„Álmokat árulok, könnyű kis
vigasztalást, édes és ártalmatlan kísértéseket, hogy a szentek fancsali képpel
pottyanjanak a magasból a pralinés és nugátos tálcák közé. Hát, olyan nagy bűn
ez?”
Bár Joanne Harris az egyik legkedvesebb külföldi íróm, rájöttem, hogy amikor
vele ismerkedtem, még nem vezettem blogot, így pár regényéről bejegyzés sem
született, ezekről mindössze rövidebb értékeléseket írtam. És bár mindenképpen tervezem a Csokoládé trilógiát (legalábbis
az első két részt biztosan) újraolvasni, addig is arra gondoltam, hogy ezeket a szösszeneteket,
kiegészítve néhány gondolattal, ha akadnak még lelki könyvtáram zegzugos
szegletében, megörökítem itt, a könyveldémben, ha már van... :)
A legelső regény, amit JH-től olvastam a Csokoládé volt. Az olvasás előtt pár évvel már
láttam a filmet,
és mivel nem vagyok nagy Johnny Depp rajongó (ne kövezzetek halálra! :D), és
akkor még Binoche-hoz is „kicsi” voltam, így nem hagyott bennem mély nyomot.
Őszintén szólva, nálam a „szódával elmegy” kategória volt, nem igazán értettem
az elsöprő sikert, ami övezte. Aztán
jött a könyv, és megértettem
mindent! Azonnal magába szippantott a harrisi
stílus, hangulat és világ, elvarázsolódtam, végérvényesen beleszerettem – a könyvbe
és az íróba is – a történet pedig
azonnal át- és felértékelődött, örök
kedvenc lett! Na, ezek után, felbuzdulva újranéztem a filmet, és megjött
nálam is a szerelem! :) A regény részletessége és atmoszférája kellett hozzá,
hogy a film is végre elvarázsoljon.
És akkor íme
a kis recept, amit olvasás után
írtam. Az így készült finomsághoz jó
étvágyat mindenkinek! Repetázóknak, és újdonsült kóstolgatóknak egyaránt. :)
Csokoládé Joanne Harris
módra
Hozzávalók:
– 1
eldugott, (a felszínen) szürke falu, ahol megállt az idő
– 1-2 gerezd mélyen őrzött, lappangó titok
– 1 Isten nevében mindenre elszánt pap
– 1 löketnyi szél, mely az ódon levegőbe némi életet lehel
– 1 titokzatos, vonzó idegen, aki ismeri az élet receptjét
– pár szerethető, és legalább annyi keserű figura az íz harmóniájáért
– 1 marék ösztön
– 1 púpozott evőkanál misztikum
– 1 teáskanál extra szűz boldogság és önfeledt öröm
– 1 csipetnyi múlandóság
– 1 késhegynyi gonoszság
– 1 mokkáskanálnyi esendőség
– és csokoládé minden mennyiségben, formában és ízben
– 1-2 gerezd mélyen őrzött, lappangó titok
– 1 Isten nevében mindenre elszánt pap
– 1 löketnyi szél, mely az ódon levegőbe némi életet lehel
– 1 titokzatos, vonzó idegen, aki ismeri az élet receptjét
– pár szerethető, és legalább annyi keserű figura az íz harmóniájáért
– 1 marék ösztön
– 1 púpozott evőkanál misztikum
– 1 teáskanál extra szűz boldogság és önfeledt öröm
– 1 csipetnyi múlandóság
– 1 késhegynyi gonoszság
– 1 mokkáskanálnyi esendőség
– és csokoládé minden mennyiségben, formában és ízben
(képnagyítás kattintásra) |
Elkészítés:
A
hozzávalókat jó alaposan keverjük össze. Ne géppel, csakis kézzel! Csomómentességre
ne is törekedjünk, mert lehetetlenség elérni. Az így alakult masszát ne öntsük
semmiféle formába, hagyjuk, hogy saját maga öltsön alakot. Sütőben, a lehető
legnagyobb hőfokon süssük addig, amíg a számunkra legjobb állagot el nem éri. Ha
kész, azonnal, forrón fogyasszuk, ne hagyjuk kihűlni!
Elkészítési
idő:
Ha
nekikezdünk, nagyon hamar elkészül, talán úgy érezzük túl hamar, mert le sem bírunk majd állni...
Az eredmény:
Egy
keserédes, szinte kortalan történet emberekről, embereknek; sors a sorsnak,
lélek a léleknek, tegnap a mának, ma a holnapnak.
Nagyon, de nagyon szívet melengető a leírásod. Na és a recept... Mennyei... Én is olvastam már a könyvet, nálam is kedvenc lett. :-)
VálaszTörlésKöszi! :) Szerintem is ez egy tuti recept annak, aki kicsit is ilyesmi hangulatra vágyik. Gondolkodom is egy repetázáson a közeljövőben. :)
Törlés