2016. május 14., szombat

Markus Zusak: Az üzenet

„A teljes nevem Ed Kennedy. Tizenkilenc vagyok. Kiskorú taxis. Sokban hasonlítok a legtöbb fiatalra a városnak ezen a peremkerületén: nincs valami sok kilátásom vagy lehetőségem. Emellett többet olvasok, mint kéne, és kifejezetten pocsékul megy a szex és az adóbevallás. Örvendek a szerencsének.”


Hogy e könyv üzenete célba érjen, két emberre van szükség. Ed Kennedy-re és Rád! Ed Kennedy adott, hisz ő a főszereplője ennek a roppant különös történetnek. Így, innentől kezdve, Rajtad áll vagy bukik a dolog!


„Talán mindenki képes túllépni önmagán.”


Ez az alapfeltevés. Hogy igaz-e, azt mi magunk döntjük el!

Markus Zusak nevével még 2011-ben, A könyvtolvajt olvasva ismerkedtem meg. Azonnal belém égett, mi több, teljes, feltétlen bizalmat szavazott magának. Aztán teltek az évek, és ugyan nem felejtettem el, de nem jött a következő élmény. Egészen mostanáig. Nem is volt bennem egy pillanatig sem kérdés, hogy akarom-e olvasni. Gondolom, sokan vagyunk így, egy jó tanácsot azonban hadd adjak, hogy a könyv tényleg élmény legyen: Felejtsd el A könyvtolvajt! Meg se próbáld, ne is akard hasonlítgatni. Mert akkor. És csak akkor. Elképzelhető. Hogy csalódni fogsz. Egyszerűen csak hagyd, hogy röpködjenek az ászok, sodródj az olykor kuszán fura, máskor brutális, egyéb esetekben kedves, megható eseményekkel. És közben ne azt kérdezd, mit tehetne vajon Ed Kennedy érted is, hanem hogy te mit tennél az ő helyében.


„Általában úgy járkálunk, hogy hiszünk magunknak. „Jól vagyunk”, mondjuk. De néha az igazság rád ül, és nem tudod lerázni. Akkor érted meg, hogy néha nem is válasz, hanem kérdés.” 


Képek forrása: google képkereső
Ed Kennedy élete unalmas, lapos, szürke, monoton. Féllábbal a sárba süllyedt. Kártyalaponként derül fény a színekre, amik benne is ott rejlenek. Postán érkeznek a kártyalapok, rajta címek, nevek, és kezdetét veszi a tizenkét plusz egy állomásból álló küldetés.



„Az emberek néha szépek.
Nem külsőre.
Nem a szavaikban.
Csak a lényükben.” 
Ami a lapokról (a könyv és kártyalapokról egyaránt:)) ordít, az maga a szeretet és annak fájón-maró hiánya; ásító vágya. Az embereket sokféleképpen meg lehet menteni. Van, akit ténylegesen, fizikailag, van, akit két gombóc fagyival. Aztán akad akit egy cipő hiányával, esetleg azzal, hogy ingyen sört kínálunk, vacsorázunk vele, felolvasunk neki, hagyjuk, hogy más néven szólítson vagy egyszerűen beleállunk vele a folyóba. Van, akin csak a durva, mindenre elszánt, életet majdnem kioltó pofonok, ütések és eldördülő pisztolyok segíthetnek. De vajon, ha már a környezetünkben, így vagy úgy, de mindenkinek segítettünk, ha csak három perccel is, de mindenkit életét legalább egy egészen kicsit megkönnyítettük, jobbá tettük, mi lesz velünk? Rajtunk vajon ki segít? Minket vajon ki ment meg? Ez az igazi Jolly Joker! Az ászok után a bohóc a képünkbe röhög! A cél, hogy a végén semmiképp se egy halott embert lássunk a tükörbe nézve! De mire oda jutunk, lehet, hogy a tükör már rég szilánkosra tört... Viszont, ha meg se próbáljuk...



„(…) a nagy dolgok gyakran csak kis dolgok, amire felfigyelnek.” 


~ Értékelés:

Zusak stílusa ugyanolyan megnyerő, igényes, szórakoztató. A történet egyedi, érdekes, izgalmas, megható, elgondolkodtató. Szerettem ezekről a bukdácsoló fiatalokról olvasni, sokban emlékeztettek a Britt-Marie könyvben tébláboló ifjúságra. A felszín alá ásva, Backmanhoz hasonlóan hétköznapi, szinte láthatatlan apróságokba vájt mély érzelmeket, drámákat találunk. A befejezés a legérdekesebb. Először haragudtam, és azt mondtam magamban, ezt az utolsó pár oldalt már kár volt... Aztán elolvastam újra, és arcon ütött. Azt hiszem, átjött az üzenet. Hogy mihez kezdek vele, az tudom, rám van bízva... És rátok is!



A kép, kattintásra megnő

Kiadta: Európa, 2016
Fordította: Pék Zoltán
Eredeti cím: I am the Messenger
Eredeti megjelenés: 2002
Terjedelem: 372 oldal


::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
A könyvet és nem mindennapi élményt köszönöm az Európa Kiadónak!
Engedjétek be az üzenetet ti is, például innen.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


~°°~____________~°°~


Kategóriák, amelyeket a könyv lefedhet a 
Miamona's Reading Challenge 2016 olvasási kihívásomon:

1. Frissensült 

~°°~____________~°°~

A káró, a treff, a pikk és a kőr legyen veletek,
Miamona 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése