2015. április 3., péntek

Négy évszak könyvei

Egyre népszerűbbek a pletykáknál is talán már gyorsabban terjedő book tagek, avagy körbeposztos bejegyzések. Én eddig csak párban vettem részt ~itt olvashatóak~. Nem tudom, volt-e már ilyen, vagy hasonló. Nagy a valószínűsége, hogy igen, ez esetben csak becsatlakozom a sorba, ha mégse, és tetszik, akkor pedig vegyétek-vigyétek bátran és szabadon! :) 
Megláttam ezt a képet egyik nap, és természetesen mi más juthatott volna az eszembe, mint a tavasz, és azon kezdtem gondolkodni, vajon van-e olyan könyv, amire kifejezetten rá tudnám vágni, hogy na ez maga A Tavasz! Gondoltam megosztom veletek is a kérdést, csak egy kicsit még továbbmenve, kíváncsi voltam/ vagyok, tudnánk-e mind a négy évszakra egy-egy telitalálat könyvet mondani, vagy akár többet. Hogy ne szaladjon el velem nagyon a ló, háromnál megálltam, pedig a sor még folytatható... :)



 Itt a tavasz, most légy ravasz... 


Körbekémleltem az eddigi olvasásaim között, és a tavaszra koncentrálva, amiken elsőként megakadt a szemem: 

~ Janikovszky Éva: De szép ez az élet (értékelés): Igen! Tavasz, újjáéledés, a téli zord kopárság utáni új, üdébb, frissebb nézőpont. Újrakezdés. Az élet újraértékelése. Tökéletes, könnyezve mosolygós, sírósan röhögős tavaszi olvasmány, nem csak idősebb lelkeknek! Janikovszky írónő művei egyébként bármely évszakra és életszakaszra tökéletesen alkalmazhatóak. ;)

~ Cecelia Ahern: Ahol a szivárvány véget ér (értékelés): Bár, maga a történet nem lett kedvenc, emlékszem párszor azért hogy magával ragadott a hangulata. Arra is emlékszem, hogy csereüzletet kötöttem a végén, és nagyon fájt megválni tőle, mert addig megszoktam, hogy mindig ott van az asztalomon, és árasztotta magából a tavaszi hangulatot. A könyvből azóta a film is elkészült, még nem láttam, de lehet, hogy rávetem magam, mert sokan dicsérik. :)

~ Máté Angi: Mamó (bejegyzés): Bár ebben még igencsak ott ólálkodik a tél, azért olykor már a tavasz is felszínre merészkedik fázó, gyönge, fehér fejecskéjével. Egy éppen szárba szökkenő csöppnyi kis élet igaz meséje.


 Hol nyár honol, a szív dalol... 


A cím ellenére nem feltétlenül a könnyed limonádékra gondolok itt, persze lehet azokra is. Elsősorban a nyár tikkasztó, párás, olykor moccanatlan, gyöngyöző érzésre asszociáltam a választásokkal.


~ Jeffrey Eugenides: Öngyilkos szüzek (bejegyzés): Igazi forrongó, kábító, már-már légszomjasan fojtogató hőség. Az a fajta, ami megül a forró aszfalt felett, kábulatig rezgetve a meg sem moccanó levegőt.

~ Joyce Maynard: Labor Day / Nyárutó (bejegyzés): Itt is, csakúgy, mint az Öngyilkos szüzeknél, ha az idők során az egész történet feledésbe is merül, ami biztosan jó darabig megmarad még emlékezetem bugyraiban, az a füllesztő, csak ritkán függönyt libbentő, sokszor ólmosan nehéz nyár. A túlérett barack, darázs csalogató, kásás illata, az ósdi ventilátor szakadatlan duruzsolása. Egy kamaszfiú fel-felizzó álmai, vágyai. 

~ Emylia Hall: Nyarak könyve (bejegyzés): Na jó, itt azért tényleg nem bízták a véletlenre, már maga a cím és borító is megteszik a kellő hatást. De a történetből is a
 gyerekkori nyarak tűző napsütése, andalító árnyékos zegzuga ragadott magával, miközben – már megint – egy különös anyai élet, anya-gyerek viszony tárul elénk. Figyelem, leégés és napszúrás kockázata garantálható!

 
Őszi vándor, színt varázsol... 

Avagy a még nem didergő, de már kucorodós, színes könyvek. 

~ Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval (értékelés): Színektől lüktető, festményes, lassan bontakozó, hangulatközpontú könyv. Igen. Ha az ősz könyv volna, azt hiszem ilyen volna. 


~ Joanne Harris: Ötnegyed narancs (bejegyzés): Gondolkodtam egy darabig, hogy nyár-e vagy ősz, de annyi ólom van benne, amit a nyár már nem bír el a hátán, közben egy-egy utolsót mégis fel-fellélegzik...

~ Máté Angi: Az emlékfoltozók (bejegyzés): Ó, igen, azok a csodálatos tündérrigólányok. Ők aztán az ősz igazi szülöttei. Velük aztán lehet
zunnyogni cserebogarak után, szállni pintyekkel, csízekkel. Melegség, szeretet, remény. Másra sincs szükségünk, hogy elbírjuk a ránk leselkedő tél gondolatát. Úgy látszik, Máté Angi is minden évszakban megállja a helyét! :)


Téli takaró, tájra boruló... 

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de a kifejezetten téli/ télen játszódó történeteket nekem mindig furcsán hat például nyáron olvasni, míg fordítva ez nem igaz, érdekes... Télen, főleg karácsony előtt mindig rám jön a vágyás igazi varázsos, hókavargós, lábat dideregtető, de szívet melengető történeteket után. Ezekből próbáltam hármat találni.

David Benioff: Tolvajok tele (értékelés): Igen, itt is adott borító+cím, de minden szörnyűségével, szenvedésével is maradandó élménnyé vált. Tele erős  egy átlagos könyvnél talán erősebb   képiséggel, ahol az évszakok hideg királya, azaz a tél dominál, mint például a naptól meg-megcsillanó rókabundában jégkorcsolyázó lány.

~ Fabio Stassi: Charlie utolsó tánca (értékelés): Pont karácsony előtt pár nappal olvastam Chaplin fiktív életrajzi történetét, és bár nem végig télen játszódik, mindig a karácsonynál lukadunk ki, amikor a csontszívű halál újra meg újra meglátogatja Charlie-t. Bár a történet több része fikció, nálam kedves kedvenccé vált. :)

~ Mette Jakobsen: Minou szigete (értékelés): Na, ez az a könyv és hangulat, amit én egyértelműen és teljes egészében télinek hívok! Imádat kívül-belül. Csak tedd ki az asztalodra, szem elé, és már garantált a jégvarázs. Ha még ki is nyitod, olyan különleges apró világba csöppensz, ami nem mese, mégsem valóság, valahol a kettő finom mezsgyéjén lejt hótáncot, felidézi az időt, amikor a világra még gyermekszemmel néztél, aztán megmutatja milyen mindez felnőttként. Imádtam. Biztos, hogy jégvirágos estéken előveszem még...





Nálam ilyen a négy évszak, és nálatok? :)

Aki kedvet kapott írjon, és ha szól, linkelem.


Aki még velem évszakolt:

~ Theodora
~ PuPilla
~ Nikkincs


És egy vlogger, Film vs Könyv is csatlakozott :)




21 megjegyzés:

  1. Szeretem az évszakos csoportosítást, írtam is már pár ilyen posztot, szerintem a tél kivételével minden évszakra, a télre azért nem, mert ott túl triviális a dolog a hó miatt, és havas könyvből eleve nem kevés akad :)
    Az őszit meg a nyárit találtam most meg így hirtelen, nekem a legőszibb könyvek A szél árnyéka, a legtavaszibb a Manderley-ház asszonya, a nyáriak közül a Nyarak könyvével maradéktalanul egyetértek :) Meg a télből a Minou szigetével és a Tolvajok telével is.
    Nekem az Öngyilkos szüzek az amúgy inkább tavaszi, de lehet csak azért, mert az én agyam is olyankor zavarodik meg mindig (persze nem ennnnnyire).

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szél árnyéka és Manderley nálam is listás... :)

      Törlés
  2. Jó poszt lett, tetszik nagyon ez az utolsó kép, és az évszakok hangulatához hozott könyvek is, lehet hogy lopom ezt a "taget" :D majd szólok ha sikerült megírni ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi, vidd nyugodtan, gondoltam, hogy jelöllek, de nem akartam pressziót, csak ha kedved szottyan, mert kíváncsi lennék a te választásaidra is. :)

      Törlés
  3. Szeretem nagyon ezeket a tematikus listákat. Egyrészt jó belelátni egy picit a másik fejébe, hogy kinek melyik könyv ugrik be itt pl. az évszakokhoz, másrészt mindig találok magamnak valami új olvasnivalót :)) Lehet, hogy majd én is csatlakozom, de a választásaiddal nagyon egyet tudok érteni (azokkal, amelyeket én is olvastam :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mit szemeltél ki? Csatlakozz csak bátran, akkor én is csenhetek! :))

      Törlés
  4. Nekem a Harry Potterrel kezdődik mindig az ősz, mert olyankor tör rám az iskolába mehetnék...
    Nyárról a Tövismadarak ugrik be, az ausztrál hőséggel. Vagy a Segítség a sok legyezős asszonykával.
    A télről a Könyvtolvaj ugrott be és nekem is a Tolvajok tele.
    Nálam a tavasz a nehéz kérdés.... Passz

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a HP az leginkább őszi, bár nekem téli, kandalló elé begubózós is. :)
      Tényleg, a Segítség... De szerettem. :)
      Télnél gondolkoztam a Könyvtolvajon én is...
      A tavasz meg, na igen, lehet, hogy Szee-nek van igaza, aki azt vallja, hogy olyankor nem az olvasással van elsődlegesen elfoglalva az ember... :)

      Törlés
  5. Csak most olvastam a posztot, látom az Öngyilkos Szüzekkel kapcs teljesen egyetértünk :) Ráadásul én pont egy olyan nyáron olvastam. 40 fok volt és nagyon át tudtam érezni azt a bágyadtságot, melankóliát.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én télen olvastam, mégis abszolút a nyári "nyomasztó" forróság maradt meg. :)

      Törlés
  6. Jót elmélkedtem és megírtam én is a listámat! :)
    http://ittvalahol.blogspot.hu/2015/04/negy-evszak-booktag.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Köszi, kitettelek, és nemsokára megyek, olvaslak te miket választottál... :)

      Törlés
  7. Írtam én is! :) http://pupillaolvas.blogspot.hu/2015/04/a-negy-evszak-book-tag.html

    VálaszTörlés
  8. Nagyon jó ez a lista, és pont könyves blogokat keresek, biztos nem véletlen, hogy épp most rátaláltam. :-)

    Az évszakok változása Lynn Cullen: Mrs Poe című könyvében is tettenérhető, bár engem inkább a cselekmény ragadott magával. Nagyon. Úgyhogy ajánlom mindenkinek. Talán egy idézet belőle beszédesebb lesz.

    "-Írja meg, mi jár a fejében. A férjem is ebből kovácsolt sikert. Amit ír, az látszólag fekete macskákról, madarakról vagy romba dőlő kastélyokról szól, de valójában semmi másról, mint önmagáról. (…)
    Tovább folytatta, kimondva az én gondolataimat, olyan pontosan idézve, mintha azok keresztülfutottak volna a fején."

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok,

    Létrehoztam a Moly-on 4db évszakos polcot, ha van kedvetek, segítsetek könyveket hozzájuk adni. :)
    ( én csak lelkes "kívülálló" vagyok, így egy kicsit nehezebb ez mint gondoltam :)

    Tavasszal játszódó történetek:
    http://moly.hu/polcok/tavasszal-jatszodo-tortenetek

    Nyáron játszódó történetek:
    http://moly.hu/polcok/nyaron-jatszodo-tortenetek

    Ősszel játszódó történetek:
    http://moly.hu/polcok/osszel-jatszodo-tortenetek

    Télen játszódó történetek:
    http://moly.hu/polcok/telen-jatszodo-tortenetek

    Köszi a segítséget,
    Bea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tök jó! Megyek, és szemezgetek ha pedig jut eszembe még, majd adogatok hozzá. :)

      Törlés