2016. január 2., szombat

Szumma szummárum 2015

Képek forrása: pinterest
Rajtaütésszerűen ért a 2015-ös év vége, csak kapkodtam a fejem, hogy máris???!!! És én még neki se álltam a szokásos számadásnak... Na de se baj, ami késik, nem múlik... Az immár hagyománnyá vált szummázások sorát idén sem töröm meg. Ahogy szoktam, pusztán a rekord kedvéért, elhadarom a számokat, hogy aztán kicsit fejest ugorhassunk magukba a főszereplőkbe, az idén, azaz tavaly olvasott könyvekbe.
Hiszitek vagy nem, magam sem tudom, hogy csinálom, azt hiszem ennyire vagyok hitelesítve, de épp a 2015-ös év utolsó könyvénél vettem észre, hogy már megint... 2012 óta zsinórban negyedszer megint pontosan 43 könyvet olvastam! Tényleg nem tudom hogy sikerül mindig pont ennyi, mert még az élethelyzetek sem ugyanazok... Igaz, minden évben van egy hosszabb-rövidebb leállásom. Egyszer azért jó lenne legalább az 50-et elérni, talán jövőre megcsípem! :) Azért így is elégedett vagyok, főleg, ha azt nézem, az olvasás mellett idén mennyi minden mást is csináltam... Új munkahely, több utazás, új blog, életemben először, lényegében az egész nyarat átbuliztam és fesztiváloztam... Na, igen, valamikor el kell kezdeni... :D Na de nézzük azokat a némber námböröket... 



~°°~____________________________________~°°~


~ Összes olvasott könyv: 43
~ Olvasott oldalak:  ~11.900
~ Leghosszabb könyv: 504 oldal ~ Jessie Burton: A babaház úrnője
~ Legrövidebb: A meséket nem számítva, 98 oldal ~ Alessandro Baricco: Háromszor hajnalban
~ Angolul: mélységes szégyen, összesen 2...
~ Mese: 3
~ Reci: 21
~ Női szerző: 18
~ Férfi szerző: 24 ~ még hogy én mindig csak nőktől olvasok?! :)
~ Kedvenc lett: 12 ~ pont mint tavaly! Félelmetes! :D
~ Bejegyzések száma: 78 ~ kicsit több, mint tavaly.
~ A kattintások száma: 122.086 ~ köszönöm, hogy ennyien olvastok! :)


~°°~____________________________________~°°~




Az összes 2015-ben olvasott könyv
A kép kattintásra megnő

Derékba tört...



Szerencsére tényleg egyre jobban válogatok, idén is mindösszesen egyetlen könyvet hagytam félbe, pedig nagyon szerettem volna szeretni, de ez most nem jött össze Lev Grossman Varázslóival.




Idegenkedtem...

Szánom, bánom, hogy idén idegenkedtem idegenkedni, azaz mindösszesen kettő könyvet olvastam el angolul, mentségemre legyen mondva, hogy azokat legalább imádtam. Anne-Laure Bondoux A Time of Miracles / Csodás Ideje és a már eddig is kedvenc, előtte magyarul, most angolul újraolvasott Fannie Flagg Fried Green Tomatoes at the Whistle Stop Cafe / Sült zöld paradicsom. Kétszer már ragoztam, többször nem akarom (de még itt-ott biztos fogom), imádat! Ennyi. :)


Hűséges cimborák...

Évről évre maradnak velem szerzők, akiknek nem vagyok hajlandó elereszteni a kezüket, heves szívtájéki izgalom kap el, ha új kiadványuk jelenik meg, és tudom, hogy velük egyszerűen nem fürödhetek be annyira. Régi, jó, megszokott kapcsolatok ezek, kicsit biztonsági játék, ahol az újdonság heve helyett az otthonosság fűszere fűt. 

Joanne Harrisszel Partvidéki vizek felé eveztem, ahol a víz mindent visszahozott, amiért Harrist szeretem, sőt fújt új, idegenebb illatokat is, amik egy kicsit idegenek is maradtak, megbánás pora azonban nem kavargott.

