. A minap pedig párocskámmal elkezdtünk nézni egy Poe-adaptációs filmet, aminek a története még nem tudom mennyire nyeri el a tetszésemet, de a misztikus, ködös, hófödtén is sötét, hátborzongató és fogcsikorgató hangulata teljesen beszippantott. És hogy ennek a kettőnek mi köze egymáshoz? Csak az, hogy úgy tűnik, a mi Audrey-nk is odáig van a csontdideregtető történetekért, olyannyira, hogy szerkesztésre adta a fejét, és összegyűjtött magának és nekünk is egy csokorra valót ezekből, "Ghostly: A Collection of Ghost Stories" címen, amik között saját története, az "A Secret Life With Cats" is szerepel majd, és ami a tervek szerint szintén 2015 szeptember 29-én kerül a polcokra (odakünn). Gaimannek jó lesz, mert ebben is benne van. Például a már korábban említett Edgar Allan Poe nemes ám lúdbőröztető társaságában. Az eredeti fülszöveg sugalmazása szerint, végig söpörjük és borzonghatjuk a kísérteties palettát, egészen a 18. századtól napjainkig. Magyarázatot kapunk, mit miért választott, ám reszkető árnyainkkal a szobában egyedül kell megbirkóznunk. :) Márpedig 464 oldalon elég sok rettegés elfér majd. 
Forrás: we♥it
~ Magányosan töltött, kopogós, nyúlós, esős estékre javaslom, amikor a falak lélegeznek, mi pedig, mintha egy másik dimenzióba kerülnénk, ahonnan csak a hajnal nyújt szabadulást. :))) És ne feledjétek Rachel tippjét, egy krumplinyomó mindentől megvéd. Ha mégsem, akkor pedig kövessétek Joey tanácsát, és tegyétek a könyvet, félelmeitekkel együtt a hűtőbe! ;)

Az első három elég hasonlónak tűnik, legalábbis a gyermeki központúságot tekintve, az utolsóban pedig megint van egy macska, látjátok minden mindennel összefügg. A saját ajánlómtól pedig most nagyon nagy kedvet kaptam az őszhöz! :) Ha van kedvedet, írjátok meg, nektek melyik keltette fel (vagy nem) az érdeklődéseteket! Ahogy időm és energiám engedi, igyekszem majd még hasonló ajánlókkal jelentkezni. 


Addig is kellemes olvasást mindenkinek! 

13 megjegyzés:

  1. A The Marvelst én is kinéztem magamnak, már a borítója is egy csoda, én is remélem, hogy megjelenik nálunk. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, élőben még csodásabb lehet. Bár, ehhez halkan hozzátenném, hogy nekem a Hugóm (minimál olvasástól) szétesett, szóval egy kicsit most erősíteni kéne a tartását ennek, ha ugyanaz a kiadó adja ki, ha nem... Mert amúgy minden más tekintetben az is csodaszép és szerelem ♥ :)

      Törlés
    2. Hugódat én is olvastam ám, lehet azért esett szét :D (persze óvatosan olvastam én is :D)

      Törlés
    3. Tudom, és dehogy! Csak ketten olvastuk, és kettőnk közül ha a földön egyetlen könyv maradna, biztos nem magamra, hanem rád bíznám! :D

