2013. július 6., szombat

And the Liebster goes to...


Még alig ocsúdtam fel a múltkori kedves díj öröméből ~bejegyzés itt~, máris itt egy újabb, amit ezúton is szívből köszönök kedves Ariadne! :)


Mint az előzőnél, itt is vannak szabályok:

  • Jelöld meg azt a kedves bloggert, akitől a díjat kaptad ~ Nos ez kicsit feljebb már megtörtént.
  • Válaszolj a neked feltett 10 kérdésre ~ Rögtön, csak leírom a többi szabályt. :)
  • Nevezz meg tíz embert, akinek szívesen továbbadnád ezt a díjat ~ Hmm, már készül a listám.
  • Tegyél fel te is 10 kérdést, ami érdekel a díjazottakkal kapcsolatban ~ Ez ám a kreatív feladat! :)
  • A tíz jelölted blogján jelezd, hogy díjat kaptak ~ Mi sem természetesebb!


Akkor lássuk a 10 kérdést, amit igyekszem jól megfelelni.



Joanne Harris stílusú Chocolaterie
1. Olvasmányélményeid helyszínei közül, hova látogatnál el szívesen?

~ Ha lehet olyat is írni, ami már megtörtént, akkor például nagy örömömre szolgált, hogy egészen véletlenül még az előtt jutottam el Debrecenbe, hogy Szabó Magdától az Ókút c. könyvét olvastam. Mióta Budapestre költöztünk (lassan másfél éve) imádok olyan (nem csak, de főleg) régi magyar regényeket olvasni, amik itt játszódnak. A Nagykörút már nem csak egy jól hangzó, megfoghatatlan "valami", legnagyobb örömömre már a hidakat is tudom szépen, sorban oda és vissza is, és ha azt olvasom mondjuk, hogy "a 7-es busz útvonalán" már ahhoz is kötődnek tájak, élmények. Sokkal többet ad így egy-egy leírás. De egyébként ezer és ezer helyre szeretnék eljutni. Franciaországba például, egy Lansquenet Sous Tannes-hoz hasonlatos poros kisvárosba, ami bár tudom, hogy Joanne Harris pennájából ugrott csak ki, de biztos, hogy a valóságon alapul. Vagy akár nagyon szívesen végigjárnám Erdélyben Wass Albert  A funtineli boszorkány  ősi helyszíneit. Na meg persze azért  a Roxfortot is jól megnézném magamnak. :)


2. Mi alapján értékelsz egy könyvet? Mitől jó neked egy könyv?

~ Fontos és nehéz kérdés. Azt hiszem az alapján, hogy hogyan szólított meg, és mit kaptam tőle. Elsősorban az érzelmekre és hétköznapi pillanatok nem hétköznapi megörökítésére "utazom". És hogy mitől jó egy könyv... Attól, ha azt adja, amit éppen várok. Máskor meg pont attól, hogy teljesen mást ad, kiráz a komfort zónámból, vagy az elképzeléseim szabta keretből. Kedvenc könyvem sok van, de életem könyve már kevesebb. Ha mondjuk teszem
azt - teljesen mindennapos a példa... :) - jönnének a sötét zsaruk, és azt mondanák, hogy kitörlik a könyves emlékeimet, és csak iksz számú olvasási élményt tarthatnék meg, biztos, hogy ezek közül a könyvek közül választanék. És hogy hogyan válik egy kedvenc könyvből életem könyve, azt ~itt~ összefoglaltam már korábban hosszabban, de ha röviden meg kellene fogalmaznom, akkor azt mondanám, hogy így vagy úgy, de nem hagy nyugodni, nehéz a bűvköréből kikerülni. Ha elfogynak a lapok egyszerre érzem magam üresnek és telinek. És ami talán a korábbi bejegyzésből kimaradt, hogy saját határaimat döngetem, esetleg egyet-kettőt le is döntök, ezeken felül pedig magamat is jobban megismerem. Olyan érzések, gondolatok, kérdések jönnek a felszíne, melyekről azt hittem nincs véleményem, vagy más az elképzelésem, vagy egész egyszerűen nem is jött volna elő, ha nincs az adott könyv.



3. Csendben vagy zenét hallgatva, kint vagy bent olvasol szívesebben?

~ Csendben. Egyedül. Bent. Korábban nem tudtam zajban, emberek között olvasni, erre is akkor szoktam rá, amikor Budapestre költöztünk. Főleg most, hogy nem olyan régóta lakhelyemtől messzebbre járok dolgozni, minden napom egy 25-30 perces villamosozással és pár perces metrózással kezdődik, és ugyanez este. Most már többé-kevésbé tudok mindent kizárni és engedni a könyvnek, hogy vigyen magával, (csak a Szabadság hídon nézek fel, míg átgördülünk rajta), de például, ha hangosan nekiállnak mellettem beszélgetni, akkor egy idő után óhatatlanul elkezdek arra figyelni. Vagy ha olyat látok, ami felkelti az érdeklődésemet. Szoktam próbálkozni írogatással, ezért a kíváncsiskodó énem sokszor felülkerekedik. :) De ha tehetem, inkább csendben olvasok. A zene kifejezetten zavar. Főleg, ha szöveg is van benne. Klasszikust, aláfestőt nem nagyon próbáltam, nem hiszem, hogy menne, de lehet, hogy most majd csak azért is teszek egy próbát. :)

4. Szerinted, ha olcsóbbak lennének a könyvek, többen olvasnának?

~ Jó kérdés. Tény, hogy sokakat visszatartanak az árak. Egyre inkább. Én is csak ritkán vásárolok könyvet, csak úgy, minden apropó nélkül nem is nagyon szoktam. Ha mégis, akkor is például olyan helyen, ahol visszavihetem x időn belül, és vagy visszakapom a pénz nagy részét, vagy vihetek másikat. Praktikussága miatt nagyon rászoktam az e-olvasóra is. Visszatérve a kérdésre, szerintem azért valamennyire olyan ez, mint az olvasásra szánt idő kérdése. Ha valaki nagyon vágyik rá, nagyon szeretne, akkor úgyis megtalálja a módját (és idejét). Úgyhogy ha muszáj igent vagy nemet mondani, azt mondanám, hogy nem... Engem is visszatartanak az árak, mégis aránylag sok könyvet olvasok. :)


5. Mennyire fontos számodra mások véleménye, amikor a blogodról mondanak kritikát? Fontos, hogy sok követőd legyen?

~  Mások véleménye a blogomról fontos. És szerintem, aki blogol, nyilvánossá is teszi, és azt mondja, hogy egyáltalán nem fontos, az nem mond teljesen igazat. :) Na de nem azért fontos, mert hú, én akarok lenni a blogok blogja, a legek legje, hanem csak mert szívvel-lélekkel csinálom, nekem örömet okoz, maximálisan feltölt, és kikapcsol - sőt, ha belegondolok talán ez az első olyan hobbim, ami ennyire konstansan kitart és éveken át ugyanazt a szintű élményt nyújtja töretlenül -, szóval csak örülnék/ örülök, ha másoktól is olyan visszajelzést kapok, hogy tetszik nekik, szívesen olvassák. Mert ez is bizony szervesen hozzátartozik az
örömfaktorhoz. Töredékét kapnám a mostani érzéseknek akkor, ha csak magamnak írnám ezeket a dolgokat, és soha senki nem reagálna rá. És a bizalom is óriási dolog, ami nagyon jól tud esni. Például az, amikor "idegenek" azt írják egy-egy bejegyzésem alá, hogy mekkora kedvet csináltam az adott könyvhöz, vagy felhívtam rá a figyelmüket, mert nem is hallottak róla, és mikor még az elolvasása után is visszajönnek, vagy megnézem a bejegyzésüket, és kiderül, hogy náluk is betalált, hát akkor madarat lehetne fogatni velem. Másrészről az, hogy mennyi blogkövetőm van nem fontos. Mindenkinek van egy csak rá jellemző stílusa, ízlése, így sokaknak behatárolt követői köre alakul ki, de ezzel az ég világon semmi baj nincs. Olyan szempontból sosem választok könyvet, hogy ha erről írok, akkor majd biztos sokan rám kattintanak. Az igaz, hogy néha úgy érzem, lehetnék egy kicsit naprakészebb, mert sok újdonság van, amit vágyok olvasni, de engem legtöbbször a könyv választ. És lehet, hogy a könyv csak megjelenése után négy évvel érzi úgy, hogy eljött az idő, Miamona, itt vagyok, tégy a magadévá. Erről igazán nem tehetek. :) 


6. Mi az, amit szívesen megtennél, ha lehetőséged lenne rá?

~ Hány karakter lehet egy bejegyzés maximum? :D Na de most tényleg, ennél nehezebb kérdést... Lássunk akkor csak néhányat a jéghegy csúcsából:
- Soha többet nem dolgoznék napi 8 órát! Egyszerűen még mindig nem tudom megszokni, hogy ennyi idő megy "a levesbe" naponta. Szerintem semmit nem lenne szabad ilyen hosszú időn keresztül csinálni. Bizony, még a blogolást, olvasást SEM!
- Aztán általános sztereotíp válaszok, mint körbeutaznám a földet, rengeteg nyelven megtanulnék beszélni
- Párommal nyitnék egy régi idők moziját Pesten. Vagy Párizsban. Vagy mindkettő és ide-oda utazgatnánk. :)
- Az összes kedvenc írómmal (azokkal is, akik már sajnos nem élnek) elutaznék egy hónapra valami festői környezetbe és naphosszat csak innám a szavaikat
- Visszamennék úgy 14-15 évesnek, annyit megtartva mostani tudásomból, ami még nem okozna nagy kárt, és újrakezdenék mindent / vagy visszamennék az időben és saját magam életvezetője lennék
Na, itt inkább leállok, mert ezt tényleg akármeddig lehetne folytatni. Ennyi most legyen elég. :)


7. Ha nem olvasol éppen, mit csinálsz, amikor nem dolgozol?

~ Párom nagy szenvedélye a filmezés, mármint filmnézés így, mikor nem olvasok, akkor közösen hódolunk az ő szenvedélyének, ami az enyém is amúgy, de csak halkan jegyzem meg, nehogy a könyveim megsértődjenek. :) Egyébként meg minden mást, házimunka, főzés, mivel még viszonylag új fővárosiak vagyunk, ezért szeretjük felfedezni a várost, színházba járunk, vagy éppen moziba, hogy egy kedves barátnőmet idézzem "csacsogunk, lézengünk, hőzöngünk"... Szeretünk, utálunk, nevetünk, elázunk. Most is kéne már a vihar, mert nyomasztó ez a fülledtség.

