2011. november 15., kedd

Schäffer Erzsébet: Hajnali játékok



„Arra gondolt, milyen kevés az igazi alkalom. Amikor együtt… Igazán együtt! És mennyi a kényszer, mennyi a hétköznap, amiből milyen öröm néha kicsiholni az ünnepet.” 

„Nem tudom hogy van ez… Az ember össze-vissza él, rohan, szalad, azt hiszi csinál valamit. Néha aztán megáll egy pillanatra. Szinte semmi nem történik ilyenkor (…) És ez elég.”


„Semmi nem történik?
A legfontosabb történik ilyenkor.
A lélek exponál. Finom lemezén örökre ott marad minden.”


Schäffer Erzsébetnek mindig sikerül kicsiholnia az örömöt, az ünnepet, még a legszürkébbnek tűnő hétköznapokból, pillanatokból is. Ha őt olvasom, és főleg, ha hallgatom, mindig úgy érzem, hogy igazán együtt vagyok vele… a gondolataival, érzéseivel… és igazán együtt magammal is… a saját gondolataimmal, érzéseimmel… Mindig megmozdít valami bennem, ami addig csak lapult és várt. 

Soha nem szabad elfelejteni játszani.
És mi mégis sokszor hajlamosak vagyunk elfelejteni... magam sem értem miért, hiszen a játék a legfontosabb. A hétköznapi tragédiák és csalódások közepette nem marad másunk, csak a képességünk, hogy felül tudunk kerekedni gondjainkon, és még ha csak ideig-óráig is, de boldogok lehetünk.
A gyerekkorba mindig visszamegy az ember, és mindig emlékezik. És olyan jó emlékezni.
Jó emlékezni... Mert a gyermekkor az egyetlen, amikor a játék igazán önfeledt, az élet, valóban élet, a mindennapi apró csodák, valóban csodák.
Szükség van a gyermekkora, hogy legyen hová visszamenekülni időről-időre, mikor az élet nem bánik kesztyűs kézzel velünk...
Mennyire fájt akkor. És mennyire vágynék most arra, hogy valaki írja elő a szabályt. Mondja meg, hogy mit tegyek és mit ne tegyek. Segítsen, hogy mi a jó és mi a rossz. Hogy mit szabad és mit nem szabad. Hogyan van ez? Nem tudok semmit…
De már nincs aki előírja, megmondja, segítsen... 
Vagy mégis? 
Schäffer Erzsébet írásai nekem sokszor segítettek már. Még ha nem is "írja elő" pontosan mit kell tennem, de sugall. Őszintén, önzetlenül. És olykor ez bőven elég segítség tud lenni.


~ Értékelés: 10/10 és kedvenc!

Kedvencek lettek: 
– Írott kövek
– Hajnali játékok
– Amikor semmi nem történik
– Véletlen
– És megérint a kegyelem
– Magunk vagyunk, drágám…
– Száz mondat

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése