2017. február 1., szerda

Miamona's Reading Challenge 2017

Próbálkoztam uniszexebb képpel,
de ennél ragadtam. Azért férfiak
jelentkezését is várom! :)))
Az előző évek sikerén és pozitív megerősítésén felbuzdulva, immár harmadig évben jelentkezem a saját olvasási kihívásommal, amihez remélem megint sokan csatlakoztok! A szabályok ugyanazok; 10+1 kategória, amelyek, tetszés szerint átszabhatóak, saját kategóriákkal is lehet nevezni, a lényeg, hogy a 10+1 maradjon, amiből 10 kategóriát kell teljesíteni, a plusz egy a jolly joker, ami kiválthat egyet, és továbbra is hangsúlyozom, hogy ez nem feltétlen jelent 10 könyvet, aki nagyon de nagyon ügyes, (és aztán jól tudja magyarázni a bizonyítványát :P) az akár egyetlen könyvvel is teljesítheti a kihívást! Persze, minél több jó könyvélménnyel lesztek gazdagabbak, annál jobb! Hogy milyen nyelven olvassátok a műveket, csak a magyar szekciónál számít, a többi rátok van bízva!

Amiben szerintem az idei egy kicsit más, hogy míg a tavalyi kihívásom abból a szempontból önzőbb volt, hogy nagyjából tudtam melyik könyveket szeretném olvasni, és azokra húztam rá sokszor egy-egy kategóriát, ezért is sikerülhetett a teljesítés majdnem zéró odafigyeléssel, addig idén lehet, hogy magamnak jobban feladva a leckét, sok pontnál inkább rátok gondoltam, és arra, hogy melyek azok az (általam már átélt) élmények, témák, amikkel, ha még nem ismerkedtetek, bátorítani szeretnélek, hogy tegyétek, mert (szerintem) megéri! Persze azért akad számomra is szaftos, rég tervezett falat! ;)

Plusz egy extraság, hogy a résztvevők között a legvégén, tehát év végén, egy ajándékot is kisorsolok! ;) Erről bővebben majd, ha eljön az ideje!

Molyon is lehet csatlakozni ismét, ahol sikeres teljesítésért jár az aktuális plecsni!

Ha van kedvetek, tartsatok velem idén is! Lássuk a kategóriákat! De tudjátok; ha nem tetszik, csináljatok sajátot! ;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

(Képek: Pinterest)
1.) Isztambul, óúóúó, Isztambul ♪♫

Szerencsére a felnőtt lét megadta azt a szabadságot és lehetőséget, hogy szépen, apránként pipálgathatom bakancslistámról a messzi, idegen tájakat, ahová mindig is el akartam jutni. Isztambul is köztük van, és bár oda még a valóságban nem jutottam el (az ottani jelenlegi állapotok miatt lehet, hogy még jó daraig nem is fogok...), Elif Shafak által immár két ízben is betekintést nyerhettem milyen is a város lüktető ereje. Szerintem abszolút igaz a mondás, hogy ha nincs pénzed utazni, olvass, mert a sok apró, színes, testközeli részlettel, az ember a könyvek által egy kicsit (nem is kicsit) tényleg úgy érezheti magát, mint aki utazik. Szóval én most egy tetszőleges isztambuli kirándulásra hívok mindenkit! A lényeg, hogy a regény ott játszódjon. Nem kötelező, hogy 100%-ban végig, de azért Isztambul legyen a középpontban. Ha tipp kell, én már olvastam Shafaktól a Bolhapalotát, illetve Az isztambuli fattyút, de Orhan Pamuk is jó turistavezető lehet, sőt, biztos, hogy még ezeregy könyv szól erről a lenyűgöző városról. Ha van tippetek, meg is írhatjátok! Egyetlen kérés, hogy ne úti kalauz legyen, hanem regény.


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


2.) Nyugger-rockker


Fredrik Backman óta érdekelnek a zsémbes, háklis, maguknak való nyugdíjasok, mert a látszólag makacs és időnként nem túl szimpatikus kéreg alatt az érzelmek és történetek óceánját rejtik. Ezt persze eddig is tudtuk, de Backman ezt a kéreghámozgatást olyan szintre emelte, amivel én például nem tudok (és nem is akarok) betelni! Szóval a lényeg, hogy olvassunk belevaló öregekről! Nem muszáj kifejezetten csak Backmantól, mert (spoiler) rá lesz egy külön kategóriám is :P Persze, ha már itt tőle olvastok, akkor két legyet is üthettek egy csapásra. Ajánlok azért még egy-két könyvet ide, és remélem még én is belefutok hasonlóan jól megírt karakterekbe és történetekbe. Ha ti is ajánlotok, azt nagyon megköszönöm! :)



Ami itt még például szóba jöhet, és nem Backman:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

3.) Az isteni Backman

Ahogy az előbb már elspoilereztem, kell, hogy legyen egy kategória csak őlordságának! Mert egyszerűen imádom, és ezt minél több emberrel szeretném megosztani, meghozni hozzá a kedvet! És nagyon ajánlom neki, hogy valamivel ki is jöjjön idén, különben újra kell olvasnom (de rossz nekem! :)) Na jó, amúgy a verebek csicseregnek egy kisregényről... Hát szóval olvassatok Backmant, mert kell az ő nektek! ;)

Kedvcsinálónak:
~ Ja, amúgy, képzeljétek, rádióztam is róluk! :)


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

4.) Én kis kertet kerteltem

Látom az arcotokat... Komolyan gyerekmondókákat és dalocskákat kell olvasni? Amúgy nem is rossz ötlet, de nem, most nem erre gondoltam... :) A kertek varázslatos, csodás helyek, amelyben természet, szépség, titkok lappangnak. A tavalyi Maradat tolláról mintájára, olvassunk olyan könyvet, aminek a borítóján, címében vagy középpontjában egy kert van! Tehát, ha nem szerepel sem a címben, se a borítón, de a történet középpontjában egy kert áll, akkor az is ér, csak ne annyi legyen, hogy két fejezetben megemlítik és slussz...

Én eddig, ha jól emlékszem, egyet olvastam, és az tetszett - Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverley-kert, de jó ideje itt csücsül már a polcomon a csodálatosan, hívogatóan gyönyörű - Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

5.) Műfaj-pfuj!

Határainkat tágítani kell, előítéletből épített falainkat legalább megpróbálni lebontani... Hiszem, hogy ha a számunkra megfelelő művet választjuk, akkor minden (de legalábbis a legtöbb) műfaj a barátunk lehet. Próbáljunk hát meg túllépni önmagunkon, és amit eddig nagy ívben kerültünk, most oldalogva, szimatolgatva közelítsük meg. Azaz, találjunk egy műfajt, amit eddig igencsak hanyagoltunk, és ha megvan, próbáljunk ajánlásokat kérni, keresni rá, hogy mi az, amivel talán mégis érdemes próbálkozni. Az így talált könyvet pedig olvassuk el. Lehet, hogy pfujolásunk csak megerősítést nyer, de akkor is elmondhatjuk, legalább megpróbáltuk! :) Talán nekem is összejön végre egy jó krimi, vagy Rejtő, esetleg valami önsegélyező vagy mami pornó... :D


:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


6.) Magyar szívbe magyar fantázia!

Természetesen nem múlhat el úgy kihívás, hogy hazánk író fiainak és leányainak munkáit ne ajánljam. A fantázia (direct nem fantasy-t írok) töretlenül  népszerű műfaj. Erejét talán annak köszönheti, hogy a könyveken belül is még inkább kiemel a valóságból, olyan világokba kalauzol, ahová földi létünk során (sajnos) máshogy nem nyerhetünk belépést. És mindezt igencsak kiemelkedő és minden igényt kielégítő szinten űzik a mi drága honfitársaink. Magam részéről, például már régóta szemezek Kleinheincz Csilla írásaival, mert nagyon sokan ajánlják, de Gaura Ágnesnek is tartozom már a közelebbi ismerkedéssel. Benyák Zoltántól pedig egész egyszerűen mindent akarok! Mármint, ami könyvformájú... :))) Biztos vagyok benne, hogy számos más alkotó is illik a kategóriába, válogassatok hát kedvetekre, ajánljatok nekem is, és engedjük el együtt a valóság kezét! Itt annyi a kérésem, hogy bár izgalmas lehetőség lenne, lehetőleg mégis magyarul olvassuk, akkor is, ha megjelent más fordításban...