Alessandro Bariccoval már tekintélyes múltra tekint vissza barátságunk, azt hiszem, hűségünk már az idők végezetéig kitart. A Háromszor hajnalban a férfi és nő örök és univerzális sóhaját leheli ránk három mély kilégzésben, és nekem a nyakamon a pihék mindháromszor megborzongtak. Baricco, én így szeretlek!

Émile Ajar, nevezd magad akárhogy, előlem nem bújhatsz el! Szerencsére. Salamon király (nem) szorongott, a kurva életbe, én meg még akarok ilyen könyveket! :)

Fredrik Backman ~ Drága Fredrik, ha nem lenne már így is egy ultrajófej bátyám, azt hiszem igencsak elfogadnálak. Sőt, jöhetsz, így is, jól kijönnétek egymással... Nem is olyan régi kapcsolat ez, mégis megpecsételődött már.  A nagymamám azt üzeni, bocs végleg meggyőzött, hogy ez a manus kénye-kedve szerint ki-be járkálhat a lelkem otthonában. Nyálas volt? Akkor olvassátok Backmant. A svédeknek még ezt is szabad, mert stílussal csinálják!

~ Fannie Flagg akkor is idetartozik, ha soha többé nem olvasok tőle más könyvet csak a Sült zöld paradicsomot (régebbi bejegyzés | újabb bejegyzés) vagy ha más esetleg nem tetszene tőle (ezt kizártnak tartom). Az előbb megígértem, hogy nem ragozom tovább, szóval érjétek be ennyivel. :)

Anna Gavalda mindig jön, és jól felforgatja a belső állóvizemet. Leporolgatja a gondosan elpakolt nemakarokrólatudomástvenni érzéseket, és szépen a képembe nyomja mindet. Nem volt ez másként új szerzeményével, Billie-vel, a koszlott foltok kapargatása folytatódott. Nem is akárhogy! 

~ Benyák Zoltán is ide kell, hogy tartozzon most már, két könyve, a Csavargók dala és a frissen befejezett Az idő bolondjai is "feltétlen" bizalmat szavaztak neki.



Nice to meet you!

Legnagyobb örömömre nincs olyan év, hogy ne fedeznék fel magamnak (számomra) új szerzőket, akik jókor kopogtatnak, és teljességgel levesznek a lábamról. 

Khaled Hosseini Egyezer tündöklő napjával debütált nálam, és azonnal listás lett! Még akkor is, ha témái szívbe, húsba és csontba marók.

Sarah Addison Allen A csodálatos Waverley-kerttel ringatott el, és ébresztett rá, hogy kellenek nekem időről időre ezek az igazán, teljesen, ízig-vérig nőknek szánt igényes, hétköznapi mágiával megtűzdelt könyvek. Joanne Harris mellett, azt hiszem immár őt is keresni fogom a polcokon.

~ Brooke Davis, akivel személyesen is alkalmam nyílt találkozni (bejegyzés itt) Az elveszett és meglett dolgok (bejegyzés itt) kedvesen megható történetével, egyedi stílusával hívta fel és tartja magán a figyelmet. Remélem lesz még alkalmam tőle olvasni!

~ Ugyanez áll Jandy Nelsonra is, aki Nekem (is) adta a Napot művészein színes és stílusos, megkapó és életszagú történetével.

~ Fabio Volót majdnem kihagytam a sorból, mert azt hittem hirtelen ő nem új ismeretség. Még csak Jártam vele egyet, mégis úgy érzem, jön ő még az én utcámba... vagy mi...

~  Gerald Durrellel ez már egy régi kapcsolat lehetne, ám én csak halogattam és halogattam, de végre idén rájöttem mennyire állatian jó a stílus, a humor és az általam "szeretett" családi drámák is megtalálhatóak a Családom és egyéb állatfajták között.

~ Guus Kuijer a Minden dolgok könyvével nem csak magára, de a Libri Magasfeszültség sorozatára is felhívta a figyelmem.

~ Jessi Burton hangulatteremtése rávilágított, hogy ne ódzkodjak a régebbi korokban játszódó történetektől sem.  A babaház úrnőjének misztikusan, lassú hömpölygése igazán bőr alá mászó élményt nyújt. 



WTF?!

Nem jutott frappánsabb kategória cím az eszembe. Nimával volt egy kis "párbajunk", kettőnk könyves ízlése ugyanis egy kicsit Makó-Jeruzsálem effektus, így ebből kiindulva megegyeztünk, hogy ajánlunk egymásnak. Én neki a Tolvajok telét választottam, amit szánom-bánom, de most nagy hirtelen, nem is tudom, hogy végül elolvasott-e... Nima? Amit én kaptam, hát arra eleinte szavakat sem találtam... Robert J. Sawyer: FlashForward – A jövő emlékei. Sikersztorinak indult, aztán egy közepes 6-osban kiegyeztünk, és büszkén csuktam be, hogy én még egy ilyet is képes vagyok elolvasni, ha akarom. 
Bár A marsi  tényleg sikersztoriként könyvelhető el, kénytelen vagyok ugyanebbe a kategóriába tenni, mert bárki megtudta mit olvasok, kb. ezzel a hárombetűs kis rövidítéssel reagált. :D A filmet is láttam, sőt, tetszett is, 5-ből 4-re értékeltem, bejegyzés nem született...

Remélem Gaura Ágnes sem veszi rossz néven, hogy itt említem az Embertelen jó című fantasztikus novelláskötetét. Benyák Zoltánhoz hasonlóan, Ágnes is gondoskodik a stílusról és nyelvezetről, amivel szinte bármilyen téma eladható nekem... Olyannyira, hogy még a polcomon kölcsönben porosodó Vámpírok múzsájához is kedvet kaptam, sőt, egy röpke írás erejéig még meg is ihletődtem.

És ha ez még mindig nem elég, abszolút pozitív WTF-ként kell értékelnem P.L. Travers Csudálatos Mary-jét is! Abszolút távol esik a Disney féle, azért persze még mindig szeretett Mary Poppinstól, és sokkal közelebb a felnőttek valósan nyűgös, zsörtölődős világához. Mary for president! :D



Made in Hungária

Évről évre igyekszem lépést tartani a kortárs és kevésbé kortárs magyar szerzők (nekem tetsző) műveivel, ami szerencsére és szerencsétlenségemre lehetetlen. Sajnos, a tavalyi számmal megegyezően idén is mindössze 8 magyar szerző magyar művét sikerült olvasni. Ezt a jövőben mindenképpen emelni szeretném, csak hát tudjátok, az a fránya idő fukarkodik magával folyton...

~ Először hírös magyarjainkkal igyekeztem kideríteni azt a roppant egyszerű kis rejtélyt, hogy Mi az a szerelem? Mit ne mondjak, egyetemes választ nem leltem, ám néhány huncut morzsát annál inkább.

~ Padisák Mihály bemutatta nekem Gyalog Julit, akivel a régvolt magyar magányosan zsongó tanyavilágába nyerhettem betekintést. Arról, és a (régi) magyar tinédzserlélekről is (ismét) kiderült, hogy messze nem kietlen...

~ Bódis Kriszta Párizsa nem Franciaországban van, mégis jól tesszük, ha olvassuk, mert nem csukhatjuk be a szemünket folyton folyvást.

~ Szabó T. Anna a talán valaha megírt legszebb felnőtteknek szánt meséjével ringatott el, ami nem más, mint a Senki madara, ami úgy hiszem, mindenkié! Az enyém többször is lesz, annyi bizonyos!

Totth Benedek Holtversenyre hívott ki, életre-halálra, s bár én az életre szavaznék, a könyv brutálisan nyers fiatal tévelygő szereplői nem mindig osztották a véleményemet. A borító nem hazudik; fájdalmas tartalom vár ránk...

~ Grecsó Krisztián Mellett egyszer már elfértem, ezért most kérdés nélkül Mentem utána (bocsánat, de nem tudom abbahagyni, hogy a címekkel frappánskodjak...)

~ G. Szász Ilonával és Pendulájával Álmokat szőttem, mert egy év sem telhet mese nélkül! És színes kalapos álmok nélkül sem...

~ Gárdos Péter a Hajnali lázban "könnyeden", egyszerűen, megkapóan ír egy súlyos témáról. A film is érdekel!



Nem a ruha teszi...

Tudjuk. Mégis sokat tud számítani a külcsín, főleg, ha első benyomásról van szó. Kommentár nélkül, íme a 2015-ben olvasott könyvek kedvenc borítói:



Hab a tortán...


Lehetne ezt még bőven hová ragozni, de nem teszem. Úgyis tudom, hogy mindenki a toppomat követeli, jogosan... Íme hát 2015 TOP 15:

(Ui.: Fannie Flagg csak azért nincs ott, mert már szerepelt az előző évben, itt most adott másnak is teret...)

~°°~____________________________________~°°~



~°°~

~°°~

~°°~


2015-ben a szubjektív TOP 3
~°°~____________________________________~°°~


Ünnepélyesen fogadom!

Hogy nem fogadok meg semmit, hogy a kötelesség minden szikráját kerülöm. Már ami a hobbit, szórakozást és kikapcsolódást illeti. Terveim természetesen vannak. Mind az életre, mind a könyvekre. 2015 elég sok változást hozott az életembe, olyan oldalaimat és arcaimat ismertem meg, amikről csak sejtettem, hogy bennem lakoznak, de nem mertem volna rá fogadni, hogy elő is merészkednek.
Rájöttem, hogy elég csak a karomat kinyújtani, és a sors majd kezd vele, amit akar... Valamit fog, az biztos, úgysem tudja megállni... :) Így lettem például egyszeri koncertlátogatóból vérbeli rajongó, Pásztor Anna és az Anna and the Barbies ugyanis majdhogynem szó szerint beköltözött az életembe, nappalimba (is), elég volt egyszer elhagyni a szokott kis zugomat, hogy máris új behatások, és talán életre szóló változások környékezzenek meg. Az egésznek a vége (remélem inkább az) eleje egy új blog lett például, amit ugyanolyan szívvel-lélekkel csinálok, mint a sajátomat, sőt, talán még egy kis plusz is van benne, amikor testközelből látom, a pillanatnyi örömöt, amit okozhatok vele.
Az álmaimat idén sem fogom feladni, sőt, addig nyaggatom vele az univerzumot, míg rá nem un, és megadja, amit kérek... Merni kell olykor akaratos, dacos gyereknek is lenni, aztán majd elválik, hogy bünti lesz a vége vagy siker.

Könyveket tekintve nem zárkózom el semmi elől, egyre biztosabb kézzel válogatok, és idén is igyekszem ki-kikacsintgatni a kereteim közül... nem vagyok én kép, hogy ráma közé szoruljak! :) Egyelőre a karácsonyi kupackámat tudom mutatni, minden ígéret és fogadalom nélkül. Meglátjuk mit tartogat ez az év. Nem hiszek annyira a horoszkópos dolgokban, de idén valahogy a szemembe tolakodott egy leírás, ami megfogott. Állítólag ez a Mars éve, ahol véget ér minden merengő totojázás, és a félénk nyuszik is a tettek mezején legelészhetik a füvet, amitől bátrak és erősek lesznek, mint Popeye. Legyen úgy!


~°°~____________________________________~°°~


Mindenkinek kívánok olyan új évet, amilyet csak szeretne magának. Merjünk merészek lenni, ha nem jön be, még mindig elvonulhatunk olvasni!


~°°~____________________________________~°°~ 





Akik még évzáróztak (jelentkezzetek, ha vagytok még, és linkellek!)

Nima
Nita
Dóri


Az írott szó legyen veletek idén is,
Miamona

21 megjegyzés:

  1. Úgy látom, a tavalyi év sokunknak olyan volt, hogy olyan dolgokat is kipróbáltunk, ami eddig távol állt tőlünk vagy csak nem jutott eszünkbe, hogy ennyit jelenthetne nekünk. Miattad nagyon szeretnék idén eljutni egy Anna and the Barbies koncertre, meghoztad a kedvemet. :)
    Kívánom, hogy sikeres és jó könyvekben gazdag éved legyen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Húúú, ennek nagyon örülök! Számolj be, ha összejött! ;) (április 15-én lesz a következő! :) )
      Köszönöm és viszont kívánom! :)

