2017. március 6., hétfő

Barbara Constantine: Tom, kicsi Tom



Ahol Isten elvesz, ott mindig ad is. – tartja a mondás. Csak hogy sajnos ez visszafelé is igaz... Ahol ad, ott is el is vesz. Például hatalmas cickókat ad egy kislánynak, de észt törődést azt már nem. Ad egy picinyke magot a hasba, aki kikel, de a rendes tetőt, megélhetést megvonja. Így lehet, hogy Tom, kicsi Tom egy ütött-kopott lakóautóban él az anyukájával Joss-szal, és krumplit, répát, paradicsomot, almát no meg petrezsejmet lop, szigorúan így, pontos jével. Ül a furcsa szomszédok háza alatt, akik magázzák egymást, és akkor is udvariasak, amikor éppen veszekednek, és titokban nézi velük a tévét.



Tom, kicsi Tom nem csak a kertben rekedt anyókán segített, de besegített engem is a talicskába, és betolt a szobába, tett a tűzre, hadd ropogjon, és kezembe nyomta ezt a könyvet. Eszembe juttatta, miért is szeretek olvasni elsődlegesen. Az emberi sorsokért, amelyek kavarognak a világban, mint műhó a hógömbben. Kicsit meseszerű? Persze. Néhol negédes? Naná. Ráfoghatjuk, hogy szentimentális? Mi az hogy?! Épp ezért jó. Legalábbis nekem jó volt. És lehet még mind azoknak, akik csak kikacsintanának a taposómalomból, egy kedves, megható, helyenként franciásan bohókás történetbe. 




„Vele együtt dúdolja a számot. 
Egy dalt, ami arról szól, hogy kevesebbet futunk.
Míg végül már egyáltalán nem futunk. 
Hogy kevesebbet mosolygunk. 
Míg végül már egyáltalán nem mosolygunk. 
Hogy kevésbé szeretünk. 
Míg végül…



~ Értékelés




 Tom is kicsi, a könyv is kicsi, így e bejegyzést sem nyújtom túl, mint a rétestésztát, nehogy elrepedjen. Nálam talált-süllyedt, hol könnyezett, hol kacagott. Így volt, mese volt, tán igaz se volt. Nem fontos. A fontos csak a szeretet. A düh. A nevetés. Hogy valamit kicsikarjon. Akármit. Csak egy apró szikrát. Tűzpattintónak pont remek e kis könyv. A többi, a tűz, az már rajtunk múlik... :) Ja, és ne feledjétek:



„… álmodozni semmibe sem kerül.





Kiadta:  Könyvmolyképző, Szeged, 2012
Fordította: Burján Monika
Eredeti cím: Tom, petit Tom, tout petit homme, Tom
Eredeti megjelenés: 2010
Terjedelem: 198 oldal

kattintásra megnő! :)



Ha tetszett a könyv vagy bejegyzés, olvasd el ezeket is, illetve ha tudsz még ajánlani hasonlót, kérlek ne hallgasd el! :)

Marie-Aude Murail: Lakótárs kerestetik!
Marie-Aude Murail: Oh, boy!
Émile Ajar: Előttem az élet
Viviane Villamont: Kisdarázs
Delphine de Vigan: No és Én



Képek: Pinterest
Borítók: Goodreads


A patak alján megbúvó kavicsok csilingelése, a koszlott macskák és tohonya kutyák, történetek és orrok végén rezgő könnycseppek legyenek veletek,
Miamona

2 megjegyzés:

  1. Kurta az ajánlód, de nagyon jó! :) És tetszik, hogy ennyi kedves könyv sorakozik alul, hasonlóként. Az idézet pedig a futásról, mosolygásról, szeretésről, most nagyon meghatott. :') Én is olvasni fogom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kurta könyvhöz, kurta ajánló. :) Örülök, és remélem neked is jól fog esni, legalább annyira, mint nekem... :)

      Törlés