8. Vannak káros szenvedélyeid?

~ De még mennyi... Rigolyás vagyok, rögeszmés, önfejű, babonás, pesszimista, naiv, kishitű, fóbiás, pánikos... ennyi elég, vagy soroljam még? :)


9. Mit változtatnál meg az életben?

~ Attól függ... Ma épp mindent, de lehet, hogy holnap semmit. :)



10. Ajánlanál egy könyvet, amit szerinted kár lenne kihagyni?

~ EGYET? CSAK EGYET? Gonooosz, nagyon gonosz... :D Na jó. Ajánlok egy könyvet. Nekem elhiheted, kár lenne kihagyni! De a feladat rád vár, hogy megtaláld. Szólj, ha megvan! :) 




Ó, elfogytak a kérdések, pedig csak most kezdtem belejönni... :) Jó kérdések voltak. Köszönöm őket! 


És akkor most jön a szerintem nehezebb feladat. Jól kérdezni. Nehezebb talán, mint válaszolni. De üsse kavics, próbáljuk meg...


1. Ha egy már létező könyvcímmel kéne kifejezned ki vagy, milyen vagy, melyik lenne az?

2. És az életed jelenlegi szakaszának milyen fejezetcímet adnál?

3. Hogyan fejeznéd be a mondatot: Amikor olvasok, ...?

4. Próbáltál már a környezetedben élő anti-olvasó embert "megtéríteni?" Ha igen, milyen eredménnyel? Ha nem, miért nem?

5. Tegyük fel, hogy beszabadulhatnál a világ legnagyobb könyvtárába/ könyvesboltjába, ami mondjuk olyan nagy, hogy csak nézelődve is akár hetekig el lehet benne bolyongani. Szisztematikusan mennél, vagy csak röppennél virágról-virágra?

6. Általános közvélemény, hogy az igazi könyvmolyok sokkal befelé élőbbek, vagy akár antiszociális hajlamokkal rendelkeznek. Ezzel mennyire értesz egyet? Te magadat milyennek látod ilyen szempontból?

7. Ha azt mondom olvasás, milyen érzelmek jelennek meg benned?

8. Tudsz mondani olyan olvasási élményt, ami elsősorban az olvasási helyszín, vagy körülmény miatt maradt emlékezetes?

9. Mit éreznél, ha a blogod, technikai okok miatt, egyik napról a másikra, úgy ahogy van eltűnne? Kétségbeesnél vagy legyintenél, hogy nem baj, szép volt, amíg tartott? 

10. Van kialakult rituáléd egy blogbejegyzés megszületésekor? Például először kigyűjtöd melyik idézeteket akarod használni, pontokba szeded miről akarsz írni, vagy csak úgy jön, aminek jönnie kell?

Remélem, a kérdéseket olvasva most nem az az első gondolatotok, hogy jaj, csak ne engem jelöljön... :)

Mert nincs is már más hátra, mint hogy én is felsoroljam a jelöltjeimet. Akik közül természetesen PuPilla lett volna az első, de pont beelőztek, és nem szeretném, hogy ennyi kérdés szakadjon rá... És előre is elnézést, ha más valaki is megkapta már a díjat és felkérést... 



Az én tíz jelöltem:

1. Anaria
2. Csenga
3. Dorqa
9. Havas


Kíváncsian várom a válaszaitokat! :)

9 megjegyzés:

  1. Köszönöm a válaszokat! :) Jó volt olvasni. Nagyon jó kérdéseket tettél fel, kíváncsi leszek a többiek válaszára is. :) További szép napot!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, a te kérdéseid is nagyon tetszettek. Én is kíváncsi vagyok, alig várom, hogy válaszoljanak! :)

      Törlés
  2. Igyekszem minél hamarabb megválaszolni őket és nagyon köszönöm! :)

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm :) Válaszoltam :)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm:-)) Már válaszoltam is neked:-)) Igaz fél munkát végeztem, mert a díjat még nem adtam tovább, de olyan jó kérdéseket kaptam, hogy neki láttam:-)) http://betuveto.blogspot.hu/2013/07/dij-10-kerdes.html

    VálaszTörlés
  5. Hűha, csekély félév után vettem észre... Nagyon kedves vagy és nagyon köszönöm a megtisztelő kitüntetést! Igyekszem legközelebb aktívabb lenni!
    havas

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi baj, én meg csak most vettem észre, hogy a hozzászólásod fennakadt a moderáláson. :)

      Törlés