Akinek segítség kellene e téren, íme az én ajánlataim Benyák Zoltántól:



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

7.) Versben mondom el...

Többször kérdezték már tőlem, hogy mint olvasni szerető ember, szeretem-e a verseket. Eleinte magabiztosan vágtam rá, hogy igen, aztán a gimnáziumi és egyetemi évek elmúlásával ez a magabiztosság egyenes arányban csökkent az elolvasott versek számával és szerével. Most ott tartok, hogy azt hiszem, igen, szeretem a verseket, de biztos, sajnos már nem vagyok benne. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de szerintem kideríthetnénk együtt, mit szóltok? Akinek töretlen a magabiztossága e téren, annak csak ajándék ez a kategória, aki hasonló kételyekkel küzd, jó alkalom a tisztázásra, akinek pedig abszolút műfajidegen, az így akár kettő az egyben összekötheti az 5-ös ponttal! :P Na, ki tud ellenállni? :) Olvassunk verseket! Hogy milyen nemzetiségű szerzőtől, és milyen nyelven, az rátok van bízva! 




:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

8.) Te, ott a polcon, ide veled!

A legtöbb könyvmoly gyűjtögető életmódot él, csak hordja haza a könyveket, szépen feldíszíti velük a polcát, aztán sűrűn hull az idő pora, és köd szitál, az újdonságból pedig csak egy megszokott színfolt lesz. Ennek a kategóriának az lenne a lényege, hogy most lépjünk oda a polchoz, és olvassunk el legalább egyet azok közül, amit már egy ideje beszereztünk, de eddig csak szemezgettünk vele! Ha netán (bár ezt nem tudom elképzelni) a saját polcotokon nincs ilyen könyv éppen, akkor a polc, mint fogalom kiterjeszthető bolti vagy könyvtári vagy más emberek polcára is (persze csak a beleegyezésükkel és a vásárlói, kölcsönzői feltételek maximális betartásával! :D)




:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

9.) Hát te ki vagy?!

Bár megvannak a kedvenc-kedves szerzőim, akikhez már biztos kézzel nyúlok, nagyon szeretek újakat beengedni az életembe, mert újabb és újabb kincsekre bukkanok általuk. Ha ti is így gondoljátok, akkor olvassunk olyan írótól, akitől eddig még soha!



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::



10.) Hősök tere

Sokszor kerül a szemem elé a Hősök tere mozgalom mostanában, aminek a lényege, hogy apró gesztusokkal csaljunk mosolyt egymás arcára, és segítsünk egymáson. Az eredeti kihívás 30 napos, és sok híres, ismert ember is csatlakozott hozzájuk, Palya Bea például azt vállalta, hogy 30 napig mindennap énekel egy idegennek. Megtetszett az ötlet, ám ennyire nem ragadtatnám el sem magam, sem titeket, azt találtam ki, hogy a nagyon bátrak szólítsanak meg egy (vagy több) idegent, kérdezzék meg mi a kedvenc könyve (könyvük), és ha megtetszik az ötlet, nem olvastátok még, olvassátok el. Cserébe esetleg ti is ajánlhattok, és ki tudja, az ajánlásból beszélgetés kerekedhet, a beszélgetésből meg akármi más. :) Annak, akinek ez túl nagy falat, elég, ha egy olyan ismerősétől fogad ajánlást, akivel nap mint nap NEM szokott beszélni, csak hébe-hóba. Lehet ez kolléga, rokon, ismerős, rátok van bízva. És ne feledjétek, ha ennél a pontnál nemet mondtok, még mindig ott a Jolly Joker! ;) De nagyon örülnék neki, ha páran azért megpróbálkoznánk vele. Én meg fogok! Már csak egy jó alany kell, de az élet majd úgy is hozza... :) Hajrá! Könyvrá!



:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::


+1) Parlez-du English?

Itt a Jolly Joker, azaz a mentőöv akkor, ha valamelyik kategória nagyon nem fekszik. Olvassunk idegennyelven, bármit! Akinek a magyar az idegennyelv, az is ér! ;) És újraolvasás is, olyan szempontból, ha valamelyik nyelven már olvastátok, és most egy másikon teszitek. Nyelvre fel! 






Nos, remélem tetszenek az idei kategóriáim. De ne feledjétek, ha nem, csinálhattok újakat! ;-) Csatlakozzatok minél többen, és olvassunk minél színesebb könyveket! :-)


::::::::::::::::::
HAJRÁ!!!
KÖNYVRÁ!!!
::::::::::::::::::



A kategóriák, kertek, szabadidő és jobbnál jobb könyvek legyenek veletek,
Miamona

10 megjegyzés:

  1. Hűű nagyon tetszenek a kategóriák!! :) Isztambulról én is szeretnék olvasni, és Pamuktól is, szóval adott az első pont :D Backmantól szintén van még olvasatlan (Britt-Marie), Kleinheincz Csilla könyveit nagyon ajánlom - elvarázsolnak ;) Ohh és a kertes is szuper, terveztem újraolvasni A csodálatos Waverley kertet :D
    (A molyon még nem él a kihívás, gondolom ellenőrzik még :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek! :) Isztambulnál én is Pamuktól szeretnék végre, mert már rég várat magára...
      Elvarázsolódás minden mennyiségben jöhet! :)
      Ja, akkor nem él még. Először azt hittem én állítottam el valamit, de aztán gondoltam, hogy előbb ellenőrzik. :)

      Törlés
  2. Belevaló nyuggernek nevezném David Walliams Gengszter nagyiját.;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hú, köszi, ez tényleg jónak tűnik, röppent is a várólistámra! :)

      Törlés
  3. Ez jó, örülök hogy megint megajándékozol minket a kihívással :) a legtöbbre van is jelöltem, de az utolsó kettővel azért feladtad a leckét :D majd egy *picit* testreszabok itt ezt-azt ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szabj, fúrj, faragj,toldozz-foldozz, a lényeg, hogy jól érezd magad közben! :) Üdv újra itt, és hajrá vagyis könyvrá! :)

      Törlés
  4. Jaj már nagyon vártam ám az idei kihívást! Juhuhúúú! :)
    Kár, hogy végül kimaradt a déli regény, de lehet, hogy én behelyettesítem az egyik kategóriát. A másoktól való ajánlás úgyse annyira jön be - a körülöttem lévő emberek még képesek lennének a szürkét ajánlani, és hát az nooo way. :D A verses sem annyira az enyém, de azért hébe-hóba elolvasok versesköteteket is. Radnótihoz kedvet kaptam a minap. (Bár egy egész kötet nem csúszna le szerintem) :D

    Hamarosan megírom a posztom is, és akkor majd letisztul, hogy esetleg cserélek-e még kategóriát. :) Az Isztambul, a kert, a nyugger-rocker és a 8-9-esek is nagyon jók! :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jövööök: http://pupillaolvas.blogspot.hu/2017/02/miamonas-reading-challenge-2017.html Kicsit változtattam ezt-azt... Így három év után már merek "lázadni" :D

      Törlés
  5. Csak álmodtam, hogy erre már válaszoltam? :O Juj, ez para... :D
    Igen, végül ki, mert lyukas az agyam, és elfelejtettem, pedig... Lehet nekem is az lesz a Jolly? Vagy én nem térhetek el a sajátomtól? Az már nagyon morbid? :DDDD
    Meg kell találni a jó embereket, akik jó könyvet ajánlanak! ;)
    A verses most így nekem is fura... Régen kitaláltam a kategóriákat, és elfelejtettem kitől akartam olvasni, pedig biztos volt konkrét. Na mindegy, majd ami jön... :) Nem kell egy egész kötetet. Azt odaírhattam volna.
    Örülök, hogy van azért megtartós! :D

    VálaszTörlés
  6. Bizony, csak álmodhattad! :D
    Hmm, kissé unortodoxnak hangzik, hogy te is eltérj a kategóriáidtól, de én nem akadályozlak meg benne. :D :D A többit beszéld meg magaddal. :)
    Nem lehet, hogy Varró Dani új könyvét akartad a verseshez olvasni?

    VálaszTörlés