2013. május 2., csütörtök

Zsöllye jelentések - Hegedűs a háztetőn

Hegedűs D. Géza, Reviczky Gábor 
(Az összes kép forrása: vigszinhaz.hu)
 „Hagyomány nélkül olyan ingatag lenne az  életünk, mint a hegedűs a háztetőn.”                         

Immár másodszor jártunk a Pécsi Nemzeti Színházra minket oly nagyon emlékeztető Vígszínházban, ahol ezúttal a Hegedűs a háztetőn volt terítéken.

Már annyira kellett... A hagyomány, hagyományos értékek, mint egy falat pészah! Annyi újszerű színházélményen vagyunk túl az elmúlt pár hónapban, hogy már nagyon hiányzott valami otthonosan ringató, kedves, dallamos, szép történet. Nos, aki még hasonlóan ilyesmire vágyik, annak meleg szívvel ajánlom az Eszenyi Enikő rendezte Hegedűs a háztetőnt. Akár egy szép családi estének is remekül beillik.


Igó Éva és Hegedűs D. Géza

Izgatottak voltunk a szereposztást illetően, mert több szerepet is váltásban játszanak. A férfi főszereplőnél úgy voltunk, hogy döntsön a sors, mert mi nem tudtunk volna Reviczky Gábor és Hegedűs D. Géza között. A nőknél pedig, Bár Igó Évát is nagyon szeretjük, most mégis Halász Juditra talán egy kicsit jobban vágytunk, főleg én ugye a Sylviában ért, magam butaságából generált csalódás kapcsán. Végül úgy alakult, hogy megkaptuk Halász Juditot és ha már hegedűs, hát legyen tényleg hegedűs, Hegedűs D. Géza volt Tevje.  És mi ezzel maradéktalanul elégedettek voltunk. :) (A Reviczky-Igó párost meg majd A dzsungel könyvében... :)) 



Reviczky Gábor és Halász Judit

Nagyon jó volt újra látni, és felismerni a Lovakat lelövik, ugye? című darabban már megismert szereplőket. Én nyertem, mert mindenkit felismertem! :) Nagyon örültem Bata Évának, elképesztően tehetségesnek tartom, fiatal kora ellenére, illetve most volt alkalmunk rendes főszerepben látni a múltkor még hangszálproblémákkal küzdő Járó Zsuzsát is. Az ő kettejük testvére volt még Majsai-nyilas Tünde, aki az előbb említett darabban már jócskán bizonyított. Sorolhatnám szinte a végtelenségig a színészeket, mert legnagyobb örömünkre megint majdnem az egész társulat színpadra állt. Akit érdekel bővebben: itt olvasható a teljes szereposztás. Akit még kiemelnék, Józan László, akinek a játéka nagyon kifejező, szerethető volt, keserédes humorral fűszerezve. 



Bata Éva, Józan László

Párom hívta fel rá a figyelmemet, hogy csak úgy, mint az imént említett előadásnál, itt is úgy indul, hogy szinte, talán majd hogy nem szó szerint, nincs semmi a színpadon, aztán szépen, fokozatosan, a szemünk láttára formálódik a díszlet. Ezt tényleg így kell érteni, mert legtöbbször nem sötétítés van és pakolás moraja, hanem észre sem vesszük és már ott is van minden, pont, mintha képzeletünk nyomán kelne életre e színpad. A hátsó kivetítések pedig gyönyörűen festik a hangulatot.



Alkonyi hangulatfestés


A történetet legtöbben szerintem ismerik, ha nem, dióhéjban annyi, hogy egy eldugott kis faluban követhetjük nyomon egy kis zsidó közösség mindennapjait. Mennyi furcsa név, kifejezés, mennyi különös szertartás, gondolhatnánk, közben meg ha jobban megnézzük, nem sokban különbözünk. Ugyanúgy élnek, dolgoznak, igyekeznek boldogok lenni, szerető családjukat óvni, lányaikat kiházasítani. Tevje, a tejesember, a főszereplő családapa pedig megmutatja milyen egy igazi apa, aki, ha kell, akár a tradíciókkal is szembemegy, csak  hogy lányait boldognak lássa. Persze a politika és a történelem beleszól, beletipor mindenbe...


Tevje - Hegedűs D. Géza
10-ből 7 pontos, kellemes, balzsamos este volt. Keserédes mese a valóságról, szeretetről, szerelemről, boldogulásról, elbukásról, a határok eltörléséről, vagy legalább közelebb hozásáról. Kicsit negédes, a mai világban kicsit már talán klisés lehet, de csak annyira, mint azok a régi-régi történetek, amiket újra és újranézünk, mert kitörölhetetlenül örök kedvencekké lettek.

Kiemelt jelenet, ami különösen tetszett: Az álom megvalósítása. Pápai Erika, mint földöntúli hárpia feleség. Óriási élmény volt! :)




Pápai Erika, Hegedűs D. Géza, Igó Éva









Riport Eszenyi Enikővel 2/1:




Riport Eszenyi Enikővel 2/2:




következő darab, amit a Vígszínházban nézünk: Átutazók. Repesve várjuk! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése