2015. szeptember 24., csütörtök

Sült zöld repeta

Tudom, mindenki unja már, amikor az éppen rajtam tort ülő olvasási válságommal jövök, de ez most tényleg szívósnak bizonyul(t) sajnos. Így aztán végső elkeseredésemben, (természetesen csak a szimbolikus) könyvhajigálás után arra jutottam, hogy inkább kipróbálom a módszert és trükköt, amit többen is ajánlottatok az ínséges és nehéz napokra, azaz, én, aki újraolvasás ellenes vagyok, végül mégiscsak leporoltam egy igazi nagy kedvencet... Sokáig gondolkodtam melyik az a könyv, aminek a világába akármikor, akármennyi időt eltöltenék, és bár több is eszembe jutott, ahogy tettem fel magamnak az ilyenkor szokásos bugyuta kérdéseket: Ha csak egyetlen könyvet vihetnél magaddal egy lakatlan szigetre melyik lenne az? Ha életedben már csak egy könyvet olvashatnál el újra melyik lenne az? És akkor egyszer csak felcsillant az immár örök és kőbevésett válasz:


Fannie Flagg Sült zöld paradicsoma, amihez a fantáziadúsabbra sikerült korábbi bejegyzésem itt olvasható. Ha már azonban újraolvasás, és ha már A könyvtolvajnál úgy bejött, hát most is csavarintottam egy kicsit és eredeti nyelven újráztam. 

Azt kérditek mit adott a könyv másodszorra? ... Ha tudnék festeni, énekelni vagy művészien táncolni, talán jobban el tudnám mondani, mint szavakkal! Az első élményt persze nem múlta felül, de ugyanazt a szintet bizony teljes mértékben megütötte. Bizonyos értelemben pedig mégis felülírta. Például sok a színesbőrű szereplő a könyvben, akikről a magyar verzióban nem mindig volt könnyű eldönteni nő vagy férfi, és az igazi, echte dialektusukat sem nagyon lehet az eredetitől eltérő nyelven visszaadni. 

Azt mondtam már, hogy i-má-dat ez a könyv??? Elcsépelt, tudom, de így van. Komolyan gondolom, hogy ha mostantól, valamilyen ördögien gonosz törvény hatására, életem végéig csak egyetlen könyvet olvashatnék, akkor ez lenne! Minden benne van, amiért megszerettem, és a mai napig (még ha jelenleg döcögősen is), de szeretem az olvasást: EMBEREK, így, csupa nagybetűvel, akik hétköznapiak, mégis megismételhetetlenek, mint mi mindannyian, akik szeretnek, szenvednek, bohóckodnak, sírnak, nevetnek, egyszóval közhelyekkel teli, mégis különleges életet, azaz ÉLETET élnek vagyis ÉLNEK! Az összes szereplőt majdnem egyformán szeretem és annyi kedvenc jelenetem van, hogy felsorolni is nehéz lenne. Van, akivel azonosulni tudok, van, akit csodálok, utálok, szeretek, sajnálok, és ha megkérdeznék tőlem előfordult-e, hogy regényalakba lettem szerelmes, továbbra is Idgie Threadgoode-ot mondanám. Aki nyilván egy nő, de a szememben valami kortalan, nemtelen, emberi gyarlósággal, de földöntúli nemtudommivel felruházott csodás lény. Sok mindenben szöges ellentétem, és talán pont ezért tudok felnézni rá. Olyan dolgokban hisz, olyan dolgokat tesz, amikre én nem lennék képes, de vonzó a szememben.

Istenem, ha csak megadatna, hogy legalább álmomban egyszer végigsétálhatnék Whistle Stop főutcáján, még a régi pompájában... Ez a regény tényleg maga az élet! Felépül, a szemünk előtt alakul, aztán, ahogy sajnos az élettel szokás, leépül és elhamvad, de amit hagy, az valami sírva nevetős reményteliség, valami ódon édes emlék, ami egyszerre fáj és tölt meg ízekkel-színekkel, amit még a veszteségek hatására, fájdalmára sem törölnénk ki magunkból soha!

Na tessék, már megint egy szentimentális tobzódás. Hát kellett ez nektek?! De legalább visszatértem. És remélem maradok is, jó sokáig! :)

Ezen az élményen felbuzdulva amúgy kedvet kaptam még Edward Kelsey Moore: Szikomorfán születtem című könyvéhez is, mert sok mindenben közel áll az én drága Sült zöldemhez. Majd meglátjuk, talán egy következő körben meg is teszem! :)


Na, és nektek melyik AZ A bizonyos KÖNYV? Amit a lakatlan szigetre vinnétek ésatöbbi ésatöbbi... 

19 megjegyzés:

  1. Welcome back! :)
    Mikor adták ki ezt a könyvet magyarul, mert megnéztem, és már nem kapható? :(
    Ha egy könyvet vihetnék magammal, akkor vagy a Harry Pottert, vagy a könyvtolvajt vinnék magammal. Vagy a tabletem, rajta egy csomó könyvvel ;)
    Igen, tudom, mindig van valaki, akinek ha egy kívánsága lehetne, három kívánságot kívánna...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Ha jól látom, 2006, 2007-ben adták ki, rákerestem neten és a Libri feldobta nekem, nincs nekik készleten, de van egy nagyon jó kis "megkeressük" funkciójuk. Így tudtam én korábban megvenni például Toni Morrisontól a Nagyonkéket, 1-2 hét alatt jött az e-mail, hogy átvehető, jutányos áron, új állapotban, szerintem érdemes megpróbálni. Vagy antikvárban.
      A tablettel rosszul járnál, nincs áram a szigeten, haha :P :)))

      Törlés
  2. Jó terápia olvasási válság ellen - nekem egyszer anno Joanne Harris segített a Partvidékiekkel. Ő is szerintem számunkra olyan tuti befutó.
    Pont akartam is ajánlani neked miközben olvastam az írásod, hogy a Szikomorfán születtemet olvasd el, erre látom, hogy írod is. Lehet, hogy a Sült zöld után nem lesz akkora élmény, de mindenképpen ajánlatos :)
    Egy könyvet nagyon nehéz választani, én most hirtelen nem is tudnék. Talán Fabio Volo Ráadásnapja, vagy mondjuk Eowyn Ivey Hóleánya jönne velem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A Szikomorfán is újraolvasás lenne neki :))) Tudom, mert az én példányomat bitorolta anno :) ;) - persze az engedélyemmel, és az olvasójegyével ;)

      Törlés
    2. Tudom én, hogy jó terápia, csak eddig mindig arra gondoltam, repeta alatt megfosztom magam legalább egy új élménytől, de most annyira nem ment az olvasás, hogy igazán nem volt mit veszítenem. :)
      Egyetlen bajom a Szikóval, pont, amit PuPi írt, hogy nincs saját példányom, de majd lehet beszerzek egyet. Még a Segítség is eszembe jutott, csak azt eleve angolul olvastam, de sokszor támadt már hozzá kedvem újra. :) Joanne Harris, igen, abszolút befutó, de azt a válságot képzeld el, ahol még ő sem tetszett :O :O (jaj, nem írtam semmit, ez istengyalázás :D)
      A Ráadásnap listás, de már nagyon szeretném, csak úgy, mint a Hóleányt, csak azt télre tartogatom! :))))

      Törlés
  3. Én nemrég láttam a filmet, tök véletlenül futottam bele tévékapcsolgatás közben, és elvarázsolt. Tudtam hogy könyv alapján készült, de eddig még nem olvastam. De annyira-annyira-annyira cuki/bájos/romantikus/varázslatos/keserédes és kuckós volt maga a film, hogy megpróbálom beszerezni a könyvet is, remélem sikerül :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tökéletes szó a kuckós, tényleg az. Imádat, na, nem tudok mást mondani. :D A fentebb említett Libris kereső funkciót tudom neked is ajánlani, remélem összejön! :)
      Ja és persze a filmet is szeretem én is. :)

      Törlés
  4. Juhé, könyves poszt! :D Lábaljál csak serényen kifelé ebből a nagy válságból! ha az összes kedvenced újrázásával jár is. :)
    Lakatlan sziget, ésatöbbi: Harry Potter, sajnálom, unalmas vagyok, és légyszi vedd egynek a hét kötetet. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juhé :P Igyekezem. Ma már elkezdtem valamit olvasni, de amíg legalább 20%-ig nem jutok, nem teszem ki :P :P :P és csak, hogy tudd, az legalább 100 oldal lesz :D :D
      Gonosz leszek. Csak az egyik HáPét viheted, és csak egy nyelven, na melyik lesz az???? :P :P

      Törlés
    2. Akkor már megint kínzol itt, és furdalhatja az oldalam a kíváncsiság... de ez most nem újraolvasás, ugye? :) Bár nem baj az se. :P
      Ó, hát azért egy öreg róka HP fantól ilyet kérdezni, azt remélve, hogy megakasztja... :D Természetesen az angol hatodik kötetet, abszolút nem kérdés. :P És te?

      Törlés
    3. Nem újra. :) én melyik hápét? Nem tudom, el kéne olvasnom a bejegyzéseimet :D a merengőset? Az melyik is? :D

      Törlés
    4. A negyediktől a hetedikig elég sok merengős dolog volt :D ... De szerintem te is a hatosra gondolsz, amikor sokat merengőzött Harry és Dumbi a magánórákon, és kiderültek a régi dolgok a Riddle családról (Denem). :P

      Törlés
    5. Igen, szerintem is. Meg a vízből kimászó zombi izékre... :D

      Törlés
    6. Inferi. :D ejj, hát már ez sem megy?

      Törlés
    7. Eddig se ment. Egy száz pontos kvízből, tízet ha elérnék... :D De nagy élmény volt, és ez a lényeg! :)

      Törlés
    8. Trenírozni kell magad :D persze csak ha akarod ;) Nézd, ez pont most jött szembe velem: http://www.mugglenet.com/2015/09/reasons-why-everyone-needs-to-read-the-harry-potter-series/
      Ja és izé, sültzöd, sültzöld, mert ez a poszt arról szól ugye. :D :D

      Törlés
  5. Vicces, pont a napokban szutykoltam a könyvespolc ulpiusos-romantikus részét és kezembe került ez a könyv is (amit kb emberiség elleni bűntett volt annál a kiadónál megjelentetni), át is futott rajtam hogy ezt anno szerettem és akár még újra is lehetne olvasni valamikor :) aztán belefutottam a posztodba :D véletlenek márpedig nincsenek.
    A kérdésed meg nem is kérdés :) A Gyűrűk Ura természetesen...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mi más :D :D
      Nekem is kéne "szutykolni" olyan könyveket, amikre már semmi szükségem/nem érdekel...

      Törlés
    2. Így van, nincsenek! ;) Megyek mindjárt hozzátok nagymamát is olvasni! :)

      Törlés