      Törlés
  2. Jó kis éved volt, van egy-két könyv, amit nálad láttam és felkerült a virtuális kívánságlistámra. Durell nálam benne volt az első 5ben :)
    Megköszönöm, ha engem is belinkelsz, illetve a bejegyzés végén össze van gyűjtve a többiek értékelése is, onnan esetleg ki tudod még egészíteni a listádat :)
    http://konyvlelo.blogspot.hu/2015/12/evertekeles-vagyak-fogadalmak-listaba.html

    BÚÉK! Legalább 50 szuper könyvet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Igen, nincs okom panaszra. :) Örülök, ha tudtam ajánlani! :) Linkeltelek! :)

      Törlés
  3. az a helyzet, hogy én lelkesen elkezdtem a tolvajok telét, de a tavalyi évem annyira fantasys meg uf-es volt, mmint hangulatilag, hogy végül félretettem, nagyon nem passzolt egyik lelkiállapotomhoz sem. viszont idén betettem a vcs-be is, nem felejtkeztem el róla.
    respect, hogy te elolvastad sawyert. nekem nagy kedvencem, de a listáid alapján is látható, hogy szinte az egyetlen közös pont az ízlésünkben az joanne harris. :D
    bár nálam még a holtverseny is várós, meg a babaház úrnője.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. és neked is buék. :)
      (majdnem lemaradt. :D)

      Törlés
    2. Ja jó, akkor nem én voltam figyelmetlen :) Drukkolok! :) Engem JH is meglepett, amikor megtudtam, hogy szereted... :D Kíváncsi vagyok a Holtversenyre és A babaházra is mennyire tetszenek...:)

      Törlés
  4. Nagyon boldog új évet kívánok!
    Öröm volt követni a blogodat idén!
    Én is írtam két posztot összegzésképpen: http://bubumaczko.blogspot.co.at/2015/12/nagy-szamok.html
    http://bubumaczko.blogspot.co.at/2015/12/udvarlos-book-tag-2015-egy-kapcsolat.html

    Remélem, idén is sikerül a 43! ;)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm! :) Igazából mindegy is mennyi sikerül, csak tartalmas legyen és kikapcsoló... :) Köszi, jó kis összegzések, gratula a számokhoz!

    VálaszTörlés
  6. 2015 sokunkból kihozott valami rejtett erőt, úgy érzem, de én remélem, hogy ez mindannyiunknál csak egy kezdő löket volt és innentől kezdve szárnyalni fogunk! :) (ok, ez nagyon közhelyes lett, bocs, de én tényleg ebben bízom. :))
    A keretek közül én is szeretnék kicsit kimozdulni (most a könyvekre gondolok), úgyhogy vettem is magamnak egy Bariccót, aki eddig nem lett a szívem csücske, de kíváncsi vagyok, hogy pár év szünet után mit tud adni.
    Találtam még izgi dolgokat itt nálad, pl. a Hajnali lázat, meg a Gyalog Juliról most hallok először, de feljegyeztem magamnak, mert néha elkap a vágy, hogy ilyesmi könyvet olvassak.
    2016-ra legalább 43 szuper könyvet kívánok és persze sok sikert az álmok valóra váltásához! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is remélem!
      Bariccóóóó, remélem összejön! :)
      Köszönöm a jókívánságokat! :)

      Törlés
  7. Szerintem benned Mia van egy beépített számláló, amiről nem tudsz és ami 43-nál befékez :)
    Amúgy szerintem ebből a 43-ból is sok jó könyvet tudtál felsorolni, hisz csak a top valahány a 20%-a az olvasásodnak :)
    Vannak ám közös kedvencek veled is, pl. Fredrik Backman. De aminek nagyon örült a szívem az Harris Partvidékiekje és Fabio Volo, mindkettő nagy szerelmem :)
    A Hajnali lázat anyunak megvettem karácsonyra, persze hátsó szándékkal, mert én is szeretném elolvasni :)
    Remélem a blogon kívüli dolgaid is továbbra is jól alakulnak majd (új állás? - erre kíváncsi lennék, még emlékszem, amikor az egyik helyről próbaidő alatt eljöttél, azóta nekem is volt ilyen húzásom :)) és örülök, hogy ennyire megtaláltad a bulizós Miát magadban az ATB-zal kapcsolatban :)
    Sok szép élményt és jó könyvet jövőre, azaz idénre is, és hajrá azokkal az álmokkal is! BUÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fura számláló, mert utálom a 3-ast... :D Igen, nagyon sok kedvenc is lett.
      Nem lepnek meg a közös kedvencek! ;)
      Köszi Nikkincs, BÚÉK neked is! :)

