2013. október 30., szerda

Popcorn jelentések: Időről időre


About Time/ Időről időre
Rendező: Richard Curtis
Főszereplők: Rachel McAdams, Domhnall Gleeson, Bill Nighy


Időről időre belefutok ilyen filmekbe... Nem sok van, és nehéz őket kifogni, legtöbbször inkább csak melléfogni sikerül. Legalábbis én így vagyok vele. De nem ez alkalommal!

Kijöttem a moziból, és azt gondoltam: Végre! Végre újra egy színvonalas, szerethető, sőt imádnivaló romantikus film, amiben poénok, karakterek, érzelmek... egyszóval minden a helyén van, és mindenből pont annyi, amennyi kell. Sehol nem esik át semmiféle ló túloldalára, csak szépen, egyenletesen vágtat, egyenest a szívünkbe. :) Visszanyertem a hitemet, hogy van - e műfajon belül is - még amiért érdemes beülni a moziba.

A történet dióhéjban (nyomokban spoilert tartalmaz)
Tim, egy kajla igazi weasley kamasz, aki csak arra vágyik amire a kamaszok (kajlák és nem kajlák, weasley-k és nem weasley-k egyaránt) általában... barátnőre, boldogságra, szerelemre. Ám mint ezt az immár negyedszer használt kajla  jelzőm is alátámaszthatja, ez nem nagyon jön össze neki. Bakit, bakira halmoz, mint a kamaszok általában. Egészen addig, amíg be nem tölti a 21-et. Na nem azért, mert varázsütésre felnőtté válik, és a feje lágyán is van mit javítani, viszont édesapja  elérkezettnek látja az időt, hogy a legkülönlegesebb szülinapi ajándékkal lepje meg; elárulja a család férfitagjainak hétpecsétes titkát. Mégpedig azt, hogy képesek az időutazásra. Nagy bajban leszel - mondja Tim -, ha bemegyek a szekrénybe és nem történik semmi...  Valami azonban mégiscsak történik. Nem, nem Narniában köt ki, de olyan tulajdonsággal gazdagodik, amiért sokan talán sok mindent megadnánk. Képes kijavítani a csorbákat, helyzeteket addig gyakorolni, amíg a magaslatukra nem hág, átélheti újra, amit elvesztegetett, megláthatja mindazt, amit addig észre sem vett... De bizony kemény szabályok vannak. Amik időről időre kemény választások elé állítják. Erről többet azonban nem árulok el. 

(Forrás: port.hu)
A filmet egyébként kedves Pupilla barátnémmal néztük, párjainkkal dupla randi keretében, és bár eleinte más terveink voltak, a film pedig csak mint mentőöv került a képbe, nemcsak hogy kihúzott minket, de felemelt, és lélekdarun röpített Anglia borongósan derűs tájain.

Richard Curtis (imdb.com)
Utánanéztem Richard Curtisnek, mert bevallom a neve nem volt ismerős, de aztán nem lepődtem meg, inkább csak aha-élményként éltem meg, mikor rájöttem, hogy ő rendezte a  Love actually / Igazából szerelem című filmet is. Az is nagyon kedves és igényes darab, amit az ember képes végignézni újra és újra, de valahogy nekem abból mindig is hiányzott valami. Nem tudtam megmagyarázni, ma sem tudom, hogy pontosan mi, de ugyanez a valami itt teljes mértékben, hiánytalanul megvolt.

Bár a téma butyutának hangzik, mégsem az. Jó, mint minden időutazós alkotásnál egy-kettőre el lehetne veszni a részletekbe, és elméleteket lehet gyártani, illetve bebizonyítani miért is nem működhet ez az egész, de jelen filmnél erre azt hiszem sem időnk, sem energiánk nincs, hisz mindkettőt lefoglalja a sodró ár, ami csak visz magával lankadatlanul- Üres járatok, felesleges dialógusok, erőltetett poénok és még erőltetettebb szereplők nélkül. 

(Forrás: imdb.com)

Rachel McAdams-ért nem voltam oda, bár egyszer volt már időutazó felesége, de aztán jött az Éjfélkor Párizsban, és azt hittem fekete listára kerül, de aztán ez időről időre, lassacskán megváltozott. Kedves volt, kerek, szerethető, távolról sem holywood-i, mint ahogy szerencsére az egész film sem. (A ruhatára néha azért ütött nagyvásznon. :)) 


(Forrás: imdb.com)



Domhnall Gleeson-t megláttuk Pupillával, és rögtön azt mondtuk, szakasztott Weasley, pedig akkor agyunk hátsó kis bugyraiból nem jutott el az infó hozzánk, hogy de még mennyire, hogy az, méghozzá Bill Weasley személyesen. :) A maga egyéni módján nagyon sármosnak találtuk, tökéletes választás a szerepre, (csak úgy mint Szatory Dávid, aki a magyar hangja).