      Törlés
    4. Óóóh :D :D belepirultam :D

      Törlés
    5. Ne pirulj, mentsd a könyvet, az utolsót a Földön! :O :O :D

      Törlés
  2. Támogatom a hasonló ajánlókat, nagyon tetszett, és megvallom őszintén, most tényleg újdonságokkal szolgáltál, pedig szinte számít az ember arra (ha könyvesblogger), hogy egy megjelenéseket trombitáló posztban olyan könyvek lesznek, amikről már mind hallott valahol. Nos, én csak a Niffenegger könyvről hallottam ezek közül, de nem néztem nagyon utána még.
    Hogy melyik érdekel? Mindegyik! :) A Selznick-kel kapcsolatban megvárom majd a véleményed, Niffenegger megvett kilóra A Highgate temető ikreivel, az is nagyon creepy, morbid, undorítóan remek, és szellem is van benne, szóval ért a nőszemély a Ghostly szotorikhoz! Ja, és abban is van egy kismacska, csak fehér! :) (mindenütt macskááák!)
    Az Applegate könyv valóban érted kiált, de kicsit értem is! :) Macska, és képzeletbeli barát, és ez az egész témakör engem is vonz. By the way, "Sanyarú helyzetű gyermek, aki az elméjébe menekül. ", nem tudom most hányadán állsz Picoult-val, de a Csodalány is ilyen, a legújabb magyarul megjelent regénye, én most olvasom. Válás, 7 éves kislány, képzeletbeli baráthoz menekülés. A dolog pikantériája, hogy vallásos a téma, Jodi megint jól belenyúl a tabukba, a képzeletbeli jótevő ugyanis Isten. Aki mellesleg nő a könyvben. :)

    Gaimannel vegyes a kapcsolatom, de azért mindig kíváncsi vagyok arra, amit ír, ez is felkeltette az érdeklődésemet. :)
    Az utolsóelőtti bekezdésen a krumplinyomóval és a hűtővel, hát könnyesre röhögtem magam. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi a támogatást! Majd feltüntetlek, mint szponzort, csak perkáld az időt!!!! :)
      Ha még neked is tudtam újdonsággal szolgálni, akkor most jó erősen vállba veregetem magam... Aúúú. :D
      "A Selznick-kel kapcsolatban megvárom majd a véleményed," Meg hozod az olvasójegyedet, ugye? :P :D
      Niffenegger szerva itt, csere ott, mert én meg ebben a minutumban láttam meg nálad a Hightate-et és akarom! :) "Undorítóan remek" ez nagyon jó duma! :D Gaiman két kis ocsmánysága jut róla eszembe a Soseholból :)
      A macskák meg creepy állatok, úgy, ahogy vannak... :D

      Bevallom neked, nézegettem a Csodalányt, de a vallásos szálával most még fülszöveg alapján is átlépte a határaimat... :( Ennyire telibe, direktbe sajnos nem érdekel... Azért azt nem mondom, hogy soha. :)

      A krumplinyomóval meg vigyázni, mert ha véletlen azt teszed a hűtőbe, védtelen maradsz! :O :D :)

      Törlés
    2. Oké, csak ne jöjjenek a Momóból a szürke urak... :)
      Hozom, hozom a jegyemet, majd lepecsételheted, mint az útlevelet :D Egyébként hallod csinálhatnánk valami DIY könyvecskét, ami olyan lenne, mint egy útlevél, és "pecsételünk" :) Megmaradna mit olvastunk kölcsönbe egymástól :)))
      Igen, látom keresztbekommunikáltunk a blogokon, és Niffenegger van itt is, ott is! :) A macskák nem is creepyk :P Az enyémek legalábbis kikérik maguknak! :D Dörgölőzös buta kis szőrcsomók :D

      Ó, hát ne írd még le, nagyon kíváncsi vagyok a végén mi lesz a vallási témából, Isten megjelenéséből, csodatételekből. Nem taszító eddig egyáltalán, és nagyon jól van ez is megírva. Majd írok róla a blogon, és eldöntöd :) Az angol példányt tudom kölcsönözni. :))

      Te, nekem nincs is krumplinyomóm, nagy a baj?! :D

      Törlés
    3. Momóóóó ♥ Valamiért már jó ideje a legnézettebb bejegyzések között van, pedig annyira nem sikerült jól. Lehet az urak már elindultak... :S :O

      Ez az könyv útlevél nagyon jó ötlet! :)

      Jó-jó, nem írom le, majd ha hájpolod, úgyis kedvet kapok :D

      Krumplinyomó nélkül örökre elvesztél :( De legalább már tudom mit kapsz karira, csak akkor addig hagyd a para könyveket! :D

      Törlés
    4. Ah, most elárultad a karácsonyi ajándékom! :( :D

      Törlés
    5. Jó öreg Alzheimer majd úgyis besegít! ;) :P

      Törlés
    6. Ja, látod... őt elfelejtettem! :D

      Törlés