2011. december 13., kedd

Fábián Janka: Emma fiai

És a történet pereg tovább... Emma és Gábor immár egy család, három teljesen különböző személyiségű fiúval: a mindig komoly Tamással, a lázadó, folyton külön utakon járó Péterrel és a művészlelkű Öcsivel; és egyetlen leánnyal: Évával, akit az egész család kis gyöngyszemként óv és dédelget.

Mint azt a cím is jelzi, itt most középpontban a fiúk állnak, akiket  a sors, a politika és az eltérő érdeklődések is próbára tesznek. Legelőször Tamással és Péterrel ismerkedhetünk meg, Öcsi alakja csak később bontakozik ki. Ennek eredményeként nem is sikerült olyan részletesre, mint két testvére. Ezt egy kicsit sajnáltam is.

Mint ahogy azt is, hogy Fábián Janka - a naplórészleteken kívül - nem ír egyes szám első személyben. Pedig itt most, én jobban el tudtam volna merülni a történetbe, ha azt a szereplők "saját" szemszögéből élhetem át. Főleg Péter indíttatásaira lettem volna még jobban kíváncsi. 

A hétköznapok szürke bája mögött pedig megint csak rendületlenül ott dörömböl a történelem, azaz a 2. világháború és Hitler uralma. És mintha ez önmagában nem lenn elég, újabb szereplők lépnek be a család életébe, és régi, elfeledett árnyak járnak vissza kísérteni a múltból.
A történelem ábrázolása ismét érzékletes, érdekes és magával ragadó, melyből azonban most erősen hiányoltam az igazi drámaiságot... Egy "könnyedebb" korrajzot kaphat az olvasó, a legfontosabb eseményekkel, és az átlag hétköznapok részleteivel megfűszerezve. 

~ Értékelés: 10/8 Fábián Janka erőssége ismét a felpörgött eseményekkor mutatkozik. 

6 megjegyzés:

  1. Már egy ideje szemezgetek ezzel a sorozattal, csak a háborús családregények kicsit visszatartanak.

    VálaszTörlés
  2. Ha hagysz magadnak elég időt belendülni, akkor szerintem egész kellemes kis olvasmány... A történelem tényleg csak a háttér, keretet ad, a családregény dominál.

    VálaszTörlés
  3. Tudom én általában nem is bánom meg utólag, de nagyon hangulat kell hozzá, van amikor elkap az itt és most és akkor pont a tökéletes olvasmány :)

    VálaszTörlés
  4. Ismerem az érzést. :) A legnagyobb olvasási élményeimet köszönhetem neki... :)

    VálaszTörlés
  5. Legutóbb és eddigi talán legnagyobb Wass Albert: A funtineli boszorkány

    VálaszTörlés