      Törlés
  8. Én amikor írtam a listámat, rácsodálkoztam a Volo könyvekre, hogy tudom, hogy imádtam őket, de van bennük valami olyan hétköznapiság (ami persze nagyon jó, otthonos), hogy nem maradnak meg bennem és így nem is kerültek be a top10-be. Ez nem baj, mert legalább boldogan fogom kezembe venni a következőt, mert nem lesz előzmény, ami mély nyomot hagyott :D Ugyanakkor lelkifurim van, hogy kihagytam őt. Fene se ért engem :D
    Benyák Zoltánt kilestem tőled :)
    BÚÉK!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ne legyen furid Szeee, Volo tényleg elég carpe diem könyveket ír, bennem is csak érzelemkupacokat hagyott, mint egy jóllakott kutya :D De pont ez a jó benne szerintem. :)
      Juj, drukkolok a Benyák könyv(ek)ért nálad is, veled többször van közös pontunk, hátha ez is az lesz! :) BÚÉK!

      Törlés
  9. Végre eljutottam a te posztodhoz is! :) Annyi évértékelőt olvastam egymás után, már a gépet is csak hibernáltam, mert meg voltak nyitva amiket még el akartam olvasni, aztán elfogyott a nap... :D
    Szerintem is van valami belső számlálód, és ennyire van hitelesítve, kész :D azért kíváncsi leszek mi lesz belőle idén. ;) Drukkolok, hogy legyen akár 50 is! :)

    Tényleg nagyon jókat válogatsz, ha ennyi könyvből összejött 12 kedvenc is, és a top 15-öd is nagyon erős mezőny, gratula a radarodhoz! :))) Külön öröm nekem, hogy van közte olyan, amit az én ajánlásomra olvastál, és persze vica versa nálam is olyanok, amiket a te ajánlásodra olvastam, annyira bírom ezeket a közös pontokat, sőt, azonos olvasásokat az évek során! :)) Maradjon így, és könyvtárazzunk továbbra is egymásnál! :)

    Baricco Háromszor hajnalmant és Backman könyveket, Senki madarát tervezek idénre, illetve A babaház úrnőjét és a Brooke Davis könyvet is olvasni szeretném. :) Hú mennyi szuper könyv egy rakáson! :D
    Apropó, Tündérkrónikák? :D
    Most is kihívjátok majd egymást Nimával? :)

    BÚÉK, sok jó könyvet és koncertet és minden földi jót neked 2016-ra! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! :) Én is rajongok a közös pontokért, és egymást könyvlázba hozásért! :)
      Jó tervek, ha csak ezeket olvasnád, már nem lenne rossz éved szerintem! ;)
      Tündérkrónikák, nem tudom, majd a fejemben a hangok eldöntik... :D
      Én idén nem akarok bizonyítani senkinek, még magamnak sem, úgyhogy nem terveztem, meg hát Nima még nem is "teljesítette" az ő részét... :P
      Köszönöm, viszont kívánom! ♥ :)))

      Törlés
    2. Bizony, ez egy jó lista lenne idénre! De lesz még más is! :D

      Ú, én most újrázom a Tündérkrónikákat negyedjére, ha jól néztem. :D 7 könyvet újraolvasok, mire jön a Feverborn, vagyis, legalábbis mielőtt olvasnám. :))) (Bolond vagyok-e?)

      Törlés
    3. Abszolút! De csakis jó értelemben! ;)

      Törlés
  10. Ez tényleg meglepő, hogy évek óta ugyanannyi könyvet olvastál!
    Kívánok idénre legalább 50 könyvet, komfortzónából kilépéséket és sok szép pillanatot! A top 15-ös listádról van több is, amit én is szeretnék olvasni, jövök majd még ihletődni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :) Ó, szuper, imádok ihletni! :) Remélem jó lesz az eredménye is... Könyvekben dúskáló új évet!:)

      Törlés