2013. október 23., szerda

Popcorn jelentések: Volt egy tánc


Take This Waltz / Volt egy tánc
Rendező: Sarah Polley
Főszereplők: Michelle Williams, Seth Rogen, Luke Kirby 


Sokáig szemezgettem a filmmel, de valahogy éreztem, hogy ez tipikusan olyan, amivel várni kell. Ki kell várni a megfelelő pillanatot. És egy másik első találkozás után - csak úgy, mint az életben - valószínűleg egészen máshogy alakultak volna a dolgok... Aztán egy magányos délután... :)


Sarah Polley (forrás: google)
Sarah Polley... Milyen jó, hogy a kis Sarah Polley nem ragadt le Avonlea-ben! Milyen jó, hogy Hatty néni szoknyája alól egy igazi, mai, modern lány bújt ki, sajátos látásmóddal és mondanivalóval. Szervusz Sarah, örülök, hogy megismerhetlek!

Michelle Williams... Legtöbbször tetszik, amit  csinál. Bár eleinte nem sok esélyt szavaztam neki, mert sokáig csak, mint a Dawson és a haverok álló vízét felkavaró nagyvárosi-lány-vidékre-kerül-a-nagymamájához-és-megtanulja-milyen-a-jó-élet-et láttam benne, de egyre inkább bebizonyítja, hogy az amerikai barbikon és keneken kívül is van élet, sőt olyan élet, ami beszippant, és amivel azonosulni lehet. Úgy értem, tényleg lehet.

Seth Rogen... Első gondolat: ki a t***m ez? Várjunk, ismerős az arca... Ja, persze, megvan, fingós-böfögős amerikai vígjátékok. Na, hát ezt meg minek tették ide... Majd kis idő múlva... Jé, ez tud normális is lenni? Na hát, milyen kis cuki a piros füle. Igen, olyan megbízható, férj alapanyag feje van. Beletúrnék a kis göndör loknijaiba...

Luke Kirby... HELLÓ!!!! Te meg hol voltál eddig? Vigyél a riksádon léééégysziii. Na jó, félre a viccel, tökéletesen szívdöglesztő szomszéd, aki, ha némi kis érdeklődést táplál irántad, főhet a fejed, hogy fősz tovább a fazékban a csirke mellett, vagy fejest ugrasz a nyers szusi... Mittudomén, nem értek a gasztronómiához. :) 


(Forrás: port.hu)

A film dióhéjban: Egy öt éve többé-kevésbé boldog házasságot ápolgató, mai (de persze amerikai) pár életét mutatja be, pont az idő tájt, amikor apálykor feltűnik egy kósza partra úszó... Jó, igaz, elég ezekből a hülye hasonlatokból. Egyszóval van a férj. Aki olyan, amilyen. A kapcsolat is olyan, amilyen. Leginkább jó. Nincsenek tragédiák, nagy drámák, csak hát igen, egy kicsit leült a dolog, de hiszen ez a normális, vagy nem? Egy idő után nehéz megkülönböztetni a szerelmet, a szeretetet, elfogadást és megszokást. Hogy ez így durván hangzik? Szerintem nem. Megszokás alatt persze nem azt értem, ha valakit naponta megvernek, megerőszakolnak. Mert elvileg azt is meg lehet szokni. Az ember így teremtetett. Megszokik, vagy megszökik. Nem. Azt értem alatta, amikor tudod mit fog kérdezni a másik. és te tudod rá a választ, sőt azt is tudod, hogy ő is tudja, de ennek ellenére meg fogja kérdezni. Meg azt, amikor tudod mit kell kérned, hogy azt kapd, amit valójában kapni akarsz. Amikor  nem kell megállás nélkül azon stresszelni, hogy nem beszéltek, mert jólesik hallgatni is. Megszoktad, és szereted. A nagy részét. Aztán felbukkan valaki, aki meglep a kérdéseivel, és akinek minden válaszodra megcsillan a szeme, és eszedbe jut milyen volt régen, az elején. Az idő persze eltörölte a vödörnyi izzadságot, meg nyögve nyelést és igyekvést meg erőlködést, csak a szépet hagyta meg neked, és bekapcsol a riasztó, hogy ÉBRESZTŐ! Vissza kell menni a gyökerekhez. És idiótán kezdesz viselkedni, amivel persze a társ nem tud mit kezdeni, mert az ő szirénája mérföldekkel a tengerszint alatt fekszik, és nem érti mi ütött beléd, és az addig megszokott, elfogadott, szeretett viselkedése jobban lehűt, mint jéghegy a Titanicot.

A film erőssége, minden kétséget kizáróan a hangulata. Volt, hogy csak néztem a képkockákat, messze-messze jártam, és pár perc akár óráknak tűnt. Mármint jó értelemben.
A másik erőssége az egyedisége. Aki egy klasszikus romantikus víg-drámát vagy dráma-játékot vár, az csalódni fog. Nem a klasszikus értelemben, de szépen bemutatja, hogy minden kapcsolat ugyanolyan, mégis más és más. Az intim részletek teszik azzá. Csukott ablakon keresztül tátogni a rádióban szóló dalt a párunknak, vagy úgy bókolni, hogy az a  belső szerveinkre nézve elég fenyegető legyen... Mindannyiunknak vannak apró rigolyái, rossz, kedves, végtelenül bugyuta. uram bocsá' undorító szokásai, amiről - ideális esetben - mások csak akkor tudnak, ha a szobánkban kamera forog. 

És mindezek mellett mégse esett át a ló túloldalára, és nem kutyagolt el a lila ködbe. Bár azért azt meg kell jegyeznem, hogy néha már csak az utolsó pillanatban húzta vissza a gyeplőt, de visszahúzta, és ez a lényeg.

(Forrás: kritikustomeg.org)

~ Értékelés: 10/9 (Egy pont jár a gyeplőrángatásért)  


Lehet, hogy csak a pillanat műve volt, de a lényeg, hogy minden egyszerre volt jó helyen, és jó időben ahhoz, hogy egy emlékezetes, kellemes, egyedi és erőteljes hangulatú filmélménnyel gazdagodjak.

Kedvenc dolgok, jelenetek:

- Kedvenc jelent egyértelműen a vidámparkos, körhintás
- Tolókocsi a repülőtéren a köztes dolgok miatti félelem miatt... 
- Riksa
- Margot és Lou háza
- Margot és Lou kapcsolatának bemutatása






11 megjegyzés:

  1. Írsz az Időről időre filmről is posztot? :) nekem nagyon bejött, hazafelé a kocsiban is pityeregtem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tervezek. Hát te is? Azt hittem csak én, és azt sem tudtam hova süllyedjek szégyeneben :D De bennem rekedt a 99%-a, úgyhogy majd egyedül újra kell néznem mikor már megkopott, hogy bepótoljam :)

      Ezt a filmet egyébként neked nem ajánlom :D Bár nem kérdezted... csak gondoltam szólok. :)

      Törlés
    2. Igen... hosszú volt, de nagyon megható, és olyan élestzerű is volt, az időutazás ellenére, és ez tetszett. Nem ment a szerelmes rész a többi kapcsolat rovására sem, sőt, az apa-fia kapcsolat eléggé a gerince tudott maradni, és ez tetszett. Megnézném én is újra, majd.

      Á, ennyire már ismerem magam, waltz meg michelle williams (broáf), el se olvastam a posztot :D bocsi :D látom hogy ez nem az én filmem. :)

      Törlés
    3. Hosszú? Szerintem nem, én elnézegettem volna még. :) Lehet, hogy csak az 1 liter kólától érezted hosszúnak :D

      Mi a baj Williams-szel? És a waltz-szal? Nem szeretsz keringőzni? :)

      Törlés
  2. Lehet hogy csak a Zember miatt éreztem hosszúnak :) :) mármint hogy
    úgy láttam ő hosszúnak érzi :D
    Nem volt az egy liter, csak 8 deci :D
    Nem szeretem, olyan drogos ütődött spiné kinézete van, és idegesítő mellei - már a Dawson és a haverokban se szerettem... A keringővel nincs bajom :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én Emberemnek nagyon tetszett, végül 5-öst adott rá ő is. Mármint 5-ös skálán :)
      Drogos, ütődött... igen, ezt játszotta a Dawsonban, szegény nem tud belőle kibújni. Bár nálam szerencsére már sikerült neki. :)
      Hogy lehetnek a mellei idegesítőek? :D :D Te jó ég... mindig meglepsz :)

      Törlés
    2. Akkor ezért maradt meg nekem ő ilyennek... :) a dawson miatt.
      A melleit meg túl magasan hordja :D :D

      Törlés
    3. OMG! :D Hát ezt meg kell figyelnem legközelebb. :)

      Törlés
  3. Ennek a kommentnek az örömére elég kacifántosakat álmodtam éjjel :D :D

    VálaszTörlés