(Forrás: port.hu)

És persze nem mehetünk el szó nélkül Bill Nighy mellett sem. Miért is mennék, hiszen már megint egyszerűen lehengerlő.  Hiteles. Stílusos. És mikor fia a pillangóhatás kérdését feszegetné, laza egyszerűséggel közli, hogy dunsztja sincs, de nagy baj nem lehet, mert az emberiséget még nem irtotta ki. Hát ennyi. Ha eddig valakinek lettek is volna kételyei, ezek után biztos elszállnak.






~Értékelés: 10/ 10+ Nálam biztos hogy bekerült minden idők romantikus top 10-ébe. A Holiday óta nem láttam ennyire kedves és szerethető, könnyed, mégse vatta filmet. Mondanivalója is van, még ha lerágott csontnak is tekinthetjük... Rágcsáljuk csak bátran, és közben a víg farokcsóválás garantált. :)

 
(Forrás: port.hu)

19 megjegyzés:

  1. Imadtam en is! Mi eppen azert valasztottuk ezt a filmet, mert az Igazabol... es a Nothing Hill-t imadtam!!
    Alig varom a dvd-t.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg, a Notting Hillnek ő írta a forgatókönyvét, nem is tudtam, meg még egy csomó másiknak is... Bridget Jonesnak is. :) Kár, hogy rendezni eddig csak 3-at rendezett. Remélem fog még. :)

      Törlés
  2. A Holidayt én nem láttam. Hú nagyon jó poszt lett, és én is imádtam, tényleg :))) mind a szerelmes, mind az apa-fia vonal nagyon ott volt a szeren, és jó volt látni egy nem elszállt filmet, amiben tényleg az élet a lényeg, és ahogy éljük.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na a Holiday-t pedig megnézhetnéd. Csak ha nem tetszik, ne mondd el... :D :D De meglepődnék, ha az nem tetszene. Ilyesmi kedves az is. :)

      Törlés
    2. Meg kell nézzem, már régebben is ajánlottad :) :) óóó, ha ilyesmi, akkor nem lesz gond!

      Törlés
    3. Pupiiii hát akkor sürgősen meg kell nézned a Holidayt. Nekem a leges legkedvencebb filmem, még nyáron meg tavasszal is képes vagyok nézni, pedig karácsony van benne. Imáááádom Kate Winsletet meg Cameron Diazt benne és és Juuude Law szigorúan Stohl hangjával...hát én is beengedtem volna az éjszaka közepén :D Jack Black meg cuki mackós ésésés az öreg bácsi a legjobb...amikor ezt a filmet nézem én is úgy érzem hogy belém költözik a spiritusz :D

      Törlés
    4. Romantikus műfajon belül nekem is kedvenc a Holiday, illetve most már osztozniuk kell a helyen. :D Cameron Diazt nem különösebben szeretem, de elviseltem, Jack Black-et meg egyenesen ki nem állhatom, de ebben az egy filmben egész elvagyok vele. :)

      Törlés
    5. Anaria, oké, de Stohl hangjával ne lombozzál le, utálom a pasit. :S meg jobban szeretem eredeti hangon nézni :))))

      Törlés
  3. Az Egyszerű igazságról nem írsz, csak egy rövidet? *bociszemek* :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon régen olvastam már, ilyen semmitmondót meg nem akarok... majd meglátom. Most is 2 befejezett könyvről nem írtam még... :( Lehet mostantól nem mindegyikről írok...

      Törlés
    2. :( aaa, nemár!!! akkor gyere körbeposztolni sorozatokról, vagy nem tudom :) C'mon, ne lankadj! :) Constant vigilance, mondaná Rémszem Mordon. Vagyis na, Alastor Moody :D Rémszem aszondaná Lankadatlan éberség! :)

      Törlés
    3. Hát az a helyzet, hogy nem szeretek már ennyit a gép előtt ülni. Elég nekem napi 8-ban. Inkább olvasok, filmezek, kimozdulok. :) Sorozatokról végképp nem fogok posztolni :D Nem is nézek most semmit.

      Törlés
    4. nem olyan sorozat, ejj, könyvsorozat :)))

      Törlés
    5. Jaaa, azt meg nem olvasok. Hát nem ismersz? :D

      Törlés
    6. Dehonnem, csak bbeficcennek néha :) HP, Trónok harca... :)

      Törlés
  4. Wáááá nekem látnom kell akkor ezt a filmet! Billy Nighy meg egy Weasley háááh csak szuperséges lehet. Rachelért én nem vagyok oda de üsse kő :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is látnod kell! :) Rachelért én sem vagyok oda, de ebben szerettem. Szerény, kedves, aranyos. :)

